Iniţiativă de viceprimar: comerţ cu vechituri pe două benzi

• publicat la: 20 mai 2014
Iniţiativă de viceprimar: comerţ cu vechituri pe două benzi

Celebra stradă denumită după ilustrul istoric medievist de talie europeană, Francisc Pall, de nici 50 de metri, care face legătura între strada Cimitirului şi strada Ignişului a fost închisă din nou în cursul zilei de luni 18 mai  pentru a fi transformată în talcioc-piaţă de vechituri.  Haine atârnate pe gardurile din faţa Liceului Teoretic Carei sau direct pe trotuarele din faţa magazinelor construite elegant din termopan de către Primăria Carei au trezit nemulţumirea a numeroşi cetăţeni aflaţi în zonă. Consecvent propunerii lansate în Comisia de circulaţie din care face parte,  viceprimarul municipiului Carei consideră că etalarea direct pe caldarâm a hainelor vechi şi  produselor second-hand  propulsează  oraşul  spre  lumea  civilizată din Germania şi America potrivit percepţiei  din urma vizitelor dumnealui prin acele locuri.


Vineri,16 mai 2014, în cadrul şedinţei Consiliului Local Carei a fost dezbătut  Proiectul  de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Ordine Interioară şi Funcţionare a Pieţii Agroalimentare Carei.

Melinda Avram, administratorul pieţii a  supus atenţiei consilierilor  un regulament  adecvat pieţei careiene care prevede o zonare a întregului spaţiu în funcţie de categoria produselor comercializate.

În legatură cu Piaţa Agroalimentară şi prezenţa producătorilor de legume şi fructe, consilierul Ciută a întrebat administratorul pieţei  dacă există producători  agricoli care ar dori să vândă şi  nu au loc.

Am întrebat şi am aflat că ar exista mai mulţi producători care ar dori să vândă în piaţă din Carei dar nu au loc. Am investit în amenajări de chioşcuri pentru tot ce este produs industrial şi nealimentar şi totuşi  tarabele pieţei sunt ocupate  în mare parte de produse industriale care  limitează prezenţa producătorilor agricoli. Haideţi să îi lăsăm să vină de peste tot,să fie abundenţă de produse agricole şi atunci vom avea cu totul alte preţuri la piaţă prin existenţa unei concurenţe.”

Singurul aspect care a acaparat apoi  întreaga atenţie a consilierilor a fost cel al  reînvierii pieţei de vechituri.

Dezbaterea legată  de comercializarea hainelor vechi a fost una deosebit de aprinsă, existând păreri contradictorii exprimate în toate tonalităţile şi limbajele, funcţie de vorbitori.

Piaţa de vechituri a fost subiectul  asupra căruia cei doi primari nu au căzut de acord între ei. Primarul Kovacs a atras de la bun început atentia asupra unei atente conştientizări a votului deoarece “ nu ar fi bine  să amestecăm hainele vechi cu mâncarea. Inchiderea acestei străzi nu a fost o idee bună. Să găsim o solutie pentru a deschide o piaţă de vechituri asa cum au cei de la Satu Mare.Oameni sunt săraci. Şi cei care vând si cei care cumpără  şi ar fi utilă o astfel de piaţă dar să  creem  un cadru legal” a menţionat Kovacs.

Consilierul Dan Bontea a  venit cu propunerea de a organiza un Târg de vechituri si antichităţi pe un spatiu deja amenajat.”Avem o piaţă de animale pe strada Oborului unde există tot platoul asfaltat şi grup sanitar şi am putea amenaja în fiecare duminică un târg .  Inchiderea străzii Francis Pall nu e o soluţie potrivită” .

O altă propunere a venit din partea consilierei Venig  Gabriela care a considerat că duminica este o zi potrivită pentru  o piaţă de vechituri desigur in incinta Pieţei oraşului. In sprijinul acestei propuneri a intervenit şi consilierul Tempfli Vasile. Consilierul Adrian Bucureştean a cerut lămuriri de la secretarul juridic Sroth Clara în ce priveşte  legalitatea unei astfel de decizii din partea Consiliului local,deoarece acele persoane care vând nu deţin autorizaţie şi contravin legii 12/1990.

Nu stiu cine a avut ideea de a închide acea stradă  dar  nu e normal să UMILIM oamenii ca să îşi pună produsele  pe jos, pe  trotuar sau pe drum. Careiul avea o traditie până în anii ’90 cu acea piaţă de vechituri-ocskasor-  din capătul pieţei actuale. O putem reînvia dar într-un loc decent amenajat. Este ilegal să închidem o stradă de mare trafic în plină zi” a fost  opinia consilierului Ciută.

Intervenţia viceprimarului Keizer a fost o pată de culoare în atmosfera şi aşa destul de încărcată  pe marginea acestui subiect delicat, consilierul Ciută fiind cel  de care s-a arătat  deranjat.

“Doar luni şi vineri este aglomerat la piaţă. Sunt oameni care spune că vinde hainele lor de acasă. Piaţa e agroalimentară şi comerciantii incurcă acolo. Si in America se pune pe jos marfa şi se vinde şi pot să vă arăt poze de acolo. Si la fel este şi în Germania aşa că ce să vă mai spun? Nu umilim pe nimeni noi. Am umblat eu în locuri tu unde nu ajungi şi dacă te  mai naşti odată ”.

Precizările aduse ulterior de consilerul Ciută au scos în evidenţă se pare  şi motivul nervozităţii exagerate a viceprimarului, direct responsabil de administraţia pieţei careiene.

“Deşi înteleg că sunteţi umblat prin lume pe la pieţele de vechituri , cu legalitatea se pare că staţi mai rău. Imi  pare rău  dar aveţi dreptate. Eu nu sunt umblat  prin străinătate prin   pieţele de vechituri de prin America şi Germania. Revenind la legalitate, cum aţi încasat bani de la oamenii ce vând pe jos, pe strada  închisă? Cu ce tarife? Aţi incasat bani de la oameni cu tarife netrecute prin Consiliul Local?”

Propunerea consilierului Bontea de organizare a unui Târg de vechituri şi Antichităţi  a căzut la votul final, întrunind doar votul liberalilor în timp ce propunerea  consilierei  Venig  a adunat  voturile consilierilor UDMR şi PSD.

Cert este că închiderea amintitei străzi a generat nervozitate din partea şoferilor şi indignare din partea cetăţenilor aflaţi în zonă şi care nu au înţeles de ce nu se poate găsi o soluţie decentă, demnă de un oraş european pentru ca acest act de comerţ să se facă într-un spaţiu civilizat.

„Chiar dacă suntem săraci, tot avem dreptul să fim trataţi în mod decent”   a  fost reacţia unui  tânăr părinte venit să îşi aştepte copilul, elev la una din şcolile din imediata apropiere.

Buletin de Carei

comentarii

de careian la 20 mai 2014 - 16:11

nu bine ati ales domnu primar pe acest om care face de rusine orasul cu calatoriile lui pe la ocskasor si apoi vrea sa face din carei ca la ponyvas unde acum vrea sa vinde!
din ce bani a cumparat acest om atatea hectare de teren in carei acolo spre ghenci?? din ce bani pleaca el in america si apoi dacolo trimite pozele pe facebook ca sa vedem noi ce bronzat este el cu nevasta la bar?
valoare la el este in pozele de pe facebuk ca sportul a ingropat in carei ca are necaz pe ginerele ca a reusit acol unde el nici nu a putut sa ajunge!
nu vrea la piata de animale ca acolo locuieste si nimeni nu trebuie sa vede cine vine la el acasa si cum sta el acolo

de Horia Mărieș la 20 mai 2014 - 18:09

„Doar luni şi vineri este aglomerat la piaţă. Sunt oameni care spune că vinde hainele lor de acasă. Piaţa e agroalimentară şi comercianti incurcă acolo. Si in America se pune pe jos marfa şi se vinde şi pot să vă arăt poze de acolo. Si la fel este şi în Germania aşa că ce să vă mai spun? Nu umilim pe nimeni noi. Am umblat eu în locuri tu unde nu ajungi şi dacă te mai naşti odată”.

Cel care vorbește așa, n-ar mai putea oare frecventa din nou școala primară? Tare ar mai avea nevoie individul de o învățatoare !!!
Parcă se organizează de către Primărie, în curând, niște cursuri de alfabetizare a rromilor.
Este un loc rezervat acolo – sunt convins – și pentru acest „vorbitor”.

de mia la 23 mai 2014 - 11:18

primarul din carei,presedinte la udmr carei si cu viceprimarul tot de la udmr
http://vimeo.com/95674987

de Horia Mărieș la 23 mai 2014 - 12:23

„Prin iniţiativa Asociaţiei Kinderland, la solicitarea beneficiarilor la Carei s-a organizat un curs de alfabetizare pentru persoanele adulte de etnie romă. În şedinta Consiliului Local din data de 14 martie, anul curent, s-a hotărât cofinanţarea acestui proiect, timp de un an. Cursurile au început de două săptămâni, autoritatea locală urmăreşte zilnic prezenţa solicitanţilor la aceste cursuri: se fac liste de prezenţă, fotografii. Deocamdată, numărul celor prezenţi la cursuri este sub aşteptări (din cei 30 de solicitanţi, 20 de cursanţi au fost aprobaţi, iar media prezenţei zilnice este de 10 persoane). Personalul didactic susţine că aceste persoane sunt dedicate şi pot fi motivate în a obţine rezultate pe termen lung. Oricum, această muncă nu poate fi efectuată decât cu dăruire, multă răbdare şi perseverenţă şi numai în grupuri mici de studiu. Administraţia locală va înainta o informare privind desfăşurarea acestor cursuri Consiliului Local, după prima lună, lăsând la latitudinea consilierilor locali decizia de a continua cofinanţarea acestui proiect, în condiţiile date, sau de a se retrage.”

După părerea mea, această inițiativă este una foarte lăudabilă și că aceste cursuri de alfabetizare nu trebuie în nici un caz întrerupte după o lună, așa cum se pare că se intenționează: „Administraţia locală va înainta o informare privind desfăşurarea acestor cursuri Consiliului Local, după prima lună, lăsând la latitudinea consilierilor locali decizia de a continua cofinanţarea acestui proiect, în condiţiile date, sau de a se retrage.”

Mă întreb doar dacă vicele a participat la cursuri, sau dacă a chiulit. Nu de alta, dar dânsul chiar are nevoie de niște cursuri (intensive) de alfabetizare. Astea fiind gratuite, ar putea profita din plin de ele!

de stefan la 25 mai 2014 - 08:12

orasul carei este ocupat de mafia grupurilor de interese..prefectura se face ca nu vede ca doi primari accepta inchiderea de drumuri de acces sau de sosele numai pentru ca fotbalistul vrea sa vanda haine vechi cum a vazut el pe unde a umblat in america si germania..dupa afacerea cu cofetariile si moara si brutaria care au picat la ce valoare a avut a ajuns acum sa vanda haine vechi pe garduri si sa inchida un drum pentru asta..are legatura campania de caricaturi impotriva celui ce demasca actiunile famigliei tulipane cu distractiile in cerc inchis cu fetitele lui rolika pentru sefime?.

Lasati un comentariu