Peisajul minunat oferit de două dintre cele mai izolate vârfuri din România

• publicat la: 24 august 2014
Peisajul minunat oferit de două dintre cele mai izolate vârfuri din România

România are 14 vârfuri care depăşesc 2.500 de metri, opt dintre acestea găsindu-se în masivul Făgăraş. Pe majoritatea acestora se poate ajunge pe traseu marcat, însă Dara şi Hârtopul Darei fac, oarecum, excepţie.

Traseul spre cele două vârfuri începe în Sâmbăta de Sus, la mănăstirea Brâncoveanu, unde drumul asfaltat este continuat de un drum forestier. Acesta urcă lin cca 5-6 kilometri. Pentru a economisi timp, turistul poate merge cu maşina, la capătul drumului existând un loc sigur, pe malul râului, în care se poate parca. Urmează o oră de traseu plăcut, urmând triunghiul roşu, prin pădurea de brad, cu râul mereu aproape de potecă. La mică distanţă de ieşirea din pădure se află Cabana Valea Sâmbetei, situată la o altitudine de 1.418 metri. Faţă de mănăstirea Brâncovenu, diferenţa de nivel este de circa 800 de metri.

Partea cea mai dificilă a traseului începe la circa 10 minute după cabană (este indicat să vă completaţi resursele de apă în acest loc). Se urcă pieptiş prin jnepeniş şi apoi pe pietre, până la punctul numit Fereastra Mare a Sâmbetei. De aici, se merge în stânga, pe bandă roşie (în dreapta este traseul spre Moldoveanu), pe un traseu care ocoleşte o mulţime de vârfuri, cele mai multe cu înălţimi de peste 2.400 de metri. La un moment dat, în partea stângă poate fi zărit Urlea, un lac glaciar situat la o altitudine de 2.192 de metri. Se merge în continuare pe bandă roşie până se ajunge pe creasta opusă Ferestrei Mari. Ajuns aici, turistul care va avea şansa ca norii să fie deasupra culmilor poate vedea vârfurile Dara şi Hârtopul Darei, fiecare cu câte o momâie (construcţie din pietre suprapuse).

Spre aceste vârfuri se porneşte pe o potecă nemarcată, care începe după circa două ore de mers pe bandă roşie de la Fereastra Mare. Noi vă propunem ca punct de orientare un stâlp turistic de pe traseul de întoarcere, pe care scrie că Fereastra Mare se află la o oră şi jumătate de mers (vezi fotografia 11). În dreptul acestui stâlp, părăsim traseul marcat şi pornim spre o potecă din partea dreaptă, care ne va duce spre vârfurile Dara şi Hârtopul Darei. În valea ce se arată să pot vedea o mulţime de lacuri, de diferite mărimi şi forme. Dara este primul dintre vârfurile de care ajungem şi măsoară 2.501 metri….rostiri.yahoo.com

comentarii

de levi la 31 august 2014 - 23:34

cea mai frumoasa tara de pe pamant este ROMANIA!!!!!

Lasati un comentariu