Ai datorii la stat? Află dacă ANAF te-a inclus pe lista datornicilor din primul trimestru din 2014!

• publicat la: 8 mai 2014
Ai datorii la stat? Află dacă ANAF te-a inclus pe lista datornicilor din primul  trimestru din 2014!

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent pe pagina sa de internet  o lista cu toate societatile comerciale care au datorii la stat. Este vorba despre  datoriile inregistrate pe primul trimestru din 2014 catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj si bugetul asigurarilor de sanatate.  

Lista datornicilor este publicata trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din  trimestrul urmator celui de raportare , in baza Legii nr. 161/2003 privind unele  masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei .

Potrivit actului normativ citat, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a aduce la cunostinta publica lista contribuabililor, persoane juridice, „care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic pentru asigurari sociale de sanatate si la bugetele locale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare,totalul obligatiilor bugetare datorate in anii fiscali precedenti in care s-au  inregistrat obligatii restante, cuantumul obligatiilor restante, precum si modalitatea de colectare a acestora aplicata de organele competente ale autoritatilor publice sus-mentionate” .

Aceasta prevedere nu  se aplica persoanelor juridice in privinta carora a fost  declansata procedura reorganizarii judiciare si a  falimentului .

Inainte de a fi aduse la cunostinta publica, sumele reprezentand obligatii bugetare restante sunt notificate debitorilor de catre organele teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ale autoritatilor administratiei publice locale, dupa caz,unde acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe. In cazul contribuabililor cu sucursale si puncte de lucru, notificarea se face contribuabililor persoane juridice atat pentru activitatea proprie, cat si pentru  cea a sucursalelor si a punctelor de lucru.

30 aprilie -termenul limita pentru publicarea listei datornicilor din  trimestrul I din 2014

Lista datornicilor la 31 martie 2014  a fost publicata pe 30 aprilie 2014 pe site-ul ANAF, la categoria Informatii publice, subcategoria Obligatii restante catre bugete  si poate fi accesata oricand .

Publicarea restantierilor este menita sa descurajeze acumularea de arierate bugetare de catre contribuabili, persoane juridice, se mai precizeaza in legea amintita..

.

Lasati un comentariu