BAC 2014: Scandalul adeverinţelor greşite

• publicat la: 14 July 2014
BAC 2014: Scandalul adeverinţelor greşite

După emoţiile prin care au trecut pentru susţinerea examenului de bacalaureat,proaspetii absolventi au aflat cu stupoare că nu vor avea parte curând de diplome care să ateste că au promovat deoarece Ministerul Educatiei nu si-a făcut temele la timp.

De parcă nu ar fi fost deajuns  întrega încurcătură pentru cei care s-au pregătit temeinic şi au reusit să promoveze toate probele,cei care îşi doresc  să urmeze cursurile unui institut de invăţământ superior au avut parte de  o nouă experienţă neplăcută din partea aceluiaşi Minister al Educatiei.

Astfel,cei care s-au prezentat joi şi vineri la secretariatele şcolilor care eliberează adeverinţe în loc de Diplome pentru înscrierea la facultate ,au primit un tip greşit de adeverinţă.

Ministerul Educaţiei a transmis abia vineri după-amiază inspectoratelor şcolare ordinul privind noul conţinut al adeverinţei de Bac,arătând că, prin excepţie, anul acesta liceele vor elibera adeverinţe de promovare a Bacalaureatului valabile pentru cel mult 12 luni, iar înscrierile şi înmatriculările la facultate se vor putea face pe baza acestor adeverinţe şi nu a diplomei de Bac.

Actul oficial al ministerului care prevede, deasemenea, că adeverinţele de promovare a Bacalaureatului eliberate de licee sunt valabile cel mult 12 luni, a venit însă prea târziu. O serie de absolvenţi, primiseră deja adeverinţe pe modelul vechi de la liceele lor,au plătit pentru legalizarea lor necesară înscrierii la facultate şi au fost ulterior chemaţi la secretariat pentru a le înapoia, pe motiv că ministerul va trimite modelul nou, corect.

Oare Ministerul nu poate lua în calcul şi posibilitatea ca elevii care şi-au dat sema că au greşit la una din lucrările scrise la BAC 2014 să revină cu varianta corectă după 2 zile,aşa cum procedează  acum cei din Minister în cazul Diplomelor şi apoi al adeverinţelor  ?

Adeverinţele noi au fost emise abia luni, deşi înscrierile la facultăţi au început deja. Liceenii care au promovat Bac-ul şi au vrut să se înscrie la facultate săptămana aceasta au primit adeverinţele tipizate greşit şi au trebuit să le returneze liceelor şi să aştepte ca abia luni să elibereze unităţile de învătământ adeverinţele valabile.

Adeverinţele eliberate de licee săptămâna trecută  n-au avut avizul Ministerului Educaţiei, aşa că cei care au vrut să se înscrie la facultăţile din ţară n-au avut ce face cu adeverinţa pe care au primit-o, întâmpinând probleme. A fost şi cazul singurei absolvente cu media 10 a bacalaureatului din Carei, Alina Demian, care a declarat pentru ,,Buletin de Carei” ,,Nu mi-a fost bună adeverinţa eliberată de la liceul meu,Liceul Teoretic, pentru că n-a avut ştampila de la Minister când am venit să mă înscriu aici, la Timişoara, la Universitatea de Vest.Bine, la Facultatea de Medicină unde vreau să dau admiterea nu contează media de la bac. Am venit cu adeverinţa să mă înscriu şi nu mi-a fost bună şi n-a fost  avizată nici de Inspectoratul Şcolar. Trebuie să aştept după altă adeverinţă, cea corectă, care a fost eliberată azi dimineaţa de liceul meu,pe care mi-o vor trimite părinţii mei, aici la Timişoara. Am avut probleme din cauza asta şi n-am fost singura.”

De asemenea, şi absolvenţii de bacalaureat care vor să se înscrie la facultăţi din străinătate au probleme din cauză că nu primesc diplome de bacalaureat şi mulţi se tem că nu li se vor accepta adeverinţele eliberate  în acest an.Romanescu Denisa, absolventă a Liceului Teoretic, a decis că  vrea să urmeze Stomatologia în Norvegia şi spune că este preocupată ,, că la această universitate se acceptă diplomele de bacalaureat în original, care trebuie să fie apoi traduse. Mă enervează toată această situaţie, mă încurcă rău şi sper din tot sufletul să nu am probleme din cauza asta la înscriere saptămâna aceasta, să se clarifice odată situaţia şi să se rezolve, pentru că vreau să încep studiile la toamnă.”

Ministrul Educaţiei, însă, îi asigură pe absolvenţii examenului de bacalaureat că pot să folosească aceste adeverinţe atât în ţară, cât şi în străinătate pentru a se înscrie la facultăţile unde doresc, fără riscul de a fi respinse.

Oricum, cert este că Ministerul Educaţiei a încurcat şi a complicat lucrurile şi i-a ameţit pe proaspeţii absolvenţi de bacalaureat, care sunt cei care au de suferit în toată această problemă.Unii au plătit pentru legalizarea lor degeaba.Cine suportă toate aceste pagube?

 AnaMaria Roman

comentarii

de marinaru la 15 July 2014 - 08:29

gogomanii…
haa haa haa haa…

de gresite sau false ? la 15 July 2014 - 12:00

gresite false
false gresite

mama mia ce i in
invatamintu asta…..

de eminescu la 15 July 2014 - 21:14

ADUNAREA DE LA ALBA IULIA DIN 6 MAI 1928 CU PARTICIPAREA A 1OO DE MII DE ROMÂNI -

de rakoti la 15 July 2014 - 21:23

ma joltica mai lasa-ne cu eminescu si alba iulia ca tot regele ferdinand a dat de mancare la ai nostri cand ne-a eliberat budapesta de bolsevici.

Lasati un comentariu