Olimpic român de geniu la matematică: Să nu mai intre toţi tâmpiţii la facultate!

• publicat la: 16 august 2014
Olimpic român de geniu la matematică: Să nu mai intre toţi tâmpiţii la facultate!

Baimareanul Omer Cerrahoglu (foto), cel mai prolific olimpic roman la matematica, afirma ca sistemul educational din Romania trebuie schimbat astfel incat sa nu mai intre toti „tampitii” la facultate si il considera pe ministrul Remus Pricopie un „smecheras si jumatate”, dupa ce l-a pacalit.

Tanarul pleaca in doar cateva zile sa studieze informatica la cea mai prestigioasa universitate din lume, MIT, scrie Adevarul.

Pentru Omer, facultatea este un loc pentru elite, el nefiind de acord cu modificarile facute de Guvernul Ponta la Legea Educatiei, printre care doctoratul la fara frecventa sau posibilitatea ca elevii sa poata urma cursurile unei universitati chiar daca nu au luat bacul.

„Evident, trebuie gasit un sistem prin care sa nu intre toti tampitii la facultate. Pe de alta parte, trebuie sa intelegem ca facultatea ar trebui sa fie o chestie de elita. Acum, tendinta este ca la facultate sa intre toti si foarte multi isi iau doctorat. Am vazut foarte multe teze in care ei nu fac nimic. Practic, iau toti de la altii. Au fost plagiatul lui Ponta sau doctorate luate dubios. Ca sa intri la facultate trebuie sa dovedesti ca esti inteligent. Daca nu, sunt atatea variante”, a declarat Omer Cerrahoglu.

Olimpicul s-a aratat extrem de dezamagit de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, care la inceputul acestui an a insistat sa se intalneasca personal cu el si, timp de 10 minute, l-a rugat sa nu paraseasca lotul de matematica, pentru ca mai tarziu sa uite de promisiunea facuta, cand Omer a ajuns la barajul olimpiadei de informatica si a fost obligat sa renunte.

„Ministrul asta a fost un smecheras si jumatate. (…) Mi-au spus ca asa sunt regulile si n-am putut sa particip la baraj”, a punctat el.

Catalogat un geniu al matematicii datorita rezultatelor sale la concursurile internationale de matematica, Omer Cerrahoglu a facut parte in fiecare an din lotul Romaniei de matematica. A castigat numeroase medalii, prima in 2009, in clasa a VII-a, cand a obtinut medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica de la Bremen.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu