Încă un abuz al statutului: restituirea taxei auto, mediu, emisii poluante, timbru de mediu se eşalonează ILEGAL la plată în toate cazurile. Ce pot face?

• publicat la: 12 April 2014
Încă un abuz al statutului: restituirea taxei auto, mediu, emisii poluante, timbru de mediu se eşalonează ILEGAL la plată în toate cazurile. Ce pot face?

Dupa cum stiti, Guvernul a esalonat plata taxei de poluare 2012 pe 5 ani – DECI NUMAI TAXA DE POLUARE, NU SI TIMBRUL DE MEDIU PENTRU PERIOADA 2012-15 MARTIE 2013.

            Cu alte cuvint,e daca aveti decizia de calcul in perioada 2012-15 MARTIE 2013, atunci se esaloneaza indiferent cand ai obtinut hotararea irevocabila.

Daca ai decizia in ALTA PERIOADA decat 2012-15 MARTIE 2013, atunci TREBUIE SA PRIMITI SUMA INTEGRAL.

Ce spune Guvernul: “Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora. Cererile de restituire ale contribuabililor prevazuti la alin. (1) se solutioneaza, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de Administratia Fondului pentru Mediu.

Termenul prevazut la alin. (1) curge de la data implinirii termenului prevazut la alin. (2). In cursul termenului prevazut la alin. (1) orice procedura de executare silita se suspenda de drept. Sumele prevazute la alin. (1), platite in temeiul prezentei ordonante de urgenta, se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica. Procedura de efectuare a platii titlurilor executorii va fi stabilita prin ordin comun al ministrului mediului si schimbarilor climatice si al ministrului finantelor publice, cu respectarea termenelor prevazute la alin. (1). Platile restante la sumele aferente titlurilor executorii emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pentru care nu a fost demarata procedura de executare silita se efectueaza cu respectarea prevederilor alin. (1)-(6).”

Oamenii deja au inceput sa fie mintiti ca nu vor primi toti banii odata, indiferent de denumirea taxei. DECI TIMBRUL DE MEDIU SE RECUPEREAZA INTEGRAL PENTRU CA OG 8/2014 SE APLICA DOAR TAXEI DIN 2012, DENUMITA TAXA DE POLUARE.

Ce putem face:

- in primul rand, trebuie sa depuneti dosarul de restituire – sa insistati sa primiti un raspuns in scris

- Puteti executa statul prin executor judecatoresc

- Puteti depune actiune pe baza legii contenciosului administrativ si sa cereti daune cominatorii pentru fiecare zi de intarziere – cereti 5000 de lei pe zi.

 Cabinet de avocat Coltuc

www.coltuc.ro

Lasati un comentariu