Ianculeşteni, vi se pregăteşte ceva…La primăria Carei legile sunt în vigoare numai pentru săteni

• publicat la: 8 iulie 2014
Ianculeşteni, vi se pregăteşte ceva…La primăria Carei legile sunt în vigoare numai pentru săteni

O simplă cerere de solicitare de sprijin pentru Zilele Iancului ediţia 2014,a  scos la iveală aspecte nebănuite (de fapt,mai puţin cunoscute) despre  intenţiile de viitor ale primăriei  careiene,reprezentată momentan prin  Kovacs Eugen.

Evident că pentru solicitarea depusă de delegatul sătesc Ciprian Chiorean, în scris, la secretariatul primăriei careiene,primarul a reiterat „şlagărul” său preferat şi anume „discuţii în particular,înainte de şedinţe,şi nu de faţă cu toată lumea„,înainte de a fi consultată domnia sa.

“Dacă aveaţi o intenţie de acest fel, trebuie să vă adresaţi nouă, dar mereu mergeţi unde nu trebuie. Nu acum vă treziţi că nu ştiu ce vreţi să organizaţi. Nu e cazul să discutăm aşa ceva, vom discuta şedinţa viitoare”.

Opinia primarului Kovacs a fost susţinută necondiţionat de un  fiu al satului Ianculeşti,consilierul social-democrat Oneţ,  nepotul fostului delegat sătesc Ioan Oneţ.

Satul Ianculeşti,ce aparţine de UAT Carei este un sat de moţi care organizează ÎN FIECARE AN  sărbătoarea Zilele Iancului, în prima duminică după Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august.  Faptul este mai mult decât binecunoscut şi de către primarul Kovacs deşi acesta a mentionat ca  „acum vă treziţi că nu ştiu ce vreţi să organizaţi”.

Delegatul sătesc Ciprian Chiorean a depus în urmă cu 2 săptămâni şi un Memoriu către Primăria  şi Consiliu Local Carei prin care solicită atribuirea în folosinţă a întregii suprafeţe de păşunat din hotarul satului Ianculeşti,a luciului de apă şi a pădurii satului care este consemnată în documentele de care dispune în urma deplasărilor sale la Arhivele Naţionale.

Solicitarea ianculeştenilor  a surprins primăria careiană care se justifică… pe  seama numeroaselor schimbări de regim de-a lungul timpului.

Istoria colonizarii motilor in Carei, cei din Ianculesti trebe să cunoaşteţi… au trecut mai multe regimuri si schimbări au avut loc.Trebuie să ştiţi că aparţineţi de primăria Carei şi  cca 700 ha nu au fost retrocedate către careieni şi deci ….Pretenţia de a împărţi păşunea şi lacul la ianculeşteni dacă nu exagerată e înafară de lege  şi nu are legătură cu realitatea.Consider că ceea ce  cereţi e imposibil.  Faceţi parte din UAT Carei si vă supuneti legilor din ţara asta, noi aplicăm legea nu stabilim…dacă aduceţi o hotărâre judecătorească că  e al vostru terenul..mai vorbim. Puteam să trec lacul  ca şi teren disponibil la guvern si se retroceda tot….Tot ce e …Guvernul roman, ca să scape de datorie va împărţi,veţi vedea,  nu aveţi nicio o treabă cu ce s-a scris  acum 80 de ani in Cartea funciară..aia e  e istorie.. Degeaba se scrie în Cartea Funciară  dacă proprietarul e  cine este…”.

Ameninţările voalate şi misterul indus asupra proprietarului terenurilor din Ianculeşti  ar putea fi luate ca o alta  incercare  de a incurca itele prin satul Ianculesti  care nu a adus voturi pentru formatiunea UDMR, daca nu am fi la curent cu incercările acestuia de a trece pământurile satului  Ianculesti in..extravilanul municipiului Carei.

Dovezi în acest sens avem de la sătenii care au solicitat la un moment dat extrase de Carte Funciară sau au întăbulat terenurile agricole moştenite de la părinţi.Ianculeştenii au primit Titlurile de Proprietate pe terenurile agricole între anii 1990-1992 iar suprafeţele respective erau trecute ca fiind situate în hotarul satului Ianculeşti.

In ultimii ani, pe extrasele de Carte funciară eliberate, aceleaşi  suprafeţe de teren apar ca făcând parte din extravilanul Careiului.

Sătenii se întreabă de ce nu li s-a adus la cunoştinţă  acest fapt şi  în ce bază a fost făcută această schimbare şi cum se face că numai o parte dintre terenuri au fost supuse acestui regim de schimbare?

În ce bază a fost întăbulat în primăvara acestui an lacul Ianculeşti pe UAT Carei?

De ce o parte din păşune,cea care este dată în folosinţă Asociaţiei Crescătorilor de animale,4 la număr,reprezentată de Todea Margareta  a fost recent întăbulată pe UAT Carei iar restul de 33,4 ha au rămas   în acelaşi regim de proprietate  iniţial?

Cine învarte afaceri cu terenurile ianculeştenilor la Primăria Carei?

E de notorietate faptul că UAT Carei nu  a respectat  legile în vigoare legate de :

-statutul păşunii satului pe care iniţial vroiau să o scoată la licitaţie ( şi numai intervenţia promptă şi hotărâtă a sătenilor a zădărnicit planurile primăriei careiene,vezi aici),

-obţinerea licenţei de acvacultură( aici) în condiţiile în care primăria a preluat lacul în martie 2012 şi a practicat activităţi de pescuit recreativ de atunci încoace

– obţinere de autorizaţii de construcţie pentru parcare şi realizare parcare şi fundaţie construcţie pe suprafaţa de păşunat,NERESPECTÂND  Legea 50 /1991 şi  OUG34/2013,aici  si aici

După  cum am mai scris şi la începutul acestui an,Primăria Carei este mai presus de LEGE când vine vorba de Ianculeşti,satul de moţi ce aparţine de UAT Carei,râvnit pentru terenurile sale agricole de cea mai bună calitate şi luciul de apă  cu proprietăţi aparte .

www.buletindecarei.ro

La Filmul Săptămânii puteţi urmări desfăşurarea  şedinţei.

comentarii

de ianculstiul la 10 iulie 2014 - 14:48

cine a dat pasune la margareta si concubina daca ei nu au niciun fel de pam,anturi in ianculesti??????????????
DNA SI PREFECTURA DE CE NU IAU MASURI DACA PRIMARIA CAREI IS BATE JOC DE IANCULESTENI CARE AU PAMANTURI SI PASUNE SI PADURE CARE A SI DISPARUT PRIN PRIMARIE??????
CINE A CUMPARAT OILE PENTRU MARGA RETA CA SA DISTRUGA PASUNEA DIN SAT SI CINE A DAT DREPT DE PASUNAT LA TERCHEA BERCHEA IARA OAMENII CARE AU DREPTUL RAMAS FARA PARTE DIN PASUNE????

de Horia Mărieș la 20 iulie 2014 - 16:51

Simple curiozități de ale mele:

– Din articol rezultă că „lacul Ianculești a fost întăbulat în primăvara acestui an pe UAT Carei” și că „o parte din păşune, cea care este dată în folosinţă Asociaţiei Crescătorilor de animale, 4 la număr, reprezentată de Todea Margareta a fost recent întăbulată pe UAT Carei”.

As vrea să văd și eu, în copie, extrasele de carte funciară care certifică acest lucru. Dacă le are cineva. Dacă nu le are nimeni, o să le obțin eu făcând cerere la OCPI Satu Mare – BCPI Carei. Am acest drept, findcă aceste documente sunt publice. Trebuie să fac doar cerere și să plătesc taxa aferentă.

Lasati un comentariu