Festival Medieval la Carei

• publicat la: 29 iunie 2014
Festival Medieval la Carei

În zilele de 28 şi 29 iunie, Careiul a fost  gazda celei de-a doua ediţii a Festivalului Medieval ,,Villa Karul”, organizat de Direcția de Cultură și Fundația Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Grof Károlyi”, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Carei. Evenimentul a  debutat sâmbătă în incinta Parcului Dendrologic cu demonstratii de lupte şi mânuire a armelor, specifice perioadei medievale.

Participanţii la demonstraţii sunt Paladinii din Terra Medies (Mediaş,Grupul Reenactor Ezüst Sólyom din Oradea, Lupii de Fier ai Apoulonului din  Alba Iulia, Arcașii Corvus Regia din Carei, Fire Dreams din Mediaş – care care asigură demonstraţiile cu foc, Asociația Culturală Aranykapu din Satu Mare, Asociaţia Turul-Sas din Baia Mare, Asociaţia Culturală Borókagyökér din Satu Mare şi Trupa de Teatru M.E.E.M. a Centrului Cultural Carei.

Careienii i-au putut urmări pe deja celebri Paladinii Terra Medies care au făcut demonstraţii de bătălii cu săbii, lance, topoare mici de luptă, scuturi oferind un crâmpei de istorie vie celor adunuaţi în jurul arenei de luptă.

Frumoasele domniţe de la Paladinii Terra Medies au încântat spectatorii cu dansuri medievale pe care le-au dansat şi împreună cu scutierii şi nobilii,bravii luptători cavaleri..

Paladinii Terra Medies sunt pentru a treia oară  la Carei datorită faptului că s-au simţit foarte bine aici în anii trecuţi. Am stat de vorbă cu Mihai Costache, prezentator al demonstraţiilor şi membru al Asociaţiei Pladinii Terra Medies din Mediaş, care a declarat pentru Buletin de Carei

,,Eu sunt pentru prima dată aici la Carei,sunt membru al asociaţiei de  un an de zile. Careiul este un loc plăcut, spectatorii, publicul este minunat! Locaţia pentru un festival medieval este foarte importantă,iar Parcul Dendrologic este foarte frumos, chiar este un loc plăcut, foarte bun pentru acest tip de festival! Castelul este frumos, sper să apuc să-l  văd şi în interior să-mi fac o părere completă. Eu sunt membru al Paladinilor de un an, această asociaţie este una în care domneşte buna înţelegere, chiar sub conducerea lui Ioan de Siembuerger tot ceea ce aţi văzut, armele, ţinutele, corturile, Fire Dream care realizează jocurile cu focul, absolut tot este făcut de mâna noastră!  Ceea ce îmi place mult la aci la Carei este faptul că am întâlnit oameni foarte frumoşi sufleteşte şi vă daţi seama, că atunci când vedem astfel de persoane, ne bucurăm că au primit ceva din sufletele noastre, aceasta este intenţia noastră, de a oferi din sufletele noastre şi sper că le-a plăcut  careienilor ceea ce le-am prezentat, asta este ceea ce ne dorim!

Din asociaţia Paladinii Terra Medies face parte Fire Dreams, care are 13 membri împreună cu tot stafful, cei care alimentează, care trag focul, participă toţi, noi toţi, suntem o echipă unită, toţi funcţionăm ca o mână care atunci când se strânge formează pumnul.Participăm la festivaluri foarte importante, începând cu cel din Sighişoara, din Oradea, Rupea, Suceava, Braşov, Cluj.Avem  spectacole în toată ţara şi încercăm ca tot ceea ce facem să facem cu foarte mult profesionalism, fapt care ne aduce toată promovarea peste tot  în ţară-un festival pormeşte un program care conţine Paladinii Terra Medies şi peste tot pe unde am trecut ne-am reîntors. Sper să ne ţină puterile să venim şi să tot revenim la Carei. Plăcerea cu care facem toate aceste manifestări este ceea ce ne uneşte, pentru că în momentul în care faci ceea ce îţi place, atunci dai totul din tine, asta este ceea ce cred!

Ordinul ,,Ezust Solyom” din Oradea au reînviat un crâmpei de istorie prezentând publicului spectator demonstraţii de bătălii cu vikingi care au luptat cu ruşi, de lupte de gladiatori şi traci din perioada Antichităţii.

Pe lângă aceste activităţi, în parc au fost amplasate standuri cu vinuri Nachbil -din cramele fostelor domenii ale familiei Károlyi, plăcinte, cozonac şvăbesc,turtă dulce şi ştrudel, promovate ca produse tradiţionale locale.

Meşteşugari şi ateliere meşteşugăreşti la Festivalul Medieval

Careienii au putut vedea şi participa la ateliere de origami, la ateliere de obiecte din mărgele, copii confecţionând albinuţe şi libelule. Copii au participat şi la atelierul de modelat lut, unde şi-au putut pune la lucru îndemânarea. Aceşti meşteşugari fac parte din asociaţia sătmăreană „Arany Kapu”, la invitația căreia au luat parte şi la prima ediție a Festivalului „Villa Karul”.

Egyed Ferö, tulierul din Oradea a revenit la Carei, declarându-se plăcut surprins de oraș și festival: „*N-am mers la Bistriţa, la festivalul medieval şi am venit la Carei pentru că mi-a plăcut aici anul trecut, mai ales oamenii pe care i-am întâlnit aici! A fost bine organizat,iar atmosfera plăcută!”*

Tot din Oradea au venit şi iconastul Sergiu Savin şi ucenicul său, Ionut  Ovidiu Huluban. Ei sunt pentru prima dată la Carei şi ne prezintă o frumoasă expoziţie de icoane, lucrate in tempera, gravuri impresionante. Domnul Sergiu Savin, preşedintele Asociaţiei Culturale Zenit Nadir,a declarat pentru Buletin de Carei

,,Noi suntem Asociaţia Culturală Zenit Nadir şi am venit cu o expoţie de icoane aici la Carei, la festivalul medieval. Suntem prezenţi la cea mai frumoasă galerie de artă din Oradea, unde avem o expoziţie lunară de artă  plastică, de fotografie făcută pentru copii de luna iunie, luna Cireşar. Vedeţi că totul porneşte de la icoană, aceasta este punctul central în creaţia noastră! Tehnica pe care o avem este aceeaşi, tempera pe lemn, conţinutul este cel care diferă.Avem şi grafica.Facem totul într-o notă spirituală, lucrăm într-o direcţie de credinţă.Fiecare avem meseria noastră, eu sunt regizor de teatru, dar şi scenograf şi am lucrat şi pentru o şcoală, am facut muncă didactică la Timişoara, iar ucenicul meu, Ionuţ,este ofiţer de jandarmerie. Arta noastră simbolică are legătură cu nişte călătorii pe care le-am făcut, pentru unele dintre ele ne-am şi documentat dinainate, oricum au fost foarte rodnice şi au fost facute în India, Maroc,Egipt, Macedonia şi, în general, tot ce am creat nu e altceva decât o exprimare a unor trăiri personale, foarte intime. Noi nu lucrăm în sensul de a vinde creaţiile şi nu intenţioneaz să critic acest lucru, eu sunt mai  bătrân, pot să zic că am o experienţă bogată, pe fonsul căreia am devenit un  creator, mi-am restrâns zona de interes, s-ar putea numi arta icoanei cu prelungiri. Azi este o  mare sărbătoare, cea a Sf. Petru şi Pavel, pentru care am pus icoana lor mai central, dar în centrul panoului expoziţional este Icoana  Invierii,cea mai importantă, fapt pentru care noi putem zice mereu ,,Hristos a Înviat!”

Am realizat şi o icoană denumită ,,Înger machidon” unde este reprezentat Muntele Ohrid, din capitala spirituală a Macedoniei, în jurul căruia am pus motive populare specifice româneşti, luate de pe iile, covoarele tradiţionale româneşti.

Programul artistic a fost susţinut de către  Filarmonica Oradea care a oferit publicului din Carei un recital de muzică renascentistă-rock , interpretând sonete literare Shakespeare, imprimate de David Bryan,cunoscut concurent britanic la Eurovision şi Vocea României.

Seara s-a încheiat cu un spectacol jocuri cu foc, foarte populare în epoca medievală,realizate de Fire Dreams din cadrul asociaţiei Paladinii Terra Medies din Mediaş.

 

AnaMaria Roman

 

 

Lasati un comentariu