Ziua Naţională a Veteranilor de Război

• publicat la: 29 aprilie 2014
Ziua Naţională a Veteranilor de Război

Muzeul Judeţean Satu Mare şi Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, filiala “Dr.Vasile Lucaciu ” Satu Mare, au organizat marti, 29 aprilie, a XVII-a ediţie a Zilei Naţionale a Veteranului de Război. La eveniment au luat parte conducerea Muzeului Judetean, prefectul Eugeniu Avram, presedintele Consiliului Judetean Adrian Stef, presedintele Filialei “Dr. Vasile Lucaciu” Satu Mare a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, colonel in rezerva Nicolae Codrean, veterani de război si alţii. În 29 aprilie este celebrată Ziua Veteranilor de Război.

Titlul de “Veteran de război” a fost instituit în urmă cu 111 ani, la 29 aprilie, de Regele Carol I, în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă. Această zi a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Război.

In luarea de cuvânt, presedintele Consiliului Judetean, Adrian Stef si-a exprimat respectul pentru jertfa dobândită a celor care au luptat pentru patria română, punctând faptul că în viaţa tuturor există un moment in care fiecare are o datorie faţă de comunitatea in care trăieste, faţă de ţara in care s-a născut. Adrian Stef a declarat că va sprijini si va ajuta filiala Satu Mare a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Război, în orice demers.

Concertul omagial a fost susţinut de ansamblul “Codrişorul de la  al Palatul Copiilor Satu Mare. Dacă în 1990 în România erau peste 900.000 de veterani, in prezent au mai rămas 35.000 și peste 125.000 de soții de veterani. Puțini veterani au apucat să se bucure însă de drepturile lor financiare, chiar și așa modeste. Rata mortalitatii a veteranilor de razboi este de 25 %. Filiala Satu Mare are inscrisi 612 membri, din care 84 sunt bărbaţi, si 512 văduve.

Lasati un comentariu