Prezenţe sătmărene la Natale di ROMA

• publicat la: 6 mai 2014
Prezenţe sătmărene la Natale di ROMA

Tradiţional se considera că oraşul Roma a fost întemeiat de gemenii Romulus şi Remus iar data consacrată este 21 aprilie 753 insinte de Hristos. Acesta este motivul pentru care ziua este serbată ca atare în capitala Italiei.

 În cei 2767 de la întemeierea acestui centru al culturii şi civilizaţiei lumii, data de 21 aprilie  a devenit o sărbatoare tradiţională. De 17 ani însă, turiştii şi publicul prezent  au parte la această dată de un set de manifestări care au menirea de a reînvia gloria apusului Imperiu Roman.

Primăria oraşului Roma în colaborare cu Gruppo Storicco Romano, o asociaţie de reconstituiri istorice cu lungă tradiţie în domeniu şi care are parte de recunoaştere la nivel internaţional, organizează o serie de manifestări dedicate aniversării fondării Romei. La invitaţia organizatorilor răspund onorate, an de an, numeroase organizaţii de profil din diverse ţări ale Europei şi nu numai.

Anul acesta,la cel mai mare  festival de reconstituire istorică (reenacment) antică din Europa,Natale di Roma, au participat 42 de organizaţii din nouă ţări,fiind  prezenți  peste 2.000 de reenectori . Dintre aceste 42 de organizaţii, doar două au fost  din România. Este vorba de Asociaţia Culturală Apullum Reenactment din Alba Iulia şi de Asociaţia Culturală Omnis Barbaria,ACOB, înfiinţată în judeţul Satu Mare,la Marna.

Printr-un efort material şi fizic colectiv, membrii şi colaboratorii ACOB au reuşit să onoreze invitaţia organizatorilor şi să reprezinte cu succes în cadrul manifestărilor prilejuite de această aniversare, judeţul Satu Mare. 

Aşa cum menţiona articolul anterior, publicat în Buletin de Carei, delegaţia ACOB a fost cofinanţată de către Consiliul Judeţean Satu Mare, fără de sprijinul căruia această deplasare nu ar fi fost posibilă.

Este de asemenea demn de menţionat faptul că, atât membrii, cât şi colaboratorii acestui ONG şi-au asumat anumite eforturi pentru a face posibilă promovarea patrimoniului cultural şi istoric al judeţului, în ciuda faptului că nu toţi sunt de origine din judeţul Satu Mare. Delegaţia care ne-a reprezentat judeţul în cadrul acestor manifestări a fost compusă din 12 persoane care provin din judeţul nostru, dar şi din Sălaj, Maramureş, Cluj şi chiar Neamţ. 

Am adresat câteva întrebări preşedintelui ACOB, Teletin Cătălin legate de această participare şi vă relatăm următoarele: 

Intrebare: Am înţeles că aţi considerat foarte important ca judeţul nostru să fie reprezentat la aceste manifestări. Vă rog să ne spuneţi de ce anume.

Raspuns: Trebuie ca toată lumea să înţeleagă faptul că anul acesta a fost un an special în ce priveşte aceste manifestări. S-au suprapus sărbatorile pascale ale creştinilor ortodocşi cu ale celor catolici, iar data acestora a coincis cu manifestările dedicate înfiinţării Romei. Acest prilej a fost unul excelent pentru a prezenta unui public foarte larg ceea ce judeţul nostru reprezintă din punct de vedere istoric şi cultural prin perspectiva cercetărilor arheologice. 

I: Ce înţelegeţi prin public larg şi de ce consideraţi că prezenţa acestei delegaţii a avut un impact asupra acestui public?

R: Cu plăcere vă mărturisesc că împreună cu alţi pasionaţi de istorie şi arheologie, alături de care am pus bazele acestui ONG, am participat şi anul trecut la aceste manifestări. Conform rapoartelor organizatorilor, la ediţia 2013 s-a depăşit cifra de 40000 de persoane care au asistat la acest eveniment. Asta fără a contoriza pe cei care au vizionat în direct sau în on-line transmisiuni în direct ale evenimentului. În acest an, fără a avea un raport oficial eu aş estima că publicul a fost mult mai numeros.

I: Şi totuşi care a fost impactul pe care l-aţi avut asupra publicului prezent?

R: La acest eveniment au participat 1600 de persoane costumate după model antic. Majoritatea au fost echipaţi în legionari romani, după cum probabil era firesc. Printre aceştia, o coloană de „barbari” reprezintă o pată de culoare prin spectacolul oferit de costumele şi armamentul unice şi atât de diferite de ale legionarilor prezenţi. În sine, diferenţa aceasta stârneşte curiozitatea publicului necunoscător şi exclamaţiile celor care ne percep ca „barbari”. Asta stârneşte deopotrivă întrebări şi interes, dar şi exclamaţii apreciative din partea cunoscătorilor. 

I: Ce anume face din costumaţia purtată de voi ceva spectaculos?

R: În primul rând, faptul că e diferită. Asta observă privitorul şi înţelege că nu suntem doar o altă legiune sau cohortă romana. Suntem aparte şi diferiţi, avem identitate. În al doilea rând, din punct de vedere calitativ echipamentele purtate de noi sunt făcute, în mare măsură prin procedee antice şi sunt confecţionate chiar de noi. Asta este o deosebire vizibilă chiar şi pentru ochiul neantrenat al privitorului. Şi în al treilea rând, deşi probabil cel mai important aspect, este reprezentant de faptul că echipamentele noastre sunt reconstituiri după descoperiri arheologice făcute pe teritoriul ţării sau după reprezentări găsite pe Columna lui Traian. 

I: Aş dori să înţeleg totuşi ce este reprezentativ în ceea ce aţi prezentat pentru judeţul Satu Mare.

R: Aici răspunsul este extrem de simplu. Voi menţiona doar coiful celtic cu pasăre, descoperit la Ciumeşti. Este o piesă extrem de valoroasă şi noi am avut ocazia de a o prezenta datorită unei bune colaborări cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, instituţie care deţine o replică a acestei piese. Dar nu vorbim doar despre acest aspect. Echipamentul şi costumaţia celor prezenţi au fost gândite de aşa manieră încât să prezinte replici după descoperirile arheologice majore făcute pe raza judeţului nostru, fie că vorbim de civilizaţia dacică, celtică sau germanică. 

I: Constat că tot ceea ce prezentaţi publicului are o bază ştiinţifică solidă. Cine vă furnizeaza aceste informatii?

R: ACOB are la bază trei membri fondatori, unul sunt eu iar ceilalţi doi sunt soţii Ardeleanu, Sorana şi Marius. Amândoi sunt de profesie arheologi, Sorana fiind doctorand, iar Marius doctor în istorie şi arheologie, unul din puţinii specialişti pe istoria antică a zonei bazinului Tisei Superioare. De asemenea, colaborăm cu alţi arheologi din ţară pe care îmi voi cere scuze că nu îi nominalizez. 

I: În ce au constat în fapt aceste manifestări şi care au fost reacţiile publicului la prezenţa voastră?

R: Evenimentul constă într-o paradă care porneşte şi se încheie la Circo Maximo trecând pe lângă Collosseum, Columna lui Traian şi statuile împăraţilor romani. Coloana reenactorilor se întinde pe kilometri şi trece la câţiva paşi de public. Se fac opriri dese pentru că publicul să poată înteracţiona cu noi şi chiar să îşi facă poze. Urmează prezentări ale diverselor grupuri în arena de la Circo Maximo, iar în final se reconstituie o bătălie după un scenariu foarte bine stabilit anterior şi cunoscut tuturor participanţilor. Nu aş putea spune care a fost impactul prezenţei noastre asupra publicului în timpul participării noastre la simularea bătăliei. În schimb, am fost măguliţi cu toţii de reacţia publicului în timpul paradei. Dincolo de sutele de poze pe care doritorii au ales să şi le facă cu noi şi dincolo de mândria de a îţi fi recunoscute de către străini straiele şi armamentul de dac, mult mai importante au fost îmbrăţişările şi lacrimile care au curs pe obrajii romanilor aflaţi acolo cu aceasta ocazie.

 

I: Care a fost efectul mediatic al acestei participări?

R: Spre surprinderea noastră, acest eveniment care nu este foarte promovat la noi în ţară, dar care ar putea avea o deosebită importantă pentru noi, are o acoperire mediatică destul de consistentă. Şi acum nu mă refer la faptul că italienii îşi promovează un eveniment cultural de asemenea anvergură, ci mă leg strict de faptul că am întâlnit şi am fost intervievaţi de reprezentati de la Radio România Actualităţi, bloggeri romani şi dacă informaţiile mele sunt corecte într-una din ediţiile de ştiri ale TVR 1 a fost menţionat acest eveniment şi participarea noastră. Este puţin devreme să ne pronunţam asupra efectelor mediatice generate de această participare, dar în acelaşi timp este o bucurie să constatăm un interes suficient de mare încât să ne flateze. 

Pe finalul discuţiei noastre am încercat să obţinem cât mai multe informaţii despre acţiunile viitoare ale ACOB. Nu s-a promis nimic, dar am fost lăsaţi să înţelegem că există posibilitatea ca publicul sătmărean să vadă dacii în acţiune în foarte scurt timp, atât la inaugurarea noilor construcţii din Rezervaţia Arheologică de la Medieşu Aurit, cât şi în cadrul unui program special organizat cu ocazia Zilelor Oraşului Satu Mare. Chiar dacă nu am obţinut promisiuni în ceea ce priveşte organizarea unor evenimente viitoare în plan local, am fost în schimb asiguraţi de deschiderea şi disponiblitatea ACOB pentru colaborări cu orice persoană sau instituţie mânată de pasiunea pentru istorie.

comentarii

de marna la 7 mai 2014 - 14:56

bravo catalin!!
un dac adevarat din zona noastra la roma!!!

Lasati un comentariu