Găselniţa primăriei din Miskolc pentru a-i determina pe rromi să plece din oraş

• publicat la: 1 iulie 2014
Găselniţa primăriei din Miskolc pentru a-i determina pe rromi să plece din oraş

Primăria din oraşul ungar Miskolc a adoptat o hotărâre care îi priveste pe localnicii de etnie rromă şi care îi forţează pe aceştia să părăsească oraşul.

Decizia prevede lichidarea ghetourilor şi mahalaleor din oras. O mare parte dintre acestea vor fi distruse în totalitate, iar pe acel teren va fi construit un stadion din fonduri puse la dispoziţie de guvernul condus de Viktor Orban.

Pentru a nu cădea sub incidenţa legilor care penalizeaza nerespectarea drepturilor cetăţenilor, edilii propun rromilor o compensatie în valoare de 1,5-2 milioane de forinţi (circa 300 de euro). Aceasta nu se va oferi însă decât celor care îşi vor părăsi actualele locuinţe şi se vor muta în altă localitate. Rromii care doresc să rămână în Miskolc nu vor mai primi compensaţia.

Hotărârea a fost votată de toţi consilierii locali ai Fidesz (partidul de guvernare), în timp ce socialiştii s-au abţinut. Extremiştii din partidul Jobbik au votat împotriva, insa aceasta pentru că ei se opun chiar şi acordării celei mai mici compensaţii materiale rromilor.

Mai mult, pentru a se pune la adăpost în faţa unor decizii similare ce ar putea fi luate în alte oraşe, edilii din Miskolc s-au gândit să adopte o hotărâre prin care oricine îşi va cumpăra o locuinţă în oraşul Miskolc din sume oferite ca despăgubire de alte municipalităţi din ţară sa fie exclus de la obţinerea unui loc de muncă în sistemul public sau a ajutoarelor sociale vreme de cinci ani.

Circa 400 de familii de rromi sunt afectate de hotărârea luată de primărie. Ei vor să primească un alt teren în schimbul caselor pe care le vor părăsi şi nu se gândesc să plece din oraş, numind decizia primăriei drept pură deportare.

În luna iunie, liderii Fidesz din Miskolc au început o campanie de strângere de semnături în sprijinul distrugerii ghetourilor.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de romica la 2 iulie 2014 - 08:29

iuiii ce diferenta intre cei din ungaria si nagykarei unde primarii udmr baga coloratii in casele din centrul orasului si le plateste sporul de antena si apa si gunoiul si toate acestea din banii careienilor numai sa puna stampila pe tulipan.
si se mai cred si frati cu cei din hungaria magyarii nostri da apucaturile fac diferenta.

Lasati un comentariu