Primăria Carei promovează comerţul cu mărfuri second-hand pe domeniul public cu tarife neaprobate de Consiliul Local

• publicat la: 10 iunie 2014
Primăria Carei promovează comerţul cu mărfuri second-hand pe domeniul public cu tarife neaprobate de Consiliul Local

Insistenţa cu care se promovează comerţul cu haine vechi pe trotuarele unei  artere de circulaţie careiene,blocată lunea şi vinerea,din ambiţii şi grandomanii greu de înţeles ,depăşeşte deja limita legalului.Artera este situată între  liceul de elită al Careiului şi Piaţa agroalimentară.Trotuarele se închiriază cu 1,70lei/mp.

Una din principalele solicitări ale demonstranţilor ieşiţi în stradă in decembrie 1989 cu piepturile goale a fost instaurarea şi în România a democraţiei, cu tot ce implică această,inclusiv libertatea  de exprimare şi demnitate. Democraţia, însă, este un capitol cu nuanţe mult mai dificile decât libertatea, ea presupune să nu impunem un anumit punct de vedere cu orice preţ,călcând chiar peste imaginea în sine a unui oraş cu statut de municipiu.

Democraţia nu înseamnă haos şi nici conducere dictatorială odată ce ai ajuns pe scaunul vizat ,chiar dacă această  “ajungere”  a presupus traseism politic de-a lungul anilor şi  susţinere ulterioară din partea majorităţii aleşilor,doar  pe criterii etnice!

Situaţia comercianţilor de haine vechi de pe trotuarele Careiului a scăpat deja de sub control şi a depăşit limitele legalului.

In primul rând,comercianţii de haine vechi pentru  care a fost închisă artera în urma hotărârii comisiei de circulaţie a municipiului Carei,nu deţin acte de provenienţă a mărfii comercializate.Sub maldărele de haine şi obiecte vechi se ascund de multe ori mărfuri prohibite care crează probleme Poliţiei Municipale Carei.

Sunt situaţii în care  unii careieni  mai înstăriţi care au donat haine în scop caritabil unor persoane , s-au trezit că le vad  expuse spre vânzare  pe trotuarele de lângă Liceul Teoretic!

Deşi în şedinta de Consiliu Local a fost propusă şi aprobată activitatea comercială cu haine second hand doar pentru ziua de duminică,se pare că nu interesează pe nimeni să se respecte hotărârea forului legislativ al unui municipiu  cum este Careiul.

Nu ar fi prima hotărâre ignorată, de altfel.

Deşi hotărârea Consiliului Local din 16 mai 2014 prevede doar  duminica activităţi comerciale cu haine vechi,comerţul stradal se desfăşoară nestingherit şi luni şi vineri,spre disperarea părinţilor care au copii la  Liceul Teoretic şi Scoala Gimanzială  nr 3  dar şi a şoferilor care trebuie să ocolească câteva străzi pentru a ajunge la destinaţie.

La nemultumirea acestora se adaugă şi  cea a deţinătorilor de chioşcuri din termopan amenajate de primăria Carei şi care îşi achită taxele si impozitele aferente dar care sunt obligaţi să suporte pe treptele de la intrare toate persoanele fizice  ce   expun hainele vechi.

Cu alte cuvinte,avem o aprobare de CL pentru comert stradal cu mărfuri second pentru ziua de duminică dar şi o aprobare a Comisiei de Circulaţie pentru închiderea arterei pentru zilele de luni şi vineri,care este discutabilă totuşi.Contribuabilii careieni, comercianţi,sunt defavorizaţi  de administraţia locală,în aceste condiţii.Intrarea magazinelor lor pentru care plătesc constant taxe la oraş,sunt obturate de persoanele  fizice ce vând haine folosite cu acceptul aceleiaşi  administraţii locale ce încasează taxele de la comecianţii persoane juridice.

Taxarea persoanelor fizice ce vând haine vechi se face după o hotărâre de CL din 2010 care prevede tarife pentru activităţi comerciale din incinta Pietei şi nicidecum pentru comerţul stradal dinafara ei !

Cum poate percepe taxe  administraţia pieţei pentru o suprafaţă care este pe domeniul public fără o Hotărâre de Consiliu Local?

Faptul este confirmat şi de către ofiţeri din cadrul Biroului Economic din  cadrul Poliţiei Municipale Carei care afirmă că au fost mereu probleme cu aceste persoane fizice care nu pot să îşi justifice provenienţa mărfii.

In mod normal,potrivit legislaţiei in vigoare,acele persoane fizice nu au dreptul să îşi valorifice marfa în cadrul unei Pieţe agroalimentare ci numai in locuri special amenajate,cum ar fi o piaţă de vechituri.Sunt situaţii in care persoanele care se găsesc în spatele hainelor vechi de pe trotuar  îşi procură marfa de la magazinele Caritas sau din donaţii şi  mai şi ascund în spatele ei alte obiecte  ce nu pot apărea oficial pe o tarabă.Pentru haine second există magazine specializate iar pentru acest tip de comerţ cu vechituri ar trebui  să existe spaţii special amenajate şi bine delimitate”  au declarat aceste surse pentru Buletin de Carei.

Pentru  un metru pătrat  de spaţiu pe trotuarul  dintre piaţă şi liceu se percepe suma de 1,70 lei/mp !

Pentru a aduna aceste încasări,primăria Carei refuză propunerile concrete ale unor consilieri  care doresc să se amenajeze un comerţ civilizat cu vechiturile şi antichităţile,doar pentru că fac parte din opoziţie,ştiut fiind că în Consiliul Local Carei cei care nu sunt de acord cu cei doi primari UDMR şi consilierii lor majoritari sunt catalogati ca şi “ Ciută contra”.Propunerea consilierului Bontea de organizare a unui Târg de vechituri şi Antichităţi  a căzut la votul final al ultimei şedinţe de CL deşi spaţiul propus pentru această activitate  este asfaltat şi  dispune de toate utilităţile.Fosta piaţă de animale de pe strada Oborului ar fi una din variantele de compromis până la găsirea altui spaţiu,unanim acceptat.

Daniela Ciută

comentarii

de Maria la 10 iunie 2014 - 14:27

Primaria Carei va continua sa incalce toate legile care nu-i convin daca nu va face nimeni demersurile care se impun in asemenea situatii.E,totusi,revoltator ca abuzurile se fac in vazul lumii si cei care le comit nu sunt chemati la ordine.

de iudith la 10 iunie 2014 - 14:55

noi avewm acesti primari
http://vimeo.com/95674987

de la ei asteptati sa se respecte legea?
vicele sta langa piata de animale si deci nu doreste sa se tina acolo piata de vechituri.
propun ca vineri sa o mute in fata LA CASTEL ca poate au nevoie si grofii de ceva haine ieftine din Romania daca tot nu au venit aici pe banii publici romanesti!
Cartile le+au vandut la primarie pentru un ban la ei de buyunar asa ca daca tot au primit banii macar sa poate cumpara si ei o haine de la simpaticii primarilor!

de iudith la 10 iunie 2014 - 14:58

pentru carti au primit 405 milioane si pentru cele doua zile cat vor primii de la primarie?
poate trimite vicele sa ia de la ei oskaruha ce nu mai poarta si sa castige si ei un ban pentru cazinou cum a fost cel demult de la szarvassfogado

de one citizen la 10 iunie 2014 - 15:45

primaria o sa scoata la vanzare pe trotuar si hartie igienica second-hand,pe care au folosit-o edilii locali doar pe-o parte,ei considera ca populatia e atat de poasta si saraca incat o va cumpara sa o foloseasca pe cealalta parte :)) – – – credeti ca mai e mult pana acolo?:)))–- –suntem un oras dezbinat de ura interetnica pe care cei mari o stimuleaza cu buna stiinta pt ca au numai de castigat,pana cand populatia de etnie maghiara si cea romana,si celelalte etnii minoritare,si chiar si romii nu vor intelege ca doar uniti isi vor capata anumite drepturi legale si normale,cei pusi de noi sa ne reprezinte,isi vor reprezenta decat prooprile interese iar cetatenii or sa fie invrajbiti unii impotriva celorlalti pentru a le fi distrasa atentia de la marsaviile pe care ei le fac zilnic

de margit la 10 iunie 2014 - 16:26

bine spus

de Ocean la 10 iunie 2014 - 21:58

Care castel Careienilor. Doar nu va referiti la castelul contesei, care urmeaza sa vina in vizita la mosia ei, si a baronului local Jeneu. Dar nu asa se conporta acesti doi monarhi. Tiparesc carti pe bani nostri, fac grajduri la Aniko tot pe bani nostri. Organizeaza dineuri, mese festive, protocoale, pe bani nostri. Careieni de abea isi duc zilele de azi pe maine. Cand ei se lafae in lux chefuri si masini noi pe bani nostri. Dragi suferinzi: sa nu uitati votati udmr- ul.

de Melania la 11 iunie 2014 - 07:03

Orasul nostru a fost unul dintre cele mai apreciate orasele din aceasta zona.Nu chiar asa demult orasul avea conducatori care simteau sufletul orasului.Pacat ca pastrarea traditiilor nu este in atentia actualei conduceri care a decis sa transforme peste noapte orasul.Cine s-ar fi gandit ca vom ajunge sa traim vremuri in care in Carei sa vezi spinzurate haine vechi in fata liceului teoretic?
Unii primari au facut eforturi sa planteze mii de trandafiri iar altii fac acum eforturi sa scape de ei!Ecosistemul din parcul dendrologic a disparut cu desavarsire si asistam acolo la cel mai grotesc spectacol care din pacate este si real.Lipsa de educatie este una din principalele cauze ale impingerii comertului cu vechituri in fata viitorilor intelectuali de la liceul teoretic careian.

de emil la 11 iunie 2014 - 10:22

Ocean,
contesa văduvă din 1907 a donat castelul armatei ungare, care a adăpostit în el o formațiune de cavalerie. Ca urmare, castelul nu mai era al ei încă înainte de primul război mondial. După acesta, castelul, ca toate bunurile ungare de dincoace de frontieră, a intrat în proprietatea statului român, care a și plătit despăgubiri pentru respectivele bunuri. Castelul este proprietatea statului român, nu a nu știu cărei contese, sau grăjdărițe sau a lui kk0vax. Asta ca să nu mai avem dubii cu privire la proprietar.

de Hehe la 11 iunie 2014 - 15:54

Mergeti la centru si o sa vedeti cum arata Careiul….cel mai frumos oras in judet !!

de ionut la 11 iunie 2014 - 16:17

ma fatok de buldozer invata sa vorbesti romaneste ca traiesti pe bani romanesti ce pana mea!
cei mai spagari banditi din judet au furat de la careieni la pavaj si la drumuri si la toate lucrarile ca nu din salaru taiat de primar face case peste case si apartamente la copii si terenuri si fabricuta de mobila in spate la unio ..ei se distreaza prin baruri si ocska sor in america si voi stati la coada la ajutoare sociale…

de Eva la 11 iunie 2014 - 21:53

Adevarat Emile,asa scrie in CF,dar probabil ca sa falsificat actul…mai stiii avocata experta o fi avut grija sa fraiereasca fraierii care o asculta. Dar exista acte doveditoare,Castelul este in proprietate orasului si nu are nici o treaba baba contesa .Da daca majoritarii Consiliul Local nu cer niciodata actele doveditoare… da poate nu le stiu citi …si atunci se profita , de ce nu,orice e posibil,ca de ceilalti consilieri cine sa mai ascuulte..Sa determini Primaria sa faca protocoale si sa scoata filme, carti,e si asta o munca ,macar de convingere,de ce nu.??? Orasu spune ca :mai bine cumparau mancare pentru Cantina Sociala, ca de 2 zile nu se mai da mancare la batranii abonati, cica nu au bani ca trebuie pentru protocol la cei 200 de invitati a batranei contese. Eiii,asta da treaba !!!

de jiga la 17 iunie 2014 - 16:04

nu ati inteles ca acum schimba lajos garderoba din casa si trebuie sa vinde din hainele si asa luate de la caritas…ce prost ….sa creada ca nu stim!

Raspunsuri

Lasati un comentariu