Tratament estival careian:Băi de picioare şi şantaj într-un ambient expoziţional cu mărfuri second

• publicat la: 14 iulie 2014
Tratament estival careian:Băi de picioare şi şantaj  într-un ambient expoziţional cu mărfuri second

 

Tocmai când credeam că am epuizat toate aspectele de semnalat în cazul proiectului iniţiat de preşedintele Comisiei de Siguranţă a Circulaţiei  din municipiul Carei legat de blocarea unei artere de circulatie în favoarea comerţului cu mărfuri second,iată că  ies la iveală  noi şi noi aspecte deloc favorabile  iniţiativei amintite.Comercianţii magazinelor de pe artera blocată,contribuabili stabili,se plâng de scăderea vânzărilor .

Semnalările noastre repetate despre situatia ruşinoasă ce se perpetuează în municipiul Carei de 2 luni,unde o arteră de circulaţie este închisă luni şi vineri pentru ca direct pe trotuare, persoane fizice să îşi comercializeze mărfurile second,au deranjat administratia locală la cel mai inalt nivel.

Faptul că am tipărit aceste articole  şi le-am, distribuit în incinta Pieţei agroalimentare, a ridicat tensiunea iniţiatorului acestui ruşinos proiect,determinâdu-l să reînvie metode de tristă amintire,probabil singurele cunoscute de domnia sa.

Informatorii săi bine amplasaţi în toate punctele cheie din oraş,au semnalat cine anume a împărtit “manifestele” ,denumirea folosită  datorită vocabularului subţire şi învechit,care nu dispune şi de noţiuni actualizate.

Odata depistată persoana,în clasica manieră dictatorială ,a fost chemat să dea socoteală  şeful ierarhic superior pentru vina de a fi împărţit articole din Buletin de Carei.Din simulacrul de dialog nu a lipsit  nici atenţionarea legată de contractul de închiriere pe care persoana îl are cu piata agroalimentară.In termeni actuali,metoda folosită se numeşte ŞANTAJ.

Metodele de intimidare folosite nu sunt o noutate pentru ocupantul temporar de la cabinetul nr.2 din Primăria Carei,acesta abordând persoane cu care am colaborat de-a lungul timpului chiar şi la stadion sau pe stradă.

In tot acest timp,la Piaţa agroalimentară din Carei,lucrurile au luat o cu totul altă turnură decât cea normală intr-un oraş European cum le place celor doi primari să afirme.Păcat că încă sunt la nivel  declarativ,faptic fiind contrazisi de situaţia din teren.

Dacă la ultima şedintă a Comisiei de Siguranta Circulaţiei din municipiul Carei  a fost fluturată o listă cu 132 de persoane în favoarea proiectului preşedintelui comisiei,NIMENI din factorii de decizie nu  s-a gândit să întrebe comercianţii contribuabili stabili ce au cumpărat chioşcurile de la primărie acum 9 ani dacă sunt sau nu deacord cu acestă iniţiativă,mai ales că sunt direct afectaţi.

In procesul de modernizare a Pieţei început în urmă cu câţiva ani,s-a decis ca  pe toate laturile din perimetrul pieţei să fie construite chioşcuri din termopan,uniforme şi frumos aliniate,conform unui proiect.

A fost organizată  o licitaţie pentru atribuirea lor personelor care doreau să presteze un comerţ  decent cu mărfuri industriale sau alimentare.

Fiecare comerciant şi-a amenajat locul obţinut,a investit în construcţia lui,  şi a reusit ca in timp să îşi atragă o clientelă fidelă,atât din rândul persoanelor juridice cât si a celor fizice.

Doar că implementarea noului proiect al Comisiei de Siguranţă a Circulatiei din luna mai  aduce  pe lângă bătăi de cap comerciantilor şi o scădere a vânzărilor acestora,afectând vizibil veniturile lor .

Inchiderea străzii Francisc Pall afectează în special magazinele  care au intrare pe acea latură a pieţei agroalimentare.

Pentru a nu mai da posibilitatea celui ce răspunde de destinele pieţei agroalimentare din Carei de a trage la răspundere chiriaşii spaţiilor comerciale  ale primăriei  pentru opţiunea lor  de a citi şi discuta cu alţii despre articolele din Buletin de Carei,vineri 11 iulie ne-am deplasat la faţa locului pentru a discuta cu fiecare deţinător de magazin în parte.

Toţi sunt deranjaţi de faptul că intrarea le este blocată de persoanele care vând direct de pe trotuar haine uzate,iar clienţii care ar dori să intre în magazine sunt  împiedicaţi de cei ce ocupă treptele magazinelor.

Doamna Kopriva Eva, proprietara magazinul de haine ,,Eva”, situat pe strada Francisc Pall,  este una dintre persoanele care  a dorit să îşi facă cunoscută părerea:

,,Ce să vă spun, norocul meu astăzi (n.r.-vineri,11 iulie) este că acum e vreme ploioasă. Dacă e vreme bună, nu pot să-mi dechid uşile de termopan ale magazinului, pentru că aceşti comercianţi îmi blochează intrarea! Am  vorbit si cu gardienii să nu-i mai lase, dar ei au spus cu nu pot face asta.  Şi apoi toţi îşi lasă o mizerie după ce pleacă….Şi cine o curăţă!?!?Noi curăţăm bineînţeles, cine altcineva?

Deşi este înăuntru la piata loc la mese berechet..nu înţeleg de ce nu se poate, nu ştiu, să se aleagă o zi în care să fie piaţă de vechituri, nu să fie blocată strada în toată lunea şi vinerea!

Ceea ce ne deranjează este faptul că ne-au promis că ne vor face parcare aici în faţă, pe strada aceasta.Asa a fost scris in proiect atunci !De 9 ani sunt eu aici şi nu s-au respectat aceste promisiuni.Trebuiau să vine duminica, să se aranjeze parcarea pe care ne-au promis-o.Bine că noi de plătim toate dările şi nu suntem respectaţi şi nu ne sunt făcute condiţiile ca să ne  putem desfăşa activitatea.

Acuma intrarea e problema.Le-am spus  să nu se mai pună în faţa magazinului că ni se blochează uşa! Deci, după mine, bine ar fi să se facă parcarea şi sens unic să se facă pe strada asta.Să se facă parcarea şi dincolo, paralel, să fie făcut spaţiu pietonal.Vrem măcar să se respecte lucrurile pe care au zis că le fac, să căpătăm un minim de respect din partea acestor autorităţi locale.

Noi pe 15 ani am luat terenul cu 7 ani jumătate posibilitate de prelungire. Noi am făcut licitaţia pentru acest chioşc şi toate cheltuieliule pe banii noştri s-au făcut.Bine că noi plătim totul, dar drepturi nu avem….”

La  magazinul de chimicale Adeplast,masinile care veneau constant cu şi după marfă nu mai au acces in timpul celor 2 zile in care se inchide strada in favoarea mărfurilor second de pe trotuare.Cu alte cuvinte,Aprovizionarea este la fel de afectată precum Desfacerea.

Pe noi ne  deranjează foarte mult comerţul ăsta de pe stradă.Am  spus şi patronului, să vadă ce poate face cu problema asta.Am constatat că în ultimele 2 luni, de când se  inchide strada ,ne-au scăzut foarte mult vânzările. Pentru un magazin ca acesta e greu, furnizorii  care ne livreaza marfa trebuie să parcheze pe strada Cimitirului  şi sunt nevoiţi să vină cu sacii grei, să-i care până aici la magazin si totul din cauza celor cu marfa aruncată pe jos şi pentru care avem problema lipsei parcării. Eu sunt careiancă de 12 ani, dar  cred ca trebuie să avem şi noi drepturi, nu numai îndatoriri, să plătim, să ne dăm toate dările…In trecut eram mulţi in piaţă, era arhiplin de negustori, acuma…nu ştiu ce vor să facă…”

In imediata apropiere a acestui magazin,se afla un altul de dimensiuni mai mici dar care se confruntă cu aceleaşi priobleme:

,, am fost la viceprimar cu o altă chestiune, dar i-am spus şi de problema asta cu strada plină de vechituri din fiecare luni şi vineri şi mi-a răspuns ,,Ce Doamne, înduraţi şi voi 2 zile, nu-i mare lucru!” Bine, bine, dar sunt chiar zilele astea de luni şi vineri când sunt zilele de piaţă şi pentru noi chiar e o  problemă …Noi suntem mici şi mergem să ne spunem problema, ce probleme avem şi  apoi ei  ne spun ,,uite-o pe asta cu gura mare, ia mai ţineţi gura şi înghite!!?!?”

La magazinul de confectii am avut parte de  o altă părere- ,,nu e foarte plăcut să avem în faţa magazinului meu aceste vechituri, dar mă gândesc şi la ei şi-i înţeleg, sunt sărmani…În condiţiile astea, să-şi expună pe jos mărfurile, e neplăcut, se chinuie şi ei…Mai vin la mine ba că au ceva de încercat la priză, electronice, ba să probeze clienţii lor o haină, na, ce să le fac, îi las să intre…Eu am crezut că e o acţiune a primăriei şi se pare că aşa e…Am auzit că cei de la primărie spun că noi nu ne putem spune părerile în chestiunile astea…Eu când îl prind pe domnul Keizer îi spun ce se întâmplă…Dănsul a facut o şedinţă cu doamna de la aprozar că de ce se apucă să împarta manifeste.Uitaţi, îl am şi eu,l-am citit, îi ceva public, poate citi toată lumea, nu-i ceva ascuns, manifeste sau ştiu eu…Tot acolo sus trebuie să se rezolve problema, noi suntem mici…” 

O altă doamnă, care are o florărie ,afirmă  că ,,toată lumea ştie de această problemă şi nu-i convine nimănui…Şi intră nişte mirosuri atât de neplăcute de la hainele alea vechi…Eu am florărie, nu pot ţine închis magazinul din cauza florilor pe care le am aici şi credeţi-mă nu-mi convine de nicio culoare! Astă nu e comerţ unde toată lumea îşi aduce vechiturile şi eu pot să vin cu ţoalele mele şi să le vând! Şi e o mare problemă că se inchide toată strada pentru ei ân fiecare zi de luni şi vineri şi toată lumea cu maşini are sens unic, tre’ să facă ocol pe cimitirului şi apoi pe Tireamului, e foarte rău! Eu ştiu că majoritatea aveau mese acolo lângă lăptărie, de acolo i-au adus, acolo aveau cât de cât condiţii, aici se chinuie şi ei, nu-şi dau seama!?!? Aici este total nepotrivit să facă acest comerţ, da văd că fiecare face ce vrea cu piaţa asta!Mie nu-mi convine personal, mă afectează în sensul că nu vine niciun om pe aici din cauza asta, dacă nu pot intra cu maşina nici nu vine pe aici omul! ”

Singurele păreri pozitive au venit din partea celor două magazine cu produse de panificaţie care beneficiază de clienţi noi pentru  sortimentele puse in vânzare.

Deoarece vineri a fost o zi ploioasă,am avut posibilitatea să constatăm cum se poate circula la Piata agroalimentară Carei în urma lucrărilor de modernizare şi pavare.

Inainte de a vizualiaza imaginile  mai mult decât concludente,cei care se avântă la piaţă în zi ploioasă,vânzători sau cumpărători,  sunt atenţionaţi să se echipeze corespunzător dacă vor să evite băile reci cu apă de ploaie la picioare.

În  loc de concluzie,cu toate a ameninţările şi intimidările la adresa celor care îndrăznesc  să citească Buletin de Carei sau  să îşi exprime opinia în municipiul Carei,faptele şi situaţia din teren atestă veridicitatea celor semnalate de noi dar ignorate de o administraţie locală  tributară unei alte epoci şi societăţi.

Daniela Ciută

comentarii

de asul la 14 iulie 2014 - 13:55

pai cei doi primari se pricep numai la facut de case prin hungarica din bani romanesti si mai ales cu muncitori din carei si satmar….cu alte cuvinte pe banii careienilor dumnealor isi fac viloace in cartierele rezidentiale din debrecen si szalaka iar pentru careieni aduc somaj si ocskasor!!!
mare bandit mai esti jenika tata daca crezi ca nu se stie ca la statul roman nu platesti darile si duci banii la hungarica pentru ditamai viloiul!!!!

de luko la 16 iulie 2014 - 09:04

fiecare face ce stie si cum a invatat acasa..ce mare blestem pentru noi careienii ca acum sunt acesti doi conducatori care nu au reusit nimc in viata lor si au venit la oras ca sa ia de aici ce le trebuie.
pana nu o sa fie si la noi la conducere cineva care are deja avere si nu mai trebuie pentru el banii orasului nu va fi bine,

de iancsi la 26 iulie 2014 - 20:25

de cate ori paloua e la fel in piata!
bine ca la casele primarilor se pot face lucrari de calitate cu oamenii din primarie dar pentru cetatenii care platim aici darile va bateti joc!

Lasati un comentariu