150.000 de alegători români sunt şi pe listele „Budapestei”

• publicat la: 23 aprilie 2014
150.000 de alegători români sunt şi pe listele „Budapestei”

Legea electorală interzice votul pentru candidaţi din două ţări diferite. În jur de 150.000 de români care au şi cetăţenie maghiară apar şi pe listele electorale din Ungaria şi din România. În Spania şi Italia, români cu dublă cetăţenie ar putea vota şi ei de două ori.

Cu aproape o lună înaintea alegerilor europarlamentare, Biroul Electoral Central nu a anunţat încă nicio măsură pentru PREVENIREA unei încălcări a legislaţiei elective, şi anume votul concomitent pentru două state. În România există premise pentru ca un număr însemnat de alegători, care au dublă cetăţenie, să voteze atât pentru un partid (sau alianţă sau candidat independent) din ţară, cât şi pentru un partid (alianţă sau candidat independent) din altă ţară a cărei a doua cetăţenie o au respectivii alegători.

Ne referim în primul rând la alegătorii de etnie maghiară care au obţinut pe lângă cetăţenia română şi cetăţenia maghiară. Şi nu este vorba doar de alegătorii cu domiciliul în România, ci chiar şi de cei cu domiciliul sau reşedinţa în Ungaria.

Se ştie, la recentele alegeri parlamentare din Ungaria, un număr deloc neglijabil (peste 100.000) de etnici maghiari din România, posesori şi ai cetăţeniei maghiare, au votat pentru partide şi candidaţi din ţara vecină. Perfect legal şi constituţional. Numai că, în cazul alegerilor europarlamentare, NU este permis să se voteze pentru partide/candidaţi din două ţări. Dar există semnale că etnici maghiari vor vota la europarlamentare pentru partide sau candidaţi din Ungaria şi nu este exclus ca o mare parte dintre aceştia să voteze şi pentru partide sau candidaţi din România. Unii poate nu cunosc prevederile legii electorale pentru alegerile europarlamentare, alţii din interes. Ei bine, deşi cotidianul.ro a mai semnalat posibilitatea votului pentru două ţări, Biroul Electoral Central nu doar că nu a anunţat măsuri de prevenire, dar nici măcar nu a avut vreo reacţie, păstrând o tăcere suspectă.

150.000 de etnici maghiari din România, pe listele „Budapestei”

Conform legislaţiei electorale din Ungaria, cetăţenii maghiari care domiciliază în alte ţări pot vota pentru parlamentare/europarlamentare doar dacă în PREALABIL se înscriu pe o listă electorală specială la consulatele Ungariei din ţările respective. Cine nu s-a înscris nu are drept de vot (există un termen limită înainte de alegeri până când cei în cauză se înregistrează pe liste – n.a.), chiar dacă are cetăţenia maghiară.

Din informaţiile pe care le deţinem, cca 150.000 de etnici maghiari din România, posesori şi ai cetăţeniei maghiare, sunt deja înscrişi pe listele electorale pentru alegerile europarlamentare din Ungaria. Acest număr ar putea creşte, pentru că termenul de înscriere nu a expirat. Ce trebuie să facă Biroul Electoral Central

  • BEC trebuie, în primul rând, să dea o decizie (în interpretarea legii) prin care să informeze că este interzis votul simultan pentru două ţări la europarlamentare.
  • BEC trebuie să solicite de la consulatele/ambasadele (tuturor ţărilor UE din România) listele pe care s-au înscris alegători români din România care au şi altă cetăţenie şi să radieze de pe listele electorale permanente din România alegătorii aflaţi pe listele electorale speciale din Ungaria sau alte state UE. (Aceasta este singura modalitate posibilă şi legală de a preveni votul simultan)
  • BEC trebuie să trimită la toate secţiile de votare din ţară şi la secţiile de votare din ţările vecine numele cu alegătorii înscrişi pe listele electorale ale unui alt stat, pentru a preveni înscrierea lor pe listele electorale suplimentare sau speciale.

 

sursa cotdianul.ro

Lasati un comentariu