Sindicatele din Învăţământ nu au încredere în Primării

• publicat la: 22 iulie 2014
Sindicatele din Învăţământ nu au încredere în Primării

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ se adresează , printr-un comunicat de presă, prim ministrului Guvernului României, precum şi preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Viorel Ponta, solicitând ca banii de sentinţe să vină prin Inspectoratele Şcolare şi nu prin primării.

Deoarece până acum banii au venit prin primării, au constatat cu toţii cât  de greu, şi cât de mult a luptat FSLI şi SLI Satu Mare la nivel de judeţ, până când au intrat banii cuveniţi în buzunarele membrilor. E o cale lungă şi anevoioasă şi sunt sesizări d la organizaţiile sindicale afiliate care  spun fie că nu sunt fonduri necesare pentru plata sumelor stabilite prin  sentinţe judecătoreşti, aferente anului 2014, fie că primarii- în calitate  de ordonatori prinicipali de credite- refuză transferul sumelor de bani din trimestrul III şi/ sau IV pentru plata acestor sume, ceea ce nemulţumeşte personalul din învăţământ care nu îşi încasează sumele aferente tranşelor trimestriale egale.

FSLI vede ca singură soluţie, pentru a evita ca aceste abuzuri, precum şi plata cu întârziere a drepturilor salariale acordate de instanţele de judecată, ca aceste sume să fie prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Adresa FSLI către Guvernul României,

DOMNULUI PRIM-MINISTRU VICTR VIOREL PONTA

STIMATE DOMNULE PRIM MINISTRU,

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vă adresează respectuoasa  rugăminte de a analiza posibilitatea ca, sumele pentru plata drepturilor de natură salarială stabilite în favoarea personalului din învăţământul preuniversitar prin hotărâri judecătoreşti, să se prevadă în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi să fie repartizate unităţilor de învăţământ preuniversitar, prin inspectoratele şcolare.

Solicitarea noastră are în vedere următoarele:

În ultimii ani au existat dificultăţi majore în acordarea drepturilor de  natură salarială stabilite în favoarea personalului din învăţământul  preuniversitar, prin hotărâri judecătoreşti. Aceste dificultăţi au fost generate, în principal, de ordonatori principali de credite (primarii) care au dispus, după bunul plac, modul de repartizare a sumelor alocate prin legea bugetului de stat cu această destinaţie.

Vă rugăm să aveţi în vedere că plata diferenţelor de drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti, pentru personalul didactic, se face cu respectarea prevederilor O.U.G nr.71/2009, cu modificările şi completărilor ulterioare, ale art. XI din O.U.G nr.92/2012, respectiv ale art. 21 din O.U.G nr.103/2013. De  asemenea, conform prevederilor art. 5 alin. (7) din Legea bugetului de stat pe anul 2014 nr.356/2013 ,,*Plata  sumelor prevăzute la alin. (1) lit. i) şi la alin. (3) lit. b) se  efectuează în anul 2014 în mod eşalonat, în tranşe trimestriale egale.’’*

În anul 2014 şi în anii 2015 şi 2016 sumele care trebuie plătite  salariaţilor din învăţământ, în baza hotărărilor judecătoreşti, sunt semnificative.

De la începutul anului şi până în prezent am primit numeroase sesizări de  la organizaţiile sindicale afiliate, care ne aduceau la cunoştinţă fie că  nu există fondurile necesare pentru plata sumelor stabilite prin hotărâri  judecătoreşti, aferente anului 2014, fie că primarii- în calitate de  ordonatori prinicipali de credite- refuză transferul sumelor de bani din  trimestrul III şi/ sau IV pentru plata acestor sume, ceea ce nemulţumeşte personalul din învăţământ care nu îşi încasează sumele aferente tranşelor trimestriale egale.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ apreciază că singura soluţie  prin care se pot evita asemenea abuzuri, dar şi plata cu întârziere a  drepturilor salariale acordate de către instanţele de judecată, este ca  aceste sume să fie prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Semnează preşedintele FSLI, Simion Hăncescu

 

Lasati un comentariu