Elevi sătmăreni la Strasbourg

• publicat la: 7 aprilie 2014
Elevi sătmăreni la Strasbourg

Un grup de 24 elevi (Mureşan Floriana, Sabău Smaranda, Biro Tamas, Blaga Alex, Borca Cristina, Ciora Alexandra, Chiorean Ruxandra, Filip Bogdan, Gnandt Erik, Gnandt Martina, Govor Lorena, Ile Adelina, Iluţa Larisa, Matus Andreea, Mureşan Floriana, Ţura Floriana, Ţuţuraş Sintia, Zimbru Anişoara, Kiss Timea, Ilcu Daiana, Biro Anda, Bogdan Roxana, Zimbru Ioana, Lengyel Minodora) şi 2 profesori  (Sin Monica şi Irime Anişoara) de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” Satu Mare, s-au întors săptămâna trecută de la Strasbourg unde au participat la Ziua Euroscola.

În data de 27.03.2014 grupul de la „Doamna Stanca” reprezentând România a desfăşurat activităţi în  Parlamentul European de la Strasbourg, simulând o zi de muncă a unui europarlamentar. Pentru început s-a făcut prezentarea şcolilor iar pentru România, eleva Gnandt Martina, din clasa a XII- a B,  a prezentat impecabil, în plen, câteva date despre şcoală, oraş şi ţară.

Împărţiţi pe grupe cu alţi elevi din Uniunea Europeană (simulând comisiile de lucru ale Parlamentului European), elevii de la C.N.„Doamna Stanca” au  făcut propuneri pe anumite teme  care au fost dezbătute în plen şi apoi votate. Pentru una din comisii eleva Ilcu Daiana din clasa a XII-a C a fost aleasă preşedinte iar rolul ei a fost de a media dezbaterea pe tema „2014- Alegeri europarlamentare” atât în cadrul comisiei cât şi în plenul Parlamentului. Modul în care Daiana şi grupul de elevi din Stanca şi-au îndeplinit misiunea ne-a făcut să fim mândri de ei, de elevii minunaţi pe care îi avem în colegiu.

O altă activitate interesantă care s-a desfăşurat în cursul zilei a fost Eurogame-ul, unde elevii şi profesorii, în echipe de câte 4 membri de naţionalităţi diferite, şi-au măsurat cunoştinţele despre UE (chestionar cu 19  întrebări, fiecare întrebare într-o limbă a ţărilor UE). La acest concurs echipa elevilor din care a făcut parte Gnandt Erik din clasa a XII-a B, a obţinut locul 2.

La finalul zilei toţi elevii s-au declarat încântaţi de experienţa avută şi mulţumiţi că au avut posibilitatea să cunoască  modul de funcţionare al Parlamentului European, să socializeze cu  elevii din alte state, să cunoască ideile, viziunile şi aşteptările tinerilor din întreaga Uniune Europeană.

Participarea grupului de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” la Ziua Euroscola a fost posibilă datorită desfăşurării unui proiect pe o temă propusă de administraţia  Parlamentului European, proiect derulat cu sprijinul următorilor parteneri: Inspectoratul  Şcolar Judeţean Satu Mare, Direcţia pentru Tineret şi Sport Satu Mare, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare, Consiliul Judeţean al Elevilor, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, filiala Satu Mare, Asociaţia „Freres Europa”.

Lasati un comentariu