Cum s-au pregătit autorităţile pentru alegerile de duminică

• publicat la: 24 mai 2014
Cum s-au pregătit autorităţile pentru alegerile de duminică

Pe lângă alegerile europarlamentare, vor avea loc alegeri parlamentare partiale in municipiul Bucuresti si in 6 judete: Galati, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Satu Mare, Timis, precum si alegeri locale partiale in 17 localitati pentru alegerea unor primari, in 7 localităţi pentru alegerea consilierilor locali, iar in judetul Arges pentru alegerea presedintelui Consiliul Judetean.

Procesul de votare incepe la ora 7:00 pe intreg teritoriul naţional si se incheie la ora 21:00.

Ministrul Oprea le-a cerut participantilor la videoconferinta sa se asigure ca in aceasta seara, la ora 18:00, toti presedintii sectiilor de votare vor prelua in siguranta materialele necesare.

„Este important de reamintit ca buletinele de vot , stampilele si timbrele autocolante, odata ajunse in sectia de votare, raman in aceasta locatie pana la finalul procesului electoral. Nimeni nu are voie sa scoata aceste materiale din incinta sectiei de votare.

In intervalul orar 18:00-20:00, la sediul sectiilor de votare presedintii birourilor sectiilor primesc cererile scrise ale persoanelor netransportabile din motive de boala sau invaliditate, care doresc sa voteze cu urna speciala. Aceste cereri trebuie sa fie insotite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale care dovedesc aceasta stare fizica sau medicala”, a declarat ministrul de Interne.

Vor beneficia de urna mobila si persoanele retinute, arestate preventiv sau care nu si-au pierdut drepturile electorale desi se afla in spatele gratiilor, precum si cele aflate in arest la domiciliu.

Sectiile de votare vor fi pazite de efectivele MAI pe parcursul noptii, iar predarea lor catre presedintii sectiilor se va face duminica dimineata, in intervalul orar 6:00-7:00.

„Atributiile presedintilor sectiilor de votare se intind inclusiv in afara locului in care se exercita votul: in jurul acestuia, precum si pe strazi si in piete publice, pana la o distanta de 500 de metri.

Refuzul oricarei persoane de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi se sanctioneaza cu amenda cuprinsa 1.500 si 4.500 lei”, subliniat ministrul Gabriel Oprea.

Ce trebuie sa stie votantii

Dupa ora 21:00 nu vor mai putea vota decat persoanele aflate deja in sectii.

„Cetatenii care in ziua alegerilor se afla in localitatea de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la sectia la care sunt inscrisi in listele electorale permanente. Cei care in ziua alegerilor se afla in alta localitate decat cea de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara”, a mai declarat ministrul de Interne.

Documentele in baza carora se poate vota duminica sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.

Alegatorii care doresc sa isi preschimbe actele de identitate pot solicita aceste lucru in regim de urgenta si in cursul zilei de duminica, in intervalul orar 8.00 – 21.00.

In cabina de vot intra doar persoana care voteaza.

„In situatii justificate, alegatorul care nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, dar nu din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare”, a reamintit Gabriel Oprea.

Ministrul de Interne a reamintit ca legislatia electorala, dar si Noul Cod Penal reglementeaza foarte clar contraventiile si faptele penale care privesc procesul electoral.

„Vreau sa cred ca nimeni nu este dispus sa incalce aceste prevederi, riscand astfel inchisoarea. Si ma refer aici la oferirea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul votarii unui anumit candidat,  impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales; introducerea in urna a mai multor buletine de vot sau utilizarea unui act de identitate fals ori a unui buletin de vot fals”, a spus ministrul Oprea.

Acesta le-a transmis un mesaj sefilor structurilor operative ale Ministerului Afacerilor Interne: „Nicio abatere de la lege nu trebuie tolerata!„,a consemnat ziare.com.

Pentru asta, peste 50.000 de politisti, jandarmi, pompieri si politisti de frontiera vor fi mobilizati, duminica, in intreaga tara.

O desfăşurare impresionantă de forţe  de ordine a avut loc si in municipiul Carei incepand din seara zilei de sâmbătă,24 mai 2014.Maşini ale jamdarmeriei,politiei de frontieră si politiei locale au patrulat pe toate străzile ,in incercarea de monitorizare a intregului oraş.

Nu au fost semnalate până în prezent incidente în niciuna din cele  14 secţii  de votare  de pe raza municipiului Carei.Potrivit unor surse,incidente au fost semnalate în localitatea Marna Nouă din apropierea Careiului,mai multe date urmând să primim în comunicatul de mâine al Poliţiei.

674 de angajaţi M.A.I. vor asigura protecţia celor 334 de secţii de votare din judet, amplasate în 288 locuri.

Alţi  141 de poliţişti şi 64 jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului, vor acţiona, conform competenţelor, 47 de poliţişti, constituiţi în 10 echipe operative .Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 95 angajaţi M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.

Astfel, în total, peste 1121 de angajaţi M.A.I. vor fi angrenaţi în misiuni, duminică, 25 mai 2014, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral.

Precizăm faptul că, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Satu Mare. se află încarceraţi  7 arestaţi preventiv, dintre care 6 cu drept de vot. Dintre aceştia, 5  şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota.

De asemenea, la nivelul judeţului sunt 2 arestaţi la domiciliu,  niciunul  a solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale.

Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J. Satu Mare au fost primite 400 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare. Acestea vor putea fi consultate şi în ziua alegerilor, la toate secţiile de votare din judeţul Satu Mare.

Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.   

Reamintim că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.

comentarii

de indrei la 25 mai 2014 - 07:58

la marna ne casapesc rosienii da nici noi nu ne lasam ca astia is mai rau ca bolsevicii

Lasati un comentariu