După 10 ani sau Cameleonismul politic careian

• publicat la: 23 iunie 2014
După 10 ani  sau Cameleonismul politic careian

Acum 10 ani nu știam absolut nimic despre viața politică din municipiul Carei. Este drept, l-am cunoscut la un moment dat, cu totul întâmplător, pe o cursă Tarom de la București la Satu Mare pe fostul senator (între 1990-2008) Szabo Karoly Ferenc (n. 29.08.1943, Carei – d. 25.01.2011, Carei), inginer de profesie, fost europarlamentar  și fost membru fondator precum și președinte (2000-2003) al organizației UDMR din Carei, pensionat în anul 2008, dar atunci, pe avion, timp de o oră și jumătate, am discutat cu dânsul doar generalități. Părea un om de treabă, liniștit, calm, jovial, destul de comunicativ (socializa pană și cu necunoscuți ca mine) și avea dreptate atunci când spunea că „politica este ca și un drog, doar că despre droguri nu trebuie să înveți nimic fiindcă ele te ucid oricum, pe când despre politică trebuie sa înveți multe, înainte ca ea să apuce să te ucidă”.
In aceste ultime câteva zile, mai ales după ce a explodat megascandalul legat de fratele președintelui, eu unul m-am lămurit definitiv și irevocabil cu morala și cu apucăturile clasei politice aflate la vârf. Sunt cât se poate de lamentabile, atât morala cât și apucăturile, indiferent de partidul din care fac parte politicienii.
Mă întrebam totuși în context, oare care este mobilul, oare „ce-i mână la luptă” pe politicienii din provincie, pe cei din care se va naște de fapt și clasa politica aflată la vârf, oare ce interese urmăresc aceștia? Urmăresc cumva, așa cum ar fi de dorit, interesele generale ale comunității în care trăiesc, sau își urmăresc doar propriile interese? Aș fi extrem de naiv dacă n-aș constata din prima, fără nici un fel de analiză aprofundată, că ei își urmaresc în primul rând interesele personale, și asta cu foarte puține excepții. Așa cum se va putea vedea și în cele ce urmează.
Mi-am zis apoi, că dacă tot îmi pierd vremea și dacă tot caut răspunsuri la astfel de intrebări ciudate și neroade, ar fi bine, mai ales pentru cultura mea generală, să mai aflu câte ceva, să mai citesc câte ceva despre politichia careiană postdecembristă, fiindcă tot sunt eu născut și crescut în acel oraș și fiindcă „istoria”, chiar și cea recentă a orașului natal este bine să fie cunoscută, mai ales dacă ai lipsit foarte multă vreme de pe acolo. In plus, este indicat ca pe cei pe care „îi iubești” să-i cunoşti cât mai bine și sub toate aspectele posibile, ca să știi la ce surprize te poți aștepta de la ei în viitor. Cele ce urmează mai jos sunt preluate cât mai fidel posibil și fără prea multă patimă din articolele ce pot fi găsite în arhivele online ale ziarelor sătmărene. Am ales această cale de documentare și nu resursele folclorice locale, adică poveştile prietenilor, fiindcă este bine
cunoscut faptul că „verba volant, scripta manent” și că memoria scrisă este mult mai fidelă, având și avantajul că poate fi opusă oricând celor care îți pun la îndoială afirmațiile.
M-am urcat deci în imaginara „maşină a timpului” și am aterizat în trecut, în lunile mai-iunie ale anului 2004, luni în care s-a terminat campania electorală și s-au organizat alegerile locale pentru posturile de primar și de consilieri locali în municipiul Carei.

Am dat imediat de nume cunoscute, aflate până și în ziua de azi în fruntea urbei mele natale și acest lucru m-a făcut să devin mult mai curios pentru a afla ce și cum gândeau respectivii acum 10 ani și cum a evoluat cariera lor politică de atunci și până în zilele noastre.
Fără nici o indoială, favoriți la câștigarea demnității de primar în anul 2004 au fost (în ordine alfabetică): Beko Tamas din partea UDMR și care candida pentru cel de al doilea mandat, Keizer Lajos din partea PNL precum și Kovacs Jeno, „indepedentul”.

Au mai fost şi alți candidați la postul de primar (cum ar fi de exemplu Bonto Petru Pavel din partea PSD, clasat în primul tur de scrutin pe locul trei) dar aceștia practic n-au contat aproape de loc în ecuația finală. Este de presupus că Beko și Kovacs îi aveau ca votanți țintă pe maghiari, pe şvabi și pe romi, iar Keizer și Bonto pe români.
Primarul în exercițiu în vremea alegerilor locale din 2004, dar la sfârșit de mandat, însă și principalul favorit, dispunând de logistica necesară pentru obținerea unui nou mandat, era Beko Tamas.

Acesta obținuse primul mandat de primar în anul 2000 sub culorile UDMR-ului. Inginer de profesie, fost director pe la Unio, Beko fusese propulsat ca și candidat al organizației locale UDMR la postul de primar în anul 2000 de către senatorul Szabo Karoly Ferenc cu care se cunoștea foarte bine fiindcă și senatorul a fost într-o vreme director la Unio. In anul 2000, Beko Tamas, candidatul comun UDMR-FDG câștigase detașat alegerile locale cu 66,74% în dauna principalului contracandidat, liderul PNL-ist local Petcu Emil (33,53%).
Kovacs Jeno fusese adus de P.C.R. de la Satu Mare la Carei în anul 1988 și implantat ca director la fabrica de mobilă „Crasna”, iar apoi, după ce pusese pe butuci și falimentase în doar 4 ani, adică până în anul 1992 această fabrică (fosta Intreprindere de Industrie Locală „I.C.Frimu”)și după ce pregătise corespunzător „terenul” pentru „haverek” , precum și pentru unele tranzacţii imobiliare dubioase ce vor avea loc apoi mult mai târziu, sub cel de al doilea mandat al său și ale căror detalii nu le mai amintim acum, dar, în finalul cărora, terenul pe care se aflase fabrica de mobilă și care „a fost curățat” într-un mod spectaculos (a se vedea și înregistrările video de pe YouTube având acest subiect) cu buldozerele prin dărâmarea halelor, a fost achiziționat de la o firmă
imobiliară terță de către concernul german de retail Kaufland pentru construirea magazinului din Carei. Tranzacţie imobiliară în valoare de cca. un milion și jumătate de euro, facută, evident, în dauna și prin trişarea Statului Român. Dând greş apoi în unele afaceri private și ramânând practic fără ocupație (sau fără bani), Kovacs s-a orientat imediat spre politică, adică spre tărâmul tuturor posibilităților (unde „cine poate, oase roade”) și a aderat la fantomaticul PDS (NDN-VR).

Avea atât școala de partid, atât specializarea cât și limba (de lemn) necesare pentru politică, el fiind, după spusele proprii, un „lemnar”, adică un inginer de industria lemnului. De notat că la PDS l-a avut coleg în 1996 pe unul dintre contracandidații de la alegerile locale din 2004 și anume pe Keizer Lajos.
Independentul Kovacs Jeno candidase în anul 1996 sub culorile Partidului Dreptății Sociale (Noua Democrație de Nord-Vest din România), un partid fantomă care a avut o existență extrem de scurtă, partid ce era se pare total dependent și susținut ideologic de pastorul Tokes Laszlo. Kovacs Jeno (54,11%) câștigase oarecum surprinzător alegerile pentru postul de primar în Carei în anul 1996, după un al doilea tur de scrutin, în dauna UDMR-istului favorit Reszler Janos (45,89%), mai mult ca sigur doar fiindcă avusese sprijinul clerului local reformat și romano-catolic, influențat în bine de Laszlo Tokes.
Interesant de remarcat este că în anul 2000, Kovacs Jeno, care fusese primar în perioada 1996-2000, n-a mai candidat pentru un nou mandat. In luna mai 2000, într-un interviu acordat actualului consilier personal și redactor la ziarul de casă numit „N&V”, numitul Boros Erno, care pe vremea aceea era redactor la ziarul sătmărean „FU”, Kovacs Jeno încerca să-și explice decizia (neobișnuită)  pe care o luase, sau cea la care a fost forțat de imprejurări și de către diverși concetățeni, și anume de a nu mai candida la un al doilea mandat. Kovacs constata cu oarecare tristețe că slabele lui realizări ca primar din primul mandat se datorau in primul rând lipsei de sprijin din partea Consiliului Județean Satu Mare. Fiindcă obținuse mandatul in 1996 sub culorile insignifiantului Partid al Dreptății Sociale (Noua Democrație de Nord-Vest din România), un „partid mixt” dpdv etnic, Kovacs nu a putut cică beneficia de finanțare din
partea Consiliului Județean, unde UDMR-ul avea un cuvânt important de spus în luarea deciziilor, mai ales a celor de natura financiare. Susținea ca i s-ar fi spus direct: „Te înscrii în UDMR? Dacă nu, atunci să nici nu te aștepți la vreo finanțare pentru oraşul Carei!”

A înţeles lecţia tristă a mandatului său în felul în care putea el s-o înțeleagă și anume că el, ca sătmărean de etnie maghiară, nu va putea avea succes în politica locală decât și numai sub steagul și sub umbrela protectoare a UDMR-ului, dar fiindcă nu era încă înrolat cu arme si bagaje în acel partid, în anul 2000 a renunţat să se mai lupte cu morile de vânt. Ba chiar a ajuns să declare în presă, deşi nega vehement că ar fi naționalist, el având chiar și soţie româncă: „Dacă nu-l alegem acum pe Beko Tamas, Careiul nu va mai avea niciodată un primar maghiar si vor fi pierdute toate speranțele legate de autonomia mult visată”.
Interesant mi se pare că în 24 mai 2012 în ziarul local „N&V” răsuna o alta „lozincă”: „Dacă nu-l realeg primar pe Kovacs Jeno, careienilor le lipseşte înţelepciunea!”, autor al acestei lozinci fiind tot numitul Boros Erno. Seamană bine a „copy & paste”, nu-i aşa? Măi să fie, ca să vezi și să nu crezi de ce depindea ințelepciunea careienilor! A tuturor: români, maghiari, șvabi si romi – indiferent de nație).
Mai spunea Kovacs în 2000 că este imperios necesar pentru locuitorii de etnie maghiară din Carei să aibă un primar maghiar, fiindcă numai în acest fel se va putea contracara tendința de obținere a majoritătii numerice in Carei de către români, doar un primar maghiar putându-se opune cu succes, așa cum a făcut-o de altfel și el, unor cereri ca acea de alipire la Carei a satului Marna-Nouă (cca 350 de locuitori), înființat în 1924 de moții veniți din zona Mărișel, județul Cluj; pe lângă satul Ianculesti care era deja de mult timp sub administrație careiană.

Este de presupus, pe de altă parte, că după ce s-a văzut cu ceva saci în căruță urmare primului mandat, Kovacs să se fi gândit în anul 2000 că este mult mai cuminte pentru el să stea deocamdată în banca lui și cu capul la cutie până când va reuși să obțină un loc eligibil pe listele UDMR-ului; că ar fi mai bine să se apuce din nou de business privat, dar din păcate pentru el, se pare că la acest capitol n-avea de loc talent și a cam dat chix, reușind să-și falimenteze în câțiva anişori patru din propriile firme: WOOD LINE ROM SRL, CASMOB SRL, CASTEX SRL, MOBILION SRL.
Candidatul PNL-ului în anul 2004 pentru postul de primar, Keizer Lajos (Ludovic în acte) nu prea ieşise în evidență în anii anteriori ca politician local deşi gravitase atât în jurul fantomaticului PDS cât și în jurul Frontului Democrat German, el fiind de fapt un șvab maghiarizat. Era totuși un om destul de cunoscut pe plan local ca fost fotbalist de divizia „A” la Olimpia Satu Mare, ca patron la echipa FC Keizer și ca președinte al falimentarei echipe de fotbal locale numită Victoria Carei, precum și ca întreprinzător local în domeniul morăritului și în cel alimentar, fiind foarte simpatizat și foarte apropiat, așa cum este de altfel și acum, de relativ numeroasa etnie romă.

Nu cunosc motivele, resorturile interne, calculele electorale care l-au făcut pe Keizer Lajos candidat al PNL-ului in anul 2004, dar nici nu mă mir prea mult de această alegere, având în vedere faptul că ceilalți candidați la postul de primar al  Careiului din partea PNL, cei dinaintea lui, și anume av. Mărginean Gheorghe în anul 1996 (4,85%)și ing. Petcu Emil în anul 2000, eșuaseră lamentabil în încercările lor.
Campania electorală din anul 2004, oglindită în presa locală, a fost destul de liniștită dar plină de promisiuni deșarte, dintre care unele nu s-au materializat nici până în ziua de azi (vezi de exemplu și speța numită „APASERV” sau „apa ca cafeaua”). Din acest motiv, nici nu are rost sa insistăm asupra ei. A fost, ca de obicei, un lung și total neinteresant „bla-bla”. Cel mai vocal în presa locală a fost totuși Beko Tamas căruia Boros Erno îi consacrase in „SzFU” un interviu fluviu, pe care a fost obligat să-l divizeze în nu mai puțin de șase părți. In puținele apariții pe care le-a avut în presă, probabil din lipsa mijloacelor financiare, „independentul” Kovacs Jeno se lăuda că el a făcut mult mai multe în anii lui de mandat (1996-2000) decât primarul în exercițiu Beko Tamas în mandatul 2000-2004.

Laszlo Tokes declara în 2004: „Cei care îi votează pe Kovacs Jeno și pe ceilalți candidați independenți pentru  funcția de consilieri locali, aceia votează pentru politica națională maghiară din Transilvania”. Pe de altă parte, Kovacs Jeno se lamenta, se plângea, spunând ca organizația locală UDMR Carei a făcut o mare greșeală prin nominalizarea lui Beko Tamas ca și candidat la un al doilea mandat de primar și că a fost o mare nedreptate față de el faptul că nu s-au organizat alegeri interne in UDMR pentru desemnarea condidatului la funcția de primar al Careiului. Este clar, Kovacs „se antrena” deja pentru luptele intestine ce aveau să aibă loc în cadrul UDMR-ului local în următorii patru ani și la finalul cărora, după ieșirea la pensie a fostului senator Szabo Karoly Ferenc, Kovacs va reuși totusi să-l îndeparteze pe Beko Tamas de la vârf.

Kovacs, invidios probabil în 2004 pe Beko, care avea atât sprijinul UDMR-ului cât și sprijinul FDG in campania electorală, susținea că nu este important să ai in spate sprijinul unui   partid, că poți candida foarte bine și ca independent fiindcă atunci nu ai obligații față de un anumit partid. Rezultatele scrutinului aveau să-l contrazică. Kovacs făcea și pe fariseul spunând ca: „Illene román alpolgármestert választani” dar l-am văzut apoi cu toții, in 2008 și in 2012, cum a ținut cu dinții ca vicele lui să fie numai și numai numitul Keizer Lajos, adică prietenul fidel.
Au fost insă și anumite pete de culoare în cenușia campania electorală a anului 2004. De exemplu, Kovacs Jeno a fost acuzat cu probe clare de consilierul local UDMR-ist Lang Emil ca ar fi uzat de date false atunci când a prezentat lista susținătorilor săi (Lang Emil fiind trecut pe lista susținătorilor lui Kovacs Jeno cu date preluate dintr-un buletin de identitate expirat cu 4 ani în urmă si cu semnătura evident falsificată).

Kovacs s-a dezvinovățit în presă în mod pueril declarând că nu poate răspunde de faptele celor care l-au ajutat la completarea listelor cu semnături ale celor cca 1600 de susținători de-ai săi, dar azi este clar că o astfel de faptă avea un pronunțat iz penal, iar comisia electorală locală ar fi trebuit pur și simplu să-l elimine pe independentul Kovacs din cursa electorală. Lucru care nu s-a întâmplat.
Pe de altă parte, într-una din foarte puținele apariții în presă, candidatul PNL Keizer Lajos (Ludovic) s-a arătat extrem de ofuscat, de jignit și a uzat de dreptul lui la replică fiindcă Boros Ernest-Gheorghe (în acte, adică numitul Boros Erno) scrisese despre el în „SzFU”, citând spusele lui Gheaur Vasile, fost PNL-ist emigrat la PUR, cum că „Lajos nu are nici o altă calitate pentru a candida la postul de primar decât aceea că a fugărit o minge de fotbal timp de 30 de ani”.

De unde deducem că relațiile dintre Keizer Lajos și Boros Erno nu erau nici pe departe atât de amicale, atât de prietenești cum se pare că sunt ele în zilele noastre. Președintele Frontului Democrat German, Müller Ioan, a ținut să explice într-un comunicat de presă de ce nu-l sprijinea pe șvabul Keizer Lajos și de ce-l sprijinea pe Beko Tamas. Argumentul principal a fost că numai UDMR-ul poate fi un aliat credibil al minorității șvabe   (maghiarizate), pe când PNL-ul nu.
Rezultatele din primul tur de scrutin ale alegerilor 2004 au fost foarte strânse, cu Beko Tamas(37,98%) pe locul întâi, cu Keizer Lajos (37,69%) pe locul doi, independentul Kovacs (6,77%) fiind depășit pană și de PSD-istul Bonto Petru Pavel (10,42%). In turul doi, Beko l-a invins la limită (51,01%) pe Keizer (48,99%). După alegeri, Keizer a preferat să plece ca și consilier județean iar ca viceprimar a fost ales PSD-istul Micovschi Adrian Marin.
Kovacs a stat apoi pe tușă patru ani, până in anul 2008, „îmbogățindu-se” între timp considerabil prin falimentarea firmelor proprii. La alegerile din 2008, fostul „independent” Kovacs Jeno, devenit între timp UDMR-ist dar dator vândut la fisc, a reușit să-l îndepărteze pe Beko Tamas din fruntea organizației locale (oare prin șantaj sau promițându-i o slujbă foarte bănoasă, adică una platită, evident, nu de el, ci de Stat, cu cca 2000 euro pe lună, un post în cadrul primăriei și anume pe cel de administrator public/city manager?), a reușit să-și subordoneze dictatorial organizația UDMR-ista locală iar la alegeri l-a invins confortabil în turul doi, obținând 57,46% din voturi, pe PNL-istul Macec Valentin (42,54%). Macec Valentin părăsește și el barca liberală careiană, așa cum o făcuse de altfel și Keizer Lajos patru ani mai devreme, devenind atât consilier judetean cât și cel de al doilea vicepreședinte  liberal al Consiliului Judetean Satu Mare, alături de Adrian Ștef.
Beko Tamas, ales consilier local din partea UDMR iși va pierde repede această calitate din motive de incompatibilitate.

In schimb, după încetarea mandatului de consilier județean, Keizer Lajos, care a migrat ca un vitéz de la PNL la UDMR și a fost ales în funcția de consilier local la Carei, devine viceprimar, fiind susținut puternic pentru această funcție de fostul său adversar din anul 2004, de Kovacs Jeno, care a uitat repede tot ce spusese fariseic in 2004 („Illene román alpolgármestert választani”) privind oportunitatea alegerii unui viceprimar roman.
In anul 2012, cele petrecute în anul 2008 s-au repetat aproape trase la indigo. Candidatul din partea UDMR-FDG, Kovacs Jeno (54,45%) l-a invins pe candidatul PNL (USD) Adrian Bucureștean (35,44%) și a amânat, fiindcă așa au vrut mușchii lui, până și formalitatea alegerii viceprimarului, conditionand-o de întoarcerea prietenului Keizer Lajos din concediul petrecut în străinatate, susținând sus și tare că el numai și numai pe Kiezer îl vrea ca viceprimar.

In final, s-a refăcut echipa din 2008 formată din Kovacs și Keizer, Consiliul Local fiind constituit din 11 UDMR-isti (Keizer Ludovic, Poosz Szabolcs István, Visnyai Csaba, Hago Aron, Brem Arpad, Muller Vasile, Fazakas Zoltan, Tempfli Vasile Adalbert, Venig Gabriela, Leitner Robert, Csaikos Szabolcs – inlocuit de Roman Adrian), 6 PNL-iști (Ilie Ciută, Adrian Bucureștean , Marius Rusu, Alina Mocanu ,Dan  Bontea ,  Păușan Marcel Bujor) și 2 PSD-iști (Oneț Ioan,  Ciucoș Marius Laurențiu).
Constatări personale (știute probabil deja foarte bine de mulți careieni):
1. Din scurta (și posibil superficiala) trecere în revistă a vieții politice careiene postdecembriste, eu am înțeles că azi la conducerea urbei se află un cuplu de traseiști politici semidocți, orgolioși, încrezuți, ambițiosi, obraznici, sfidători, neciopliți și găunoși, care n-au avut de fapt nici un fel de realizări notabile după revoluție (în afaceri, în sport-fotbal, în cultură, în administrație, etc.); care au ales politichia fiindcă era unicul mijloc prin care puteau să-si satisfacă interesele personale fiind in acelasi timp renumerati de Stat loc unde „dacă nu curge, atunci pică”; care nu dispun în mod cert de cunoștiințele sau de abilitatea necesară administrării unui municipiu cu pretenții, având peste 20 de mii de locuitori, așa cum este Careiul.

Atât primașul cât și vicele lui cântă fals, „după ureche”, iar rezultatele (multe din ele negative pentru careieni, vezi de exemplu îndatorarea „pe
viață”, adică până în anul 2027 a Primăriei Carei) se văd cu ochiul liber.
2. Alianța UDMR-FDG a avut mereu câștig de cauză în alegerile locale postdecembriste datorită faptului că are ca votanți tintă-captivi pe cetățenii de etnie maghiară, șvabă și romă, datorita unei mai bune organizări și a unei mai bune mobilizări partinice, datorită disciplinei stricte manifestată la alegeri de către votanții țintă, și, nu in ultimul rând, datorită caracterului vădit „etnic” al votului careian.
3. Spre deosebire de BOR și de clerul greco-catolic, clerul reformat și cel romano-catolic s-au implicat în mod activ în campaniile electorale, au sprijinit pe față alianța UDMR-FDG mobilizând credincioșii la vot, invocând ca argumente necesitatea conservării, prin alegerea doar a candidatilor UDMR-FDG, a limbii, a tradițiilor și a culturii maghiarilor și a șvabilor (chiar dacă cei din urmă sunt în marea lor majoritate maghiarizați).
4. Caracterul etnic face ca la alegerile locale din Carei să se opună, ca principale forțe politice, pe de o parte, alianța UDMR-FDG, și, pe de altă parte, partidele așa zise „românești” cum ar fi de exemplu PNL, PSD, PPDD, PRM, PUR, etc., partide ce divizează la alegeri electoratul careian român, în timp ce electoratul maghiar+șvab+rom votează mereu unitar, adică votează strict așa cum le-a dictat UDMR-FDG.
5. Principala formațiune politică de opoziție din Carei, cea care obține mereu cele mai bune rezultate în alegerile locale, este PNL-ul. Formațiunea locală a partidului de guvernământ,  adică PSD Carei, poate fi considerată azi, după ruperea USL-ului, cea de a cincea roată la căruța alianței UDMR-FDG din Carei, sau, cu alte cuvinte, „cea de a cincea coloană” a UDMR-ului local, fiindcă PPDD, PUR, PRM, etc. n-au contat practic niciodată în ecuația electorală careiană.
6. PNL-ul local, care este bine organizat în prezent și este condus de un lider local onest, realizat material prin propriile forțe, carismatic, bun luptător, tenace, incisiv, neșantajabil, constituie singura opozitie reală și care se manifestă ca atare în Consiliul Local. PNL-ul fiind mereu ca și un spin infipt in coasta UDMR-ului, sancționând prin interpelări la obiect toate prostiile sau toate măgăriile intreprinse sau care se doresc a fi intreprinse de conducerea actuală a urbei, este o formațiune politică urâtă și dușmănită de actualul cuplu primar+vice și se pare că nu sunt nici un fel de șanse de a se cădea, cel puțin într-un viitor apropiat, „la pace” între UDMR și PNL în municipiul Carei.
7. PNL Carei „a păcătuit” în trecut fiindcă n-a reușit să scoată pe scena politică un adevarăt candidat-lider și fiindcă din cauza prestației slabe a acestora, a pierdut mereu și mereu cursa pentru postul de primar al Careiului (vezi cazurile Gheorghe Mărginean , Petcu Emil, Macec Valentin, Bucureștean Adrian). Singurul scor strâns vs. UDMR a fost obținut de Keizer Lajos în anul 2004, dar în condițiile specifice amintite deja mai sus.
8. Candidatul ideal al opoziției careiene vs. alianța UDMR-FDG, indiferent de etnia din care ar face parte candidatul respectiv, cel care ar putea să aibă șanse reale pentru câștigarea demnității de primar, ar trebui să fie, după umila mea părere, un om cinstit, unul căruia să nu i se poată reproșa absolut nimic din punct de vedere moral, un om cu o oarecare notorietate, un om cunoscut pe plan local de întreaga comunitate pentru realizările lui, un bun profesionist, un bun organizator, un bun cunoscător al domeniului administrației publice locale și al legislatiei in vigoare, un bun cunoscător al limbii, tradițiilor, și a culturii atât române cât și maghiare, un om care să nu aibă manifestări naționaliste și/sau șovine.
Eu cred că numai un astfel de candidat ar putea străpunge bariera aproape inexpugnabilă a „votului etnic” care se practică în prezent în Carei.
Dacă există sau nu un astfel de candidat pe băncile opoziției, o să aflăm nu peste foarte mult timp fiindca vom trăi și vom putea vedea ce se va întâmpla la alegerile locale din anul 2016.
Pană atunci, să auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

Horia Mărieș
București, 23 iunie 2014

comentarii

de karcsi la 23 iunie 2014 - 16:34

ii leaga banul public fara de care sunt nimeni toti trei din poza!
fara banul de la stat nu au valoare! sunt zero barat la fel ca afacerile lor de pana acum!
toti oamenii obisnuiti sufera din cauza foamei lor dupa banii altora.
pana va fi la primarie unio srl si peste drum extensia budapestei careieni obisnuiti vor trai de pe azi pe maine si vor face naveta prin satmar la munca sau vor trebui sa plece.

de svab la 23 iunie 2014 - 19:09

„un om cinstit, unul căruia să nu i se poată reproșa absolut nimic din punct de vedere moral, un om cu o oarecare notorietate, un om cunoscut pe plan local de întreaga comunitate pentru realizările lui, un bun profesionist, un bun organizator, un bun cunoscător al domeniului administrației publice locale și al legislatiei in vigoare, un bun cunoscător al limbii, tradițiilor, și a culturii atât române cât și maghiare, un om care să nu aibă manifestări naționaliste și/sau șovine” –> deci nu poate sa fie numai un svab, nu un sovin ca si Horea sau Ilie, care instriga numai la ura. Apropo, FDG nu este Frontul Democrat German, ci Forumul Democrat German! Ar fi trebuit sa te documentezi mai bine…

de Iulian la 23 iunie 2014 - 20:27

Oameni ca Ilie Ciuta au facut cinste locurilor pe unde au umblat.Ce deranjeaza este tocmai onestitatea si lipsa faptelor de care sa se rusineze si care il fac dupa cum spunea si autorul nesantajabil!
Din pacate svabii din Carei nu mai exista ci numai umbra lor.Nici macar odata nu au fost capabili sa se gospodareasca singuri si sa se inscrie singuri pe listele de candidati pentru consilieri.De fapt sunt numai 400 declarati la recensamant si din aceia nici jumatate nu stiu svabeste!
Cine sunt reprezentantii svabilor in Carei? Ce nume deosebite putem auzi?
Care sunt realizarile lor evident fara contributii de la primarie intreb?
Nu am auzit nici macar odata ca svabii sa sustina demersurile romanilor de a-si tipari carti sau renova scoli sau amplasa statui.Oare de ce?

de Horia Maries la 23 iunie 2014 - 20:50

@svab la 23 June 2014 – 19:09

1. Svabii pe care-i cunosc eu sunt oameni harnici, cinstiti, credinciosi romano-catolici, curajosi si dintr-o bucata. Dumneata, daca esti chiar svab, oare de ce te ascunzi dupa o porecla, dupa un alias si de ce nu ai curajul sa-ti scrii numele in clar? Dupa parerea mea, dumneata nu esti svab nici macar in proportie de 1%. Aia nu sunt niste lassen Angst und voller Scheiße.

2. Chauvinist ist die liebe Mutter und nicht ich.

3. Dacă am gresit din grba denumirea FDG sau daca nu m-am documentat ca lunea, imi cer mii de scuze. Totusi, cred ca aceasta greseala nu are nici un fel de relevanta in conditiile in care dpdv politic FDG este practic inexistent la Carei fiind inghitit de UDMR, iar presedintele FDG din Carei, dl. Muller Ioan (sau Johannis, sau poate Janos?) un posibil cameleon fripturist, adica un om interesat doar de obtinerea pentru el a unui scaun de consilier local, pe care sub steagul FDG nu l-ar putea obtine niciodata la alegeri, nu apare in actele oficiale ca si consilier local al FDG ci ca si consilier local din partea UDMR. Preferi oare sa deduc ca si cei de la FDG sunt niste „cameleoni”? Isi schimba culoarea politica asa cum bate vantul si asa cum le este interesesul? Asa este de akrfel si reprezentanta voastra de pe la judet, tot din partea UDMR si nu din partea FDG, una numita Frau Horn, cea care nu de mult a pacalit, a tras tare in piept peste 100 de svabi sarmani in varsta, reprezentandu-i in procesele de despagubiri bazate de pe legea Legea nr. 221/2009, dar fara sa-i atentioneze in prelabil ca termenul legal de petitionare era expirat. A mers cucoana inainte cu procesele in prostie, si le-a pierdut, in serie, pe TOATE! Halal avocat, mare mai este gradina lui Dumnezeu, va doresc sa o mancati fripta sau s-o expuneti impaiata la etaj la Castel. Mai stii, poate ca Frau Horn a facut treaba asta nu din prostie ci in mod intentionat, doar ca sa le ia saracilor oameni banii? Ea este in stare, avand in vedere ce scoala si ce experienta indelungata de Betrüger are.

Dumneata „ar trebui sa te documentezi mai bine…”! Auf Wiedersehen.

de securistul la 23 iunie 2014 - 20:57

horia maries securistul careiului a fost convocat la un duel al generatilor sa vedem daca mosu horia vine

de Horia Mărieș la 23 iunie 2014 - 21:25

@securistul

Vin. Duelul generarțiilor inseamna practic un duel al inteligentelor, al experientei de viata.
Securistii jegosi ca tine au fost mereu niste cretini imdobitociti, deci n-am de ce ma teme.

P.S. Esti prezent ca postac si pe aici? Ultima oara cand m-am abtinut sa te injur de mamă erai pe Jurnalul de Satu Mare.
Ai reusit cumva sa-ti citesti istoria bransei, cu referire la Satu Mare si Carei, scrisa de Rogoz in serial in „Acolada”?
Până când nu prezinti dovezi că ai invatat si ca ai bagat la capatana tot ce scrie pe acolo despre securistii careieni si nu numai, nu o sa mai stam de vorba.Tetszik erteni …aszika?

de Natalia la 23 iunie 2014 - 21:25

si eu stiu ca nutika statea aproape de gara intr-o casa la etaj si se numea de fata maries asa ca taticul a facut lipitura pentru ca sa primeasca inainte de 90 vize de america

de Horia Mărieș la 24 iunie 2014 - 06:31

@Natalia la 23 June 2014 – 21:25 + @levente la 23 June 2014 – 21:22

Aș sugera să nu încurcăm lucrurile mai mult decât trebuie. Să nu încurcăm borcanele.

În articol este vorba despre politicieni, adică despre persoane publice, oameni despre care toată lumea scrie și discută vrute și nevrute și nu despre soțiile lor sau despre viața lor privată. Fiecare dintre ei, chiar și politicienii, au dreptul la viața lor privată cu bucuriile și cu necazurile aferente ei si aceste subiecte pe mine chiar că nu mă interesează.

Keizer Lajos (Ludovic) este evident o persoana publică, și-a asumat acest statut, adică riscul de a fi în centrul atenției, atunci când este vorba de subiecte publice, subiecte despre care putem vorbi sau putem scrie, respectand adevarul și în limitele unei anumite decențe.

Tot ce am scris în articolul de mai sus despre el, sau despre Kovacs Jeno, sau despre Tamas Beko a aparut deja in presa, deci am putea afirma că toate cele scrise sunt deja subiecte publice.
Eu nu i-am cunoscut niciodată, nu m-am întalnit cu ei niciodată, nici în public și nici în privat.

Nu vreau să mă complic in nici un fel discutând aici despre viața lor privată. Nu vreau sa discut despre soția lui Keizer Lajos, Irina, născută Mărieș, sau despre tatăl ei. Treaba lor ce fac pe acasă, nu mă interesează.

De acuzele unui puști cretinaș retardat care semnează comentarii pe aici când cu alis „romanul” când „securistul” când „zsolti” , etc., și pe care se pare că nu-l prea duce de loc mintea, mă pot apăra oricând, dar cred că va fi mai bine să-l ignor total, așa cum de altfel mi-am propus de multe ori.

Aș vrea să mai menționez în final doar un singur lucru. După cunoștiințele mele, pe tatăl Irinei Keizer l-a chemat Mărieș Ioan (și nu Gheorghe), este de fel din Pișcolt (unde se pare că au fost mai mulți Mărieș) iar pe mama ei a chemat-o Lörincz Irina si era originară din Carei. Asta, doar ca să restabilim adevărul. Cu ce s-a ocupat la viața lui Mărieș Ioan, tatăl Irinei Keizer eu unul nu știu și recunosc că nici nu m-a interesat de loc acest subiect până acum.

de David la 24 iunie 2014 - 07:07

Domnule Horia nu te cunosc dar la varsta la care am ajuns cunosc insa foarte multi careieni.Si pe cei nascuti aici si pe cei adoptati.Am citit tot ce este scris in articol si mi-am adus aminte de cele ce nu sunt scrise in el pentru ca nu toate amanuntele zbuciumatei vieti politice careiene ajung si la Bucuresti.La fel este si in cazul pe care incercati sa il cosmetizati prin comentarii.Lasati-ne pe noi cei de aici sa stim mai bine cum si cui s-a datorat obtinerea vizelor lui Lajos pentru America si legatura cu Maries din Carei.

de satmareamul la 24 iunie 2014 - 08:29

cea mai mare realizare a fostului fotbalistului de divizia A de dupa ingroparea echipei Victoria Carei este introducerea ocskasor pe strazile din oras in fata liceului unde nu a ajuns niciodata sa studieze.
este si aceasta o modalitate de razbunare pe elitele careiene!

de Horia Mărieș la 24 iunie 2014 - 09:29

Fiindca a fost vorba tangential si de Laszlo Tokes in articol. Despre: dimensiunea politică morală care lipseşte UDMR-ului. Adică despre „cameleonismul politic”.

Eurodeputatul Laszlo Tokes: „Nu îmi face plăcere să critic UDMR-ul. O fac de placul comunităţii maghiare din Transilvania” – adevarul.ro – 22 iunie 2014

Potrivit lui Tokes, pentru a se ajunge la unirea maghiarilor este obligatoriu să se facă ordine în tabăra politică a UDMR-ului, să se lichideze moştenirea neptuniană, şi să elimine din rândurile lor rămăşiţele comuniştilor maghiari transilvăneni. “Înainte s-au duşmănit cu PNL-ul şi iată că azi se găsesc în acelaşi grup politic în parlamentul european. Acasă la Bucureşti coalizează cu post comuniştii lui Ponta şi cu naţionaliştii din stânga, iar la Bruxelles se laudă că sunt membri ai Partidului Popular European. Pluralismul politic are limite şi un partid trebuie să aibă o dimensiune politică morală care lipseşte UDMR-ului. Politicul maghiar trebuie să treacă printr-un proces de clarificare şi curăţare. După ce se leapădă de moştenirea nefastă a pactului de la Neptun, din anii 90 şi după ce se leapădă de socialiştii existenţi în sânul UDMR-ului avem şansa să unim forţele noastre politice în interesul suprem al comunităţii maghiare”, a mai spus Tokes.

de Horia Mărieș la 24 iunie 2014 - 10:20

Domnule David (24 June 2014 – 07:07),

Sper că mă adresez cuiva care se semnează cu numele (sau prenumele) real si nu cu un alias.
Această speranță precum si faptul că ați făcut referire la mine în comentariul Dvs., mă fac să mă simt obligat să vă răspund.
Sper că nu vă deranjează acest lucru, chiar dacă mi-ați scris „Lasati-ne pe noi cei de aici sa stim mai bine…”.

Teoretic, ma puteti cunoaste doar daca ați locuit între 1947 și 1965 in orasul Carei. Dar eu de unde vă puteam cunoaște pe Dvs.?

Am mentionat in articol, dar probabil că nu ați observat, că textul meu contine „Constatări personale (știute probabil deja foarte bine de mulți careieni):….1. Din scurta (și posibil superficiala) trecere în revistă a vieții politice careiene postdecembriste, eu am înțeles….”
Observați vă rog frumos cuvintele „scurta”, „posibil superficiala” „trecere in revistă” ce caracterizează textul meu. Textul meu reprezinta exact „ce am înțeles”, nu este nici pe departe o lucrare care se doreste a fi o lucrare de cercetare stiintifica, un referat de specialitate, etc. Vă mulțumesc anticipat dacă o să puteți să faceți această constatare. Vă mai spun ceva. Nu sunt jurnalist. Sunt un oarecare. Incercați vă rog să fiți ceva mai tolerant față de mine, vă rog să aveți pretenții ceva mai modeste față de textele mele și de la mine.

Vă las să știți, e foarte bine să știți, dar v-aș lăsa (ruga) să și scrieți, să povestiți cam tot ce știți.
Atunci ați deveni mult mai convingător. Puteți scrie tot ce știț aici la comentarii. Este „free of charge”, nu vă costă nimic.

Fiindcă Dvs știti mai bine, fiindcă m-ați făcut curios, vă rog frumos să mă lămuriți atunci și pe mine, dar in detaliu si documentat:

1. „Cum si cui s-a datorat obtinerea vizelor lui Lajos pentru America si legatura cu Maries din Carei?”

V-am citat. În plus: Cine este acel Maries despre care vorbiți? Nume prenume, ocupatia. Macar atât.

2. Cum a pus mana Kovacs pe UDMR-ul Carei in dauna lui Beko? Confirmați bârfa auzită de mine : „Prin forță, cu ajutorul lui Keizer și a unui grup de presiune (noi membri UDMR) format din romi.” Dacă confirmați și dacă „știți mai bine”, rog să detaliați subiectul.

3. Confirmați bârfa auzită de mine și anume că politicianul local Eva Maria Mărginean Horn, consiler județean din partea UDMR, membru în org. judeteana Satu Mare a Forumului Democart German a incercat să pună mâna, prin tertipuri avocățești, pe Castelul Károlyi? Dacă da și dacă „știți mai bine”, rog frumoa să detaliați povestea, inclusiv in beneficiul cui a lucrat avocata. În scris. Cu probe.Tot ce am scris eu in articol este blindat cu probe. Am exact aceeași pretenție și de la Dva. Nu vă obosiți să-mi serviți povești, vorbe aruncate în vânt, fiindcă asta ar fi o mare pierdere de timp, atât ptr. Dvs. cât si pentru mine.

Aștept cu nerăbdare să aud noi vești de la Dvs.
Cu stimă.

de Horia Mărieș la 26 iunie 2014 - 05:22

@David a scris la 24 June 2014 – 07:07:

„Am citit tot ce este scris in articol si mi-am adus aminte de cele ce nu sunt scrise in el pentru ca nu toate amanuntele zbuciumatei vieti politice careiene ajung si la Bucuresti……..Lasati-ne pe noi cei de aici sa stim mai bine cum si cui s-a datorat obtinerea vizelor lui Lajos pentru America si legatura cu Maries din Carei.”

V-am lăsat, pe Dvs, pe cei de acolo să știți mai bine….

Totuși, cum rămâne cu „toate amanuntele zbuciumatei vieti politice careiene NU ajung si la Bucuresti.” ?

Când o să mă puteți lumina oare și pe mine cu privire la aspectele pe care eu nu le-am scris (îndeosebi din motive de lipsă de spațiu, fiindcă eu nu mi-am propus sa public romane despre politichia careiană, aici în BdeC)?

Când o să-mi răspundeți oare măcar la cele 3 întrebări pe care vi le-am pus mai sus, fiindcă Dvs. „știți mai bine cum și cui….”? Răspunsul Dvs la cele 3 întrebări ar interesa, cred eu, și pe alții.

Sau ați făcut afirmațiile: „la varsta la care am ajuns cunosc foarte mulți careieni. Și pe cei născuți aici și pe cei adoptați.” și „știu mai bine ce si cum” doar ca să vă aflați in treabă, doar ca să creați o mică diversiune pe aici pe la comentarii? Sper că nu v-ați lăudat degeaba, că n-ar fi de loc frumos din partea Dvs „la varsta la care ați ajuns”.

Oricum, eu „Astept cu (cu aceeași) nerăbdare să aud din nou vești de la Dvs”.
Cu aceeași stimă.

de mos nicolae la 6 decembrie 2014 - 15:12

la cei doi primari nu le mai ajunge functia si au pus gand rau si banilor careienilor;
nu iarta nimic si nu scapa nici o lucrare fara jumulirea fondurilor alocate. pentru careieni nimic-totul pentru ei!
mergeti sa vedeti casa de cyltura unde a taiast panglica kelemenu si vedeti cazarma unde au pus sala de casatorii si unde deja pica tencuiala de pe perete!
la multi ani nicolailor!

Lasati un comentariu