Cum îţi poţi construi şi cât costă o casă de poveste, ca la Muzeul Satului

• publicat la: 26 iulie 2014
Cum îţi poţi construi şi cât costă o casă de poveste, ca la Muzeul Satului

Reprezentanţii Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului desfăşoară un program prin care îi sprijină pe cei care vor să reabiliteze sau să ridice din temelii case tradiţionale. Interiorul caselor tradiţionale poate fi păstrat întocmai sau poate fi adaptat vieţii moderne, cu geamuri termopan şi calorifere în cameră.

Casele de poveste de la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra, din Dumbrava Sibiului, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, pot deveni cu succes locuinţe pentru familiile moderne. De altfel, mai multe familii din ţară au ales să-şi construiască locuinţele în stil tradiţional, apelând la specialiştii de la Muzeul Astra pentru consultanţă. De ce? Pentru că o astfel de casă păstrează elementele tradiţionale, îmbinate însă cu nevoile cetăţeanului de secol XXI şi este mult mai „sănătoasă“ decât una cu materiale moderne, după cum subliniază Ciprian Ştefan, directorul Complexului Naţional Muzeal Astra.

„Casa are piatră, lut, paie de cereale tăiate, var şi nisip. Elevaţia este din lemn de diferite esenţe – brad, stejar, fag, pin, molid şi gorun. Pereţii sunt cercuiţi cu nuiele de alun, acestea sunt suportul pentru tencuială, dar sunt şi elemente de rezistenţă, iar tencuiala e din pământ galben amestecat cu var, paie, nisip şi uneori şi cu balegă. Tot ca element de izolaţie avem şi muşchiul de pădure uscat şi pus între bârne. Podeaua şi tavanul sunt de obicei din dulapi (n.r. –scânduri late şi groase) de răşinoase sau chiar din pământ bătut pus peste un suport de lemn. Tavanul este din scândură cu model, iar acoperişul e din şindrilă şi din paie sau stuf, în funcţie de cum vrea omul. Cele mai eficiente sunt cele din şindrilă“, descrie o astfel de locuinţă Ciprian Ştefan.

BAIE ÎNĂUNTRU ŞI CALORIFERE ÎN CAMERE

Funcţionalitatea spaţiilor e aproximativ similară într-o casă tradiţională şi într-o casă modernă cu aceeaşi amprentă la sol, spune directorul Astra. „Baza e de două camere, o bucătărie şi o pivniţă, iar în pivniţă poate fi amenajată fără probleme baia. E OK şi înăuntru, în interiorul caselor, dar dacă sunt scurgeri, pot degrada lemnul, că duşmanul cel mai mare al lemnului e apa“, precizează Ciprian Ştefan.

Dacă iubiţi autenticul până la cele mai mici detalii, puteţi păstra fără probleme soba tradiţională. Iar aceasta poate fi adaptată, poate fi pus un cazan în interior care să asigure şi apa caldă de care familia are nevoie. Cu cazan înăuntru pot fi puse inclusiv calorifere în camere, e practic o centrală tradiţională pe lemne. Iar costurile sunt reduse. La o casă cu două camere, soba cu cazan costă aproximativ 2.500 de lei cu material şi manoperă.

Un element de modernitate, adaptat însă specificului, este sistemul de iluminat. Casele tradiţionale au ferestrele destul de mici, tocmai pentru a conserva căldura în interior.

Dacă acestea sunt mărite, există riscul de a strica oarecum esteticul, şi atunci, pentru iluminat artificial, merg de minune lămpile cu lanţuri care încă se mai găsesc în magazinele de specialitate.
În plus, în mobilier vă puteţi pune foarte bine şi un televizor LCD. „Sunt dulapuri în camera bună care aveau în zona mediană un spaţiu gol, unde sunt stâlpişorii de susţinere a părţii de sus. Acolo intră foarte bine şi un televizor dacă ai nevoie“, recomandă Ciprian Ştefan.

 

 

Un alt element modern care poate fi adaptat stilului tradiţional îl reprezintă ferestrele. Ele pot fi cu geam termopan, „dar e indicat să fie cu ramă din lemn de esenţă tare şi să respecte tipul de geam tradiţional cu un singur ochi, cu două ochiuri, cu patru ochiuri, cu şase ochiuri, depinde“, spune specialistul.

El recomandă ca uşile să fie din lemn, pentru că sunt cele mai eficiente şi mai sănătoase. Iar la baie, se pot aduce elemente care să amintească de vremurile de demult: chiuveta poate fi făcută foarte bine într-o troacă de lemn, cada poate fi realizată dintr-o jumătate de butoi, cadă de lemn.

„Patul poate fi cu trăgaci: în timpul zilei ca o canapea, o replică de mobilier tradiţional“, completează Ciprian Ştefan…continuare pe rostiri.yahoo.com

Lasati un comentariu