Consiliul Național al Elevilor și Librăriile Humanitas premiază iubitorii de carte

• publicat la: 24 iulie 2014
Consiliul Național al Elevilor și Librăriile Humanitas premiază iubitorii de carte

 

În perioada 24 iulie-20 august, Consiliul Național al Elevilor, în parteneriat cu  Librăriile Humanitas, derulează o campanie de susținere şi promovare a lecturii în rândul tinerilor. Campania își propune să aducă tineri din toată țara, pasionați de lectură, la Târgul de Carte Gaudeamus, cel mai mare târg de carte din România.

Tinerii vor fi selectați prin tragere la sorți în urma depunerii unei aplicații pe platforma suport a Consiliului Național al Elevilor, Wedu.ro

(http://cne.us4.list-manage2.com/track/click?u=eb9ce2141955d877e608b5e67&id=977bb9bde4&e=a7b000f74c),

în care vor răspunde la o serie de întrebări legate de  preferinţele lor în materie  de cărţi: cărțile citite până acum, lista de lectură pe care o au pentru această vară, la recomandarea cui obișnuiesc să își achiționeze cărțile și care este cartea lor preferată.

„Lectura este, pentru omul modern, un viciu sau o osândă. Citim ca să trecem examenele, să ne informăm sau citim din profesiune. Mă gândesc însă că lectura ar putea implica şi funcţii mai nobile, adică mai fireşti” – Mircea Eliade (Fragmentarium)

Scopul acestei campanii este acela de a vedea care sunt preferinţele elevilor în  materie de lectură şi creionarea unui profil de elev-cititor. Este el cu adevărat mai câştigat decât cei care nu citesc? Ce citeşte elevul român din această generaţie? Clasici? Literatură română? Thriller? Ajung elevii la cărţile noi şi la scriitorii autohtoni? Câţi dintre ei citesc literatură străină contemporană? Şi poate, cel mai important, care este factorul decizional care a contribuit cel mai mult la alegerea unui gen sau a unei cărţi preferate? Părinţii? Şcoala? Prietenii?Marketingul?

O altă problemă importantă este dată de accesul la carte. Sunt bibliotecile şcolilor şi liceelor la zi cu fondul de carte? Sunt librării în oraşele mici în care liceele nu au noutăţile editoriale în fondul de carte? Este nevoie de o suplimentare a  bugetelor acestor bibilioteci? Sau pur şi simplu nu mai există interes din partea elevilor pentru lecturile extra-şcolare?

Toate aceste lucruri le vom afla din răspunsurile lor, iar pe unii dintre ei îi vom  premia cu cărţile care li se potrivesc cel mai bine. Norocoșii care vor merge la  Gaudeamus în noiembrie 2014 vor avea ocazia de a-şi întâlni scriitorii preferaţi,români şi străini, faţă în faţă.

Partenerii noştri, Librăriile Humanitas, fac parte din Grupul Humanitas alături de  Editura Humanitas, Humanitas Multimedia, Humanitas Fiction şi Humanitas Digital.

Reţeaua de librării Humanitas, înfiinţată în 1993, a fost prima tentativă privată de a sparge monopolul statului în domeniul difuzării de carte. Ea dispune în prezent de 16 librării care comercializează cărţile Humanitas şi ale altor 300 de edituri,audiobook-uri, muzica, filme etc. în centre istorice şi universitare din ţară: cinci în Bucureşti (Cişmigiu, Kretzulescu, Libraria din Fundul Curţii şi Librăria  Humanitas Auchan, librăria de la Drept), două în Iasi (Libraria Humanitas Piaţa   Unirii şi Librăria Humanitas din Centrul Comercial Felicia) şi câte una în  Alba-Iulia, Braşov, Cluj-Napoca, Galaţi, Oradea, Piatra Neamţ, Ploieşti, Râmnicu Vîlcea, Sibiu.

 

Lasati un comentariu