România, cinci medalii de aur şi locul I pe echipe la Olimpiada Internaţională de Chimie

• publicat la: 18 May 2014
România, cinci medalii de aur şi locul I pe echipe la Olimpiada Internaţională de Chimie

Elevii români au obţinut şapte medalii, dintre care cinci de aur, una de argint şi una de bronz, şi locul I pe echipe la ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie “D. Mendeleev”, desfăşurată în Rusia, a anunțat Ministerul Educaţiei.

Este cel mai bun rezultat din istoria participărilor României la competiţie.
Locul doi a fost ocupat de Rusia, cu trei medalii de aur.

Cei cinci elevi medaliaţi cu aur sunt Andreea Maria Filip (clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Ştefan Bogdan Ivan (clasa a XII-a/Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti), Dumitru Călugăru (clasa a XI-a/Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu), Andrei Iliescu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Radu Costin Bîzgă-Nicolescu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional “I.C. Brătianu” din Piteşti). Vlad-Mihai Mandric (clasa a XI-a/Colegiul Naţional “Sfântul Sava” din Bucureşti) a obţinut medalia de argint, iar medalia de bronz a fost obţinută de Gabriel Dragoş Negreanu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Piatra Neamţ).

La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie au participat 105 elevi din 16 ţări, potrivit Ministerului Educației. Concursul a presupus parcurgerea a trei probe, timp de  5 ore, dintre care două probe teoretice şi una practică/experimentală, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 secţiuni incluse: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică.

Aur și la Filosofie

Totodată, doi elevi care au reprezentat România la ediţia de anul acesta a Olimpiadei Internaţionale de Filosofie, desfăşurată în Lituania, la Vilnus, au obţinut o medalie de aur şi o menţiune.

Aurul a fost câştigat de Dan Cristian Vulpe, elev la Colegiul Naţional Silvania din Zalău, judeţul Sălaj, iar menţiunea de Petru Cosmin Vraciu, de la Colegiul Naţional Decebal din Deva.

Concursul din acest an, dedicat unui mare filosof al dialogului, Emmanuel Levinas, a reunit 90 de participanţi din 41 de state, potrivit Ministerului Educației. Conform regulamentului competiţiei, ţara organizatoare poate înscrie în concurs un număr de 10 elevi, celelalte state având dreptul la doar doi concurenţi.

Competiţia a fost înfiinţată în 1993 la iniţiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, România, Turcia şi Ungaria şi este oficial recunoscută de UNESCO. România a participat la toate cele 21 de olimpiade de până acum, găzduind, la Braşov, ediţia din 1998, respectiv la Iaşi, ediţia din anul 2008.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu