Discriminarea sporturilor la Primăria Carei

• publicat la: 30 aprilie 2014
Discriminarea sporturilor la Primăria Carei

Prin metodele practicate,primăria Carei demonstrează că  principiile Uniunii Europene,democraţia şi dreptul egal la susţinere pentru toţi tinerii oraşului care practică activităţi sportive,îi sunt complet străine.

Deşi la investitura în funcţie,atât primarul cât şi viceprimarul au subliniat că vor trata în mod egal toţi cetăţenii oraşului,pe zi ce trece promisiunile lor se dovedesc a fi doar vorbe în vânt,spuse într-un cadru festiv ca să dea bine în faţa camerelor de luat vederi.

Prin statutul lor de funcţionari publici,cei doi primari ar trebui să  cunoască art.16 din Constituţia României,Egalitatea în drepturi, care prevede că “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice,fără privilegii şi fără discriminări”.

Doar că în primăria Carei legea  este demult aleatorie,în funcţie de  interesul de moment.

În municipiul Carei,Primăria îşi dă acceptul pentru tipărire de hărţi care nu au menţionat ca obiectiv Monumentul Ostaşului Român din  centrul oraşului,de dimensiuni impresionante,cel mai important monument de for public din creaţia renumitului sculptor Gheza Vida.Aceiaşi primărie işi dă însă acceptul pentru includerea pe aceiaşi hartă a tuturor lăcaşurilor de cult maghiare dar nu şi pentru cele româneşti.Apar pe hartă şcolile din Căpleni dar nu apare Şcoala Vasile Lucaciu,un fost liceu cu tradiţie  pe aceste meleaguri.Am putea continua şi cu faptul că din Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal preluat de către primărie, nu fac parte din partea comunităţii locale  decât consilieri ai formaţiunii UDMR,3 la număr,deşi consilul local are şi 6 consilieri liberali şi 2 consilieri social democraţi,în condiţiile în care şi  cetăţenii români îşi achită constant dările către oraş.

În aceste condiţii,probabil nu ar trebui să ne mire prea tare faptul că discriminările au pătruns şi în domeniul sportului local,practicat  pe scară largă de sute de tineri elevi.

Nu e un secret pentru nimeni faptul că activitatea sportivă aduce doar beneficii celor ce o practică.Acesta e si motivul pentru care este inclusă şi în programa de învăţământ ca şi dişciplină obligatorie. Prin sport,copiii îşi dezvoltă încrederea de sine prin realizările obţinute. Sportul le oferă copiilor şansa de a învăţa, de a se disciplina şi de a se realiza prin talentele deprinse şi prin reuşitele lor.

Din păcate, Direcţia  Sănătate-Învăţământ din primăria Carei,înfiinţată cu şurle şi trâmbiţe prin modificarea  organigramei Primăriei Carei în şedinţa din  1 iunie 2011, este parcă imună la tot ce înseamnă sportul în viaţa unor tineri  careieni.

Creată pentru cineva anume,funcţionează şi la  ora actuală  doar cu un director…cu salar de director dar fără subordonaţi,posturile vacante nefiind ocupate din 2011,de la crearea acestei direcţii (aici).

Dacă în alte oraşe activitatea sportivă este încurajată prin susţinerea necondiţionată când aceasta este orientată către performanţă,la noi criteriile de susţinere sunt total diferite şi de neînţeles pentru cineva dinafara oraşului.

O comună ca şi Dumbrăviţa din judeţul Timiş are echipă de tenis de masă care concurează pentru obţinerea titlului suprem în Superligă datorită faptului că activitatea antrenorilor a fost mereu susţinută de autorităţile locale.Rezultatele nu au întârziat să apară şi astfel tinerii dumbrăviţeni îşi promovează localitatea în toate locurile unde participă la competiţii.

Revenind la Carei,elevii careieni sunt discriminaţi în funcţie de sportul practicat.

Precizăm de la bun început că nu dorim să arătam cu degetul spre sporturile  care sunt  mereu susţinute  prin ajutorul  constant primit din partea primăriei.Nu acele cluburi sau asociaţii sportive poartă  vina pentru situaţia existentă în oraş în ultimii ani.

Fiecare asociaţie sportivă sau club şcolar sportiv depune la Primărie cereri prin care solicită ajutor pentru deplasări la competiţii  sportive sau pentru susţinere în continuarea activităţii respective cu elevii careieni.Primăria Carei aprobă însă cererile după  criterii  necunoscute  pentru contribuabili,adică pentru plătitorii de impozite şi  taxe.

Potrivit raţionamentului celor din primărie,sporturi ca şi tenisul de masă,baschetul  de la Asociaţia Primo( doar acesta),box-ul sau tenisul de câmp sunt sporturi care nu se suşţin spre deosebire de  karate sau fotbal. Am să vă rog  să nu interpretaţi greşit şi să spuneţi că avem ceva cu alte sporturi.După cum am mai menţionat,toate sunt benefice şi e foarte bine că se practică în oraş.Doar că nu toţi elevii careieni trebuie să se îndrepte către sporturile agreate de administraţia careiană.Oraşul Carei a fost mereu cunoscut ca o localitate cu activităţi multisportive şi cu rezultate frumoase în fiecare domeniu.

Sute de copii care frecventează la ora actuală cluburile de tenis de masă,baschet,box sau atletism.Aceste  secţii sportive subzistă din banii părinţilor şi ai sponsorilor inimoşi.

Un antrenor de talia lui Mircea Podoba,curtat de echipe renumite de club  din Germania,este nevoit să işi sacrifice din timpul alocat antrenamentelor cu copiii pentru a căuta posibile surse de finanţare pentru o deplasare sau alta la diferite concursuri sau competiţii de unde nu se întoarce niciodată fără medalii şi cupe importante( aici si aici).

În 2010 echipa TAPO Carei a fost vicecampioana naţională în cadrul grupei de vârstă 11-13 ani.Sistematic însă,din 200 8 încoace,sportul  tenis de masă din Carei este obstrucţionat de Primarie.(aici)

Dezgustat de cele ce se  întâmplă în primăria Carei,Podoba   a decis ca să intre într-o silenţio stampa şi să îşi orienteze copii către alte cluburi cu dragoste de talente tinere,viitori performeri.(veziaici)

Dacă pentru un instructor ajutor la sala de tenis de masă (amenajată  de Mircea Podoba) Primăria refuză să plătească un salar de 700 de lei , pentru un post de consilier al primarului,care nu se prezintă cu anii la locul de muncă aceiaşi primărie achită lunar un salar de 2 183 de lei.

Niciun copil din Carei nu beneficiază de pe urma activităţii consilierului personal al primarului. Nici hotărârile Consiliului Local nu sunt  respectate şi astfel anveloparea termica a sălii de sport aprobată în CL este şi acum un vis pentru antrenorul Podoba.

Acelaşi sport care este tenisul de masă este  pus la colţ şi de Palatul Copiilor din Satu Mare de care aparţine şi care caută nod în papură  pentru a nu achita deplasările la competiţiile de valoare de la care revin mereu cu premii micii careieni.

Nici baschetul nu scapă de embargoul pus de Primăria Carei în ceea ce priveşte susţinerea sau cel puţin baschetul practicat de copii antrenaţi de prof.Florentina Timoc. Începând din 1999 aceasta face mereu antrenamente la sala de sport din curtea Şcolii gimanziale nr.3 , sute de copii de la şcolile careiene deprinzând tainele sportului cu mingea la coş şi bebeficiind de avantajele practicării unui sport de echipă.

Puternicul turneu organizat la finele anului trecut de antrenoarea Florentina Timoc,cu participarea a 22 de echipe  a fost total invizibil pentru primăria Carei(aici).

 Nici la Gala sportului careian din ianuarie ,eveniment aflat  la a doua ediţie, primăria nu a catadicsit să bage în seamă o asemenea activitate sportivă ca cea desfăşurată  constant din 1999  de către  prof.Florentina Timoc.

Şcoala careiană de atletism care a dat mereu nume decampioni şi vicecampioni la diverse probe,este de asemenea ţinută  pe tuşă.Pentru un sprijin simbolic  solicitat   pentru deplasarea la faza naţională a Campionatului de Aruncări,consilierii UDMR au votat împotrivă (vezi aici).

După 25 de ani,sâmbătă,26 aprilie 2014,la Carei a avut loc o gală de box,cu participare numeroasă şi nume mari prezente.Organizatori au fost Direcţia  Judeţene pentru Sport şi Tineret Satu Mare  în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Box  Satu Mare şi cluburile de profil.La Primăria Carei era zi liberă.

La toate acestea se adaugă distrugerea terenurilor de tenis din parc (sau ce a mai  rămas din parc),doar pentru a le reconstrui in altă parte,cu alte cheltuieli,total nejustificate.(aici)

Pe locul lor se vor amenaja  spaţii pentru caii crescuţi în grajdul din parc.La iniţiativa primarului Kovacs,în şedinţa Consiliului Local din 9 noiembrie 2012,au fost alocate fonduri în sumă de 47.120 lei  pentru  iniţiere în călărie pentru 95 de elevi.Nici până în ziua de azi activitatea nu a fost pusă în practică iar micii campioni de la tenis de masă se deplasează la concursuri  de anvergură prin bunăvoinţa sponsorilor careieni.

Se spune că sportul este cel mai bun ambasador al păcii, al prieteniei și înțelegerii între oameni.

Pe lângă multiplele beneficii  de care profită cei care practică în mod constant un sport,susţinerea tuturor activităţillor sportive din oraş ar aduce beneficii şi municipalităţii şi implicit locuitorilor. Competiţii sportive  ca cele organizate de Asociaţia Primo sau CSS Liceul Teoretic  la Cupa 25 Octombrie la atletism,aduc sute de participanţi  din alte locuri care se cazează în Carei pentru 2 zile,contribuind astfel la economia locală.

Dincolo de toate sportul rămâne o disciplină care dezvoltă rmonios atât spiritul cât şi trupul celor ce il practică,asigurând un echilibru între acestea.

Pe cine deranjează dezvoltarea armonioasă a tinerilor careieni şi performanţele obţinute de unii sportivi la competiţii ?

Daniela Ciută

comentarii

de nicol la 30 aprilie 2014 - 22:57

toate sporturile trebuie sprijinite indiferent de culoarea politica trebuie ascultate toate barfele din oras si cele despre podoba ,adevarul e undeva la mijloc fiecare tabara are dreptul sa spuna parerea dreptate numai dumnezeu poate face,dar trebuie scrise toate parerile

de Horia Mărieș la 1 mai 2014 - 13:41

Marele și misteriosul gróf careian al copy & paste-ului, consilierul personal – redactor șef nu se dezminte.

A publicat de 1 mai pe maculatura – hârtia igienică “N&V” un nou episod din serialul de groază numit “Buletin de Carei – exersează “doar” linșajul mediatic sau este un nou tip de Securitate? (4.)”. In tot episodul nu se face nici o trimitere la subiectul anunțat in titlu. Cred că prin titlul respectiv se face reclamă gratuită pentru BdeC, eu altă explicație chiar că nu mai am.

Nici nu ne așteptam să poată ceva mai mult unul care s-a școlit pe la ȘtefiGhe.
Trebuie muszáj să mai ia niște prafuri de putut Boros Ernö bácsi.
Se pare că are mare nevoie, fiindcă a devenit un tip extrem de plictisitor prin scrierile lui.

de Maria la 1 mai 2014 - 17:37

Este revoltator felul in care primarul si ai sai ignora presa.Nimic din cele rele semnalate aici nu se indreapta iar cei vizati fac pe surzii si orbii de parca n-ar avea obligatia de a asculta opinia publica reflectata in articolele publicate de presa locala.Manifestarile acestea de lipsa de respect fata de cei care vor progres si evolutie in toate domeniile vietii comunitatii noastre sunt o adevarata ofensa adusa careienilor.Si nu doar careienilor romani ci si celor maghiari sau de alte etnii.

de pentru alcolitii primarului la 2 mai 2014 - 08:36

nici nu se astepata careienii de la voi la alt limbaj si la alta aparare fata de cele semnalate de buletinde carei.
este limbajul pe care vicele keizer il foloseste zilnic in primaria carei si cu angajatii si cu angajatele indiferent de varsta si pregatirea lor!
doar vulgaritatile va raman ca sa va aparati de acuzele ce vi se aduc.
dovezi-zero.
sa fie oare periculos sa aflam ca primaria baga muiliarde in fotbal si e zero si alte sume ridicate la sporturile celor doi amici care fac activitati pe banii orasului-fara acesti bani vor inceta si aceste sporturi in timp ce mircea si florentina si marneanu si turcu si sabau fac mereu sport chiar daca afara ploua si primarii nu au chef sa sustina tinerii din carei care nu fac sluj in fata lor.
primarul kovacs cu retinere pe salar si care este si presedinte la udmr semneaza facturi de sute de milioane pentru presa aservita si platrste un consilier personal cu peste 20 de milioane pe luna chiar daca nu se prezinta la servici ca sa scrie la ziarul udmr carei.
aceasta este presa primarului pe banii tuturor careienilor si aceasta va deranjeaza cand da pe online furtisagurile udemeristilor careieni!
puteti sa intoarceti cu totu pe dos udemereu din carei si nu gasiti om ca si domnu ciuta si aici e marele bai!
fortza pnl carei si pe ei domnu ciuta ca prea mari hoti au ajuns pe banii careienilor!!!!

de csumi la 2 mai 2014 - 08:38

keizer e ala care face copii si ii lasa pe drumuri si se face ca nu stie de ei?

de istvan la 2 mai 2014 - 08:49

mare bai ca se afla de casele din debrecen si mateszalka facute din salarii de primari…..si ca sa afla ca scoatem mobila din tara si nu facem factura pe ea si romika transpira din greu…..si ca se afala ca primarul a angajat pe ginerele in primarie si ca a facut apartamentul cu oamenii de la dominium cand inca lucrau la noua primarie….si ca de acolo scoatem bani frumosi ca si de la asfaltarea cu cei de la periceiu din salaj….si ca am luat de la ianculesteni padurea si am dat la robika baietelul primar care are avere pe nume pana cand taticu nu plateste datoriile si nu poate sa cumpere si el o casa.
un municipiu cu un primar cu retinere pe salar din 2008 cand a pierdut procesul cu fiscul…si acum cumpara masina personala din banii fundatiei de promovare a turismului local…mare mafie acolo…

de careian la 2 mai 2014 - 08:55

@borma
Limbaj tipic pentru tulipanii din Primărie asa că nu ai reusit să sochezi pe nimeni.Poate nu stii ca TOT ORASU cunoaşte cum vorbeşte keizer oriunde ar fi şi cum se exprimă mai ales la adresa femeilor .Cum el nu a avut de-a face decât cu cele de pe centură e timorat când întâlneşte alt gen.Îl compătimim şi îl invităm să participe la cursurile pe care primăria le plăteşte pentru cei defavorizaţi şi mai coloraţi.
Nici nu e de mirare că la aşa mambrii ai UDMR CAREI cu aşa exprimare şi justificare numai un preşedinte cu reţinere pe salar pot să aibă.Succesuri pe mai departe!

de stadionu la 2 mai 2014 - 09:24

vorbiti de focistaratatu?
ala care a invata sa vorbeasca dupa ce a intrat la partidul liberal?
nu stiti cum juca la doua capete si atunci?
nici nu stia sa vorbeste in sedinte si se facea mereu ca becu rosu cand nu ieseau cuvintele.
de cand a plecat de la liberali si a intrat la troaca de porci vorbeste la liber cum stie si el adica numai injura!

de bunko la 2 mai 2014 - 10:47

si tocmai in orasu cu viceprimar fotbalist sa fie discriminate celelalte sporturi.ioiii ce valoare trebe sa aiba un fotbalist cu asa gandire/ da sa lasam acum pe el sa pregateste cheful pentru ziua lui si facturile pentru ce articole pregateste la ziarele platite cu miliarde pentru ode ceausisste

de Buffalocity la 3 mai 2014 - 08:09

La noi in America primarul care nu respecta pe toti cetatenii este amendat si aratat cu degetul la toate canalele de stiri.Mai ales cei care discrimineaza sporturile si pe tinerii sportivi.Toti copii au dreptul sa practice un sport dar este josnic cand tocmai primarul orasului face diferenta intre copii orasului in functie sportul pe care il practica.E pacat ca guvernul din tara voastra are asa oameni si se face de rusine cu ei.

de atentiune la 3 mai 2014 - 08:13

ATENTIUNE ATENTIUNE!!!!!!
PARINTII COPIILOR DIN CAREI sunt rugati sa intrebe cei doi primari la ce sport se pot inscrie daca vor sa faca performanta in sport si sa participe la concursuri!!!!
Primarii nu accepta orice fel de sporturi!!
Mai ales ca viceprimarul este un fost fotbalist.
La sporturile atletism sau box sau baschet sau tenis de masa momentan este interzis sa va inscrieti daca nu vreti sa dati banii de salar pe deplasari si echipamente!

de silaghi-szilagyi la 4 mai 2014 - 17:40

….szilagyi…sau silaghi?
..csuta… sau ciuta ?
ce scor faceti la europ ?
ce oameni sinteti totusi ??

de liberal la 4 mai 2014 - 18:37

liberalii din carei au ca presedinte pe domnul ciuta ilie care este cosmarul primarului si presedinte al udmr carei un primar care are de 5 ani retinere pe salar pentru datoriile de miliarde la stat.
presedintele ciuta da de lucru la careieni iar primarul aduce muncitori din marghita si satmat iar pe careieni ii tine in somaj.aceasta e diferenta intre liberalul ciuta si presedintele udmr carei.primarul stain chirie si se plimba cu masina cumparata din banii fundatiei de promovare a turismului loal si isi abgajeaza ginerele la primarie iar din salarul de primar cu retinere de 30 la sutra face pentru baiat fabrica de mobila pe drumul spre foieni.
acesta este primarul si e necajit ca nu stie sa isi conduca o firma asa cum face presedintele ciuta care produce abrazive din 1991 la aceiasi firma care nu are datorii la stat si care angajeaza maghiari si romani din carei.

de intrebare la 4 mai 2014 - 18:44

unde este padurea din ianculesti domnule primar? cum a ajuns sa fie trecuta pe numele lui robert?
cum ati reusit sa intabulati in ultimul an lacul din ianculesti pe primarie?
de ce va trebuie numai pamanturile ianculestenilor si nu mergeti sa luati pamanturile stramosilor din asuaj?
e adevarat ca nu aveti nici casa nici masa pe nume ca vi le ia fiscul pana nu va platiti datoriile?

de Ocean la 4 mai 2014 - 19:21

De Silaghi…. Pe distinsul Domn il cheama CIUTĂ. Nici decum alt cumva. Scorul la Europarlamentare va fi bun, chiar foarte bun. Liberali au un vot in plus. Al meu. Orice vot conteaza, nu-i asa?

de ianos la 4 mai 2014 - 19:24

nu degeaba a lasat prefectura listele electorale umflate la carei daca tot sunt in alianta cu udemereuu…avem mai multi votanti pe liste decat toti locuitorii orasului si ne mai miram ca are multe voturi udemereu care isi pune numai unguri presedinti de sectie si prersedinti la primarie…ca astia fac ce stiu mai bine…sa smangleasca..orice numai sa nu munceasca

de panonia la 4 mai 2014 - 19:28

angajatii din primarie de ce semneaza condica zilnic daca consilierul primarului nu se prezinta la locul de munca de 5 ani dar incaseaza salarul?
primarul cu retinere pe salar este si presedinte la udmr carei isi imparte cu el acest salar ca sa mai recupereze din retinere?

de marinar la 4 mai 2014 - 19:56

sistemul tot ticalosit ramane…
ha ha ha ha ha ha ha…..

de hahahihi la 4 mai 2014 - 19:58

este psd in carei?

de ciolanu´cu fasole la 5 mai 2014 - 06:51

..hic. da io , hac cu
cu cine votez ?
esti mare nene Iancule!
da fasolea va fi scumpa….ramin cioantele!
¨Scopul suprem al politicii PCR
este ridicarea bunastarii intregului popor!¨

de rasuplinsu la 5 mai 2014 - 07:21

..da parca voi defilati cu ei..
Vedeti foto…
Si lansati pe ei in cariera?
Curat murdar coane Fanica!
Sa ne traiesti nene Iancule!

de plansu' la 5 mai 2014 - 07:49

asa se intampla cand ajung primari oameni care au retinere pe salar pentru datoriile de la firmele falimentate….ajung sa se creada importanti si sa discrimineze cetatenii dupa interesul lor personal.

de lajos la 5 mai 2014 - 08:28

Parca era vb de unu silaghi sau szilagyi care
era presedintele pnl satumare?
epurare ? tradare se numea
iubesc tradarea…..
sa nu mai criticati pe mine ca aveti altu mai mare…….

de daculiber la 5 mai 2014 - 08:32

tradatorii sunt tot tradatori indiferent ca se numesc jeno eugen ludovic sau ovidiu sau arpad..trasatura comuna e tradarea si asta ii caracterizeaza…

de libertate totala la 5 mai 2014 - 08:41

vorbe multe fara rost, bla, bla bla
astia care ne conduc sa lucreze mai bine si mai mult ca nu traim mai bine, degeaba spunea sloganul sa traiti mai bine, oare traim mai bine??????? sigur, hahaha.
forme fara fond, altele, bla, bla.
munca! mai munca, indiferent de etnie, fara jmecherii, fanarioti.

de lupuldac la 5 mai 2014 - 08:45

intotdeauna au ce face cu liberatatea… si nu esti tradator macar …si vine ea vremea ca vine padurea la proprietaru de drept…..ca si cum vine vremea ca se afla cine e sustinatorul hotilor de paduri si terenuri ….
http://investigatiism.blogspot.ro/

de tot lajos la 5 mai 2014 - 08:50

sunt artist la discriminare,
am inceput in familie,
cu fetele…..am valoare si vechime ca discriminator

Lasati un comentariu