Moţii din Ianculeşti şi Marna la Sărbătoarea Tradiţională de la Crucea Iancului

• publicat la: 16 iulie 2014
Moţii din Ianculeşti şi Marna la Sărbătoarea Tradiţională de la Crucea Iancului

An de an,pe platoul Mărișel-Fântânele din Munții Apuseni se organizează în prima parte a lunii iulie, o sărbătoare populară a moților dedicată lui Avram Iancu și tuturor românilor care au luptat alături de el în Revoluția de la 1848 – 1849.

Evenimentul  este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj împreună cu Primăria şi Consiliul Local Mărişel.

„Tradiţionala sărbătoare se desfăşoară, încă din anul 1850, în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848, care prin sacrificiul lor au oprit trupele imperiale trimise să reprime mişcarea revoluţionară”, spun organizatorii.

În acest an, Sărbătoarea Populară Tradiţională ,,Crucea Iancului’’ aflata la a XLI-a editie,a avut loc în zilele de 12 şi 13 iulie, pe platoul alpin de la Mărişel-Fântânele. La Fântânele- Mărişel, care se află la limita judeţelor Bihor, Arad şi Cluj,se află 2 cruci ale lui Avram Iancu, o cruce veche  care a rămas conservată  de-a lungul vremii şi care este un monument istoric ,dar  şi o cruce nouă.

Manifestările au început cu o slujbă religioasă, un Te Deum şi depuneri de coroane, urmate de  o  paradă a portului popular, după care a avut loc discursul oficialităţilor. S-au depus coroane de flori la Crucea  Iancului din partea Consiliul Județean Cluj, Centrului  Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, din partea Asociaţiei Culturale ,,Avram Iancu’’ în memoria lui Avram Iancu și a Pelaghiei Roșu, eroii pașoptiști ai românilor transilvăneni.

Printre miile de participanti  de la sarbatoarea ,,Crucea Iancului’’  din frumoasa zonă a Mărişelului au fost prezenţi şi un grup de 15 moţi din Ianculeşti şi Marna, printre care s-au aflat delegatul sătesc al Ianculeştiului, Ciprian Chiorean şi Stefan Fuzi  împreună cu Nelu Secan, care au dus cu ei drapelul cu însemnele tradiţionale ce reprezentă simbolurile  specifice acestor comunităţi, care s-au păstrat cu sfinţenie de-a lungul timpului.

A luat parte la evenimentul din cinstea  „Crăişorului Munţilor” si  primarul de la Călineşti  de Maramureş, Mihai Nemeş , care a venit însoţit de o trupă de muzicanţi şi formaţii de dansuri oşeneşti,  foarte bine primiţi de publicul prezent .

Iubitorii de folclor au avut parte de un bogat program artistic în care au evoluat  ansamblurile şi soliştii vocali: Tulnicăresele din Beliş, Taraful de la Mărişel, Andra Mariş, Anamaria Mariş, Mihai Badiu, Ioana Petrean,Ancuţa Mateş, Daniela Crişan, Livia Hetea, Dana Purcel, Ioana Budae,Lavinia Mariş, ansamblurile folclorice „Nepoţii Iancului”, „Dor Mărişan” –Mărişel, „Dorul Muntelui” – Mănăstireni, Ansamblul folcloric de copii “Craii Apusenilor” – Beliş, Grupul vocal „Mărişelu-Bistriţei”, Ansamblul de  copii „Măgura” – Călăţele, Grupul vocal „Maramureş” – Călineşti,orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj,interpreţii Sînziana Toader,taragotistul Mihai Mariş, Marius Ciprian Pop, Mariana Morcan, Amalia Codorean-Chindriş, Maria Golban Şomlea, Florian Roşan, Adriana Irimieş,Aurel Şuteu, Marinela Zegrean Istici, Felix Gălan şi Ioan Dordoi. În spectacol au evoluat şi Ansamblul Folcloric „Cununa Apusenilor” – Gilău.

AnaMaria Roman

comentarii

de oti la 16 iulie 2014 - 08:55

TRAIASCA DUHUL LUI IANCU !!!!!

de emil la 16 iulie 2014 - 11:37

Bătălia de la Fântânele (5 iulie-6 iulie 1849) a fost una dintre bătăliile date în Munţii Apuseni în timpul revoluţiei din Transilvania din anul 1848-1849. Scopul ei a fost străpungerea de către maghiari a apărării româneşti a centrului Munţilor Apuseni, cucerirea punctului de comandă românesc de la Câmpeni şi scoaterea din luptă a forţelor române.

de Ion la 16 iulie 2014 - 18:28

“Sau punem pumnul in pieptul furtunii, sau pierim”
AVRAM IANCU

Lasati un comentariu