Gemenele din Sălaj care au supravieţuit experimentelor doctorului Mengele

• publicat la: 22 iunie 2014
Gemenele din Sălaj care au supravieţuit experimentelor doctorului Mengele

Gemenele Eva şi Miriam Mozes, născute în 1934 în localitatea sălăjeană Porţ, se numără printre cei 3.000 de gemeni care au trecut, în lagărul de concentrare de la Auschwitz, prin înfiorătoarele experimente medicale conduse de celebrul doctor Mengele. Printr-un miracol, cele două fetiţe, în vârstă de 10 ani în timpul Holocaustului, au reuşit să supravieţuiască terorii la care au fost supuse. Eva trăieşte şi acum, fiind stabilită de mai mulţi ani în Statele Unite ale Americii. Deşi are venerabila vârstă de 80 de ani, Eva Mozes (Kor – după căsătorie) se va reîntoare în zilele următoare în Sălaj. Potrivit lui Daniel Stejeran, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, ea va veni în Sălaj însoţită de 50 de profesori, cercetători şi studenţi, împreună cu care derulează un proiect prin care montează plăcuţe comemorative în faţa caselor în care au locuit victime ale Holocaustului.

Potrivit historia.ro, Eva şi Miriam s-au născut în micul sat Porţ, județul Sălaj, la 30 ianuarie 1934. Alexander şi Jaffa Mozes au avut patru fete – Edit, Aliz şi cele două gemene. Liniştita viaţă de la a fost umbrită de venirea la putere a naziştilor în Germania şi de prejudecăţile faţă de evrei cu care se confruntau aproape zilnic. Când Eva şi Miriam împliniseră şase ani, naziştii maghiari au ocupat satul în care familia Mozes era singura de origine evreiască. Tihna familiei Mozes a fost zdruncinată în martie 1944, când au fost anunţaţi că trebuie să îşi strângă câteva lucruri necesare pentru a-şi schimba domiciliul. Erau mutaţi într-un ghetou în Şimleul Silvaniei, pentru ca, după câteva săptămâni, să fie deportaţi în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. După 70 de ore fără apă, mâncare, înghesuiţi într-un vagon, familia Mozer a ajuns pe platforma de selecţie de la Auschwitz.

Eva îşi aminteşte cum ea şi familia sa au ajuns la staţia finală: “Când uşile vagonului nostru s-au deschis, am auzit un ofiţer SS strigând, ‘Schnell! Schnell!’, şi ordonând tuturor să iasă afară. Mama mea a luat-o pe Miriam şi pe mine de mână. Mereu încerca să ne protejeze pentru noi eram cele mai mici. Totul se mişca foarte repede şi, uitându-mă în jur, am observat că tata şi cele două surori mai mari dispăruseră. În timp ce strângeam mâna mamei, un om din SS s-a grăbit să strige ‘Gemeni! Gemeni!’. S-a oprit să se uite la noi. Miriam şi cu mine semănam foarte tare. ‘Sunt gemene?’, a întrebat-o pe mama. ‘Asta e bine?’ a răspuns ea. El a dat din cap în semn de aprobare. ‘Sunt gemene’, a zis mama. Odată ce gardianul SS a aflat că suntem gemene, Miriam şi cu mine am fost luate de lângă mama, fără nicio avertizare sau explicaţie. Strigătele noastre au fost în zadar. Îmi amintesc că m-am uitat înapoi şi am văzut-o pe mama cu braţele întinse a disperare în timp ce noi eram conduse de un soldat. Atunci a fost ultima dată când am văzut-o.” – precizează cei de la historia.ro, redând dintr-un documentar realizat de supravieţuitoare.….continmuarea pe voceatransilvaniei.ro

Lasati un comentariu