4 premii I la ROTARACT pentru careieni

• publicat la: 6 June 2014
4 premii I la ROTARACT  pentru careieni

Cea de-a VIII-a editie a Festivalului de Teatru Rotaract din Satu Mare s-a  desfăşurat  în perioada 3 – 5 iunie 2014, pe scena Teatrului de Nord Satu Mare si la Casa de Cultura a Sindicatelor. Bilanţul elevilor actori din municipiul Carei a fost unul excepţional:  Premiul pentru Cea mai bună piesă,Premiul I pentru One man show,Cel mai bun actor în rol secundar la gimnaziu şi Cea mai bună actriţă în rol principal tot la categoria gimnaziu.
Festivalul de teatru Rotaract se adresează tinerilor pasionaţi de actorie care doresc să se afirme în domeniul artei teatrale.

La categoria liceu, “Trupa fără Nume” a Liceului Teoretic Carei s-a înscris cu piesa “Oile Domnului”, regizată de prof. Liliana Sorian, care s-a dovedit  din nou  a fi un regizor priceput, a cărui valoare răzbate prin elevii pe care-i pregăteşte cu mult sârg.

Elevii Janet Drimuş, Gabriela Marincaş, Roxana Mihaly, Alexandra Oneţiu, Dan Coşarcă, Claudian Şiman, Valentin Marchiş şi Darius Duţescu s-au întors la Carei cu Premiul pentru cea mai bună piesă şi cu nominalizări la fiecare secţiune.

Piesa pregătită de aceştia prezintă viaţa satului românesc şi intersecţiile acestuia cu tehnologia şi cu tot ceea ce reprezintă noutatea secolului al XXI-lea, motiv pentru care a necesitat decor şi vestimentaţie mai deosebite. Vestimentaţia a fost asigurată de  Ansamblul Ceatăra, şi a ajutat la impresionarea publicului şi a juriului, motiv pentru care Trupa fără Nume mulţumeşte  acestuia.

            Deja cunoscuta Roxana Mihaly ,aduce pentru Carei al doilea premiu întâi,prin  monologul  In gară de la categoria One Man Show,apreciat ca fiind cel mai BUN.Si Roxana a fost indrumată indeaproape de prof. Liliana Sorian, ai cărei elevi câştigă pentru a doua oară consecutiv premiul I la această categorie.

 La categoria  profesori îndrumători,Loredana Buzgău,Claudia Guler şi Seleveschi Anagimnaziu au participat elevii Şcolii  Gimnaziale  Nr. 1 Carei,cu piesele – Prada şi  Buclucasa litera ”F”,profesori îndrumători,Loredana Buzgău,Claudia Guler şi Seleveschi Ana.

Piesa Buclucaşa literă F  ( prof.Loredana Buzgău)  a adus   şi cele mai râvnite premii: Denisa Bolba din clasa a VI-B a obţinut Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal iar  Radu Moldovan  din clasa a V-a A a fost  recompensat cu premiul de Cel mai bun actor în rol secundar .

Felicitări  premianţilor şi tuturor celor implicaţi în pregătirea lor!

Am aflat ulterior ca la cele 4 premii se adauga si cel obtinut de Czumbil Istvan Mark – Liceul Romano–Catolic ”Josephus Calasantius” Carei ,de cel mai bun actor în rol principal,cu piesa  Castravetele.

 

redacţia

comentarii

de Tiberiu Vanca la 6 June 2014 - 14:20

Nostalgie:
În iarna anului 1952, autorul acestor rânduri, aflat în pielea lui Jupân Dumitrache, Titircă Inimă Rea, s-a aflat pe scena Teatrului Sătmărean şi sub aplauzele publicului marelui oraş. Liceul careian a prezentat sătmărenilor piesele O Noapte Furtunoasă şi Năpasta, în regia profesorului Ioan Tomoioagă. Sunt fericit că urmaşii noaştrii, elevii de azi au avut privilegiul de a-şi exprima talentul pe marea scenă Sătmăreană.
Prietenei mele, şi în acelaşi timp corespondentă a pagini ce conduc, Roxana Mihály, îi transmit cele mai calde felicitări, mă bucur că ne întâlnim de fiecare dată când își umple braţele şi conştiinţa cu câte un premiu.
Reîntâlnind pe distinsa profesoară Liliana Sorian îi prezint cuvinte de laudă şi felicitări pentru dragostea faţă de elevi, pentru efortul său şi în materie de dramaturgie.
Un “AVE” cu felicitări, actorilor: Janet Drimus; Gabriela Marincaş; Roxana Mihály; Alexandru Oniţiu; Dan Coşarcă; Claudia Siman; Valentin Marchiș; şi Darius Duţescu, şi nu în ultimul rând mezinilor Denisa Bolba şi Radu Moldovan.
Cuvinte de bine şi felicitării, îndrumătorilor Loredana Buzgău; Claudia Guler şi Seleveschi Ana.
Careiul are: “OAMENI” şi printre aceştia “TALENTE”. La mai mult dragi careieni!

de robi la 6 June 2014 - 16:41

si tu ai uitat sa spui ca nu apare nicaieri despre premiile elevilor careieni decat dupa ce scrie buletinu de carei?
ziarul maghiar a taiat poza in care apare darihelga cu premiile numai ca sa nu apara si mircea podoba dar tot se vede mana lui…merita sa tai o poza numai pentru ca vicele nu suporta pe ginerele sau?
sa criticati cand va scrie si ziarul maghiar despre premiile luate de elevii romani si despre performantele de la tenis de masa pe care udmristii ii taie de la fonduri.

de unknown la 7 June 2014 - 08:07

Esti un om de nimic din moment ce stergi comentariile!
RUSINEEEEEEEEEEEE!!!
OM DE CEA MAI JOASA SPETA!!!

de unknown la 7 June 2014 - 08:13

Unii au impresia ca pot controla totul, dar din pacate ei omit faptul ca inteligenta, talentul sunt arme puternice impotriva prostiei si a inculturii…poate te vei gandi mai tarziu ca un copil trebuie aplaudat cand merita si incurajat indiferent de natie, religie, cultura…

de acord la 7 June 2014 - 09:38

total de acord…pacat ca primaria udemerista face asemenea diferentieri prin ziarul de casa si e in stare sa taie si pozele numai sa nu apara un roman antrenor in ele!
toti copii orasului trebuie aplaudati si sprijiniti nu numai cei natia conducatoare vremelnic prin oras.
dar de la un primar cu retinere pe salar pentru datorii la ce te poti astepta?

de puiu la 7 June 2014 - 11:01

bila alba pentru de acord!

de Horia Mărieș la 8 June 2014 - 06:51

Sincere felicitări pentru performanțele actoricești ale elevilor careieni care au participat la cea de-a VIII-a editie a Festivalului de Teatru Rotaract din Satu Mare și în mod special elevelor Roxana Mihaly de la Liceul Teoretic Carei și Denisa Bolba de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Carei precum și elevului Czumbil István Mark de la Liceul Romano–Catolic ”Josephus Calasantius” Carei. Întreaga noastră considerație și apreciere pentru profesorii care i-au pregătit.

Careiul anului 2014 are o viață culturală bogată, plinőă de evenimente notabile, îndeosebi datorită strădaniilor și muncii pline de abnegație depusă de directorul Bogdan Georgescu și de colaboratorii săi de la Directia de Cultură a Primăriei Municipiului Carei.

În ce privește sălile în care se organizează spectacole în Careiul anului 2014 … noroc că există și că a fost renovat Castelul!

Altfel … rămâi surprins atunci când constați diferența dintre numărul sălilor de spectacole existente în Carei acum 80 de ani și numărul sălilor de spectacole existent acum. Cam mare diferența. Dar oare cine își mai aduce aminte și oare pe cine mai interesează ce se petrecea în Carei acum 80 de ani? Probabil că acest aspect nu mai interesează azi chiar pe nimeni. Și totuși, poate că nu strică să ne reamintim:

În Carei, în anul 1933 existau cel puțin 7 săli în care se organizau spectacole: Teatrul “Carmen Silva” (care era și cinematograf), sălile “Reuniunii Flăcăilor Romano-Catolici”, a “Cercului Civic de Lectură”, Cafeneaua “Regele României”, Club Sportiv “Victoria”, Casa de Cultură Română, Căminul Industriașilor. (Sursa: Arhiva Națională, Direcția Județeană Satu Mare, fond: Primăria orașului Carei, dosar 10/1933, f.1).

Așa cum ne “invită cu drag Eugen Kovacs, primarul municipiului Carei și Contesa Francesca” în zilele de 13-14 iunie anul curent vom participa la “evenimentele organizate cu ocazia finalizării proiectului renovarea Teatrului Municipal”. Mira-m-aş tare – să fie finalizat teatrul până atunci!

Cum, de asemenea, mira-m-aş și mai tare dacă o să putem participa în zilele de 13-14 iunie a.c. la finalizarea restaurării clădirii Primăriei (Szarvas Fogadău) sau la finalizarea modernizării centrului orașului și a parcurilor, toate aceste realizări fiind anunțate în “Invitație” cu surle și trompete de către cuplul Jenö+Francesca. Sub semnătură.

Dar ce mai contează o minciună în plus sau în minus la nobilimea careiană și la cea asuajeană? Sau ce mai contează o minciună în plus sau în minus a avocatului Maria Eva Horn Mărginean, distinsa consilier județean din partea UDMR Carei, personalitate implicată adânc în eveniment? Este bine cunoscut faptul că avocații știu să mintă fără să clipească!

Petrecere plăcută, să vă fie bográcsul gustos, grófilor/boierilor!
La mai mare, adică la cât mai multe finalizări de “proiecte careiene”!

Cu o singură condiție: termenul de finalizare al “realizărilor” să fie situat pe undeva prin secolul al XXI-lea, adică în cel care a început la 1 ianuarie 2001 și care se va încheia la 31 decembrie 2100.

Ca să mai apucăm și noi aceste termene!

de Denisa Bolba la 9 June 2014 - 11:29

Multumesc mult domnilor: Horia Maries si Tiberiu Vanca! :)

de Horia Mărieș la 9 June 2014 - 22:46

@Denisa Bolba : (y)

Lasati un comentariu