Castelanii au sărbătorit 50 de ani de existenţă

• publicat la: 6 septembrie 2014
Castelanii au sărbătorit  50 de ani de existenţă

Sâmbătă,  6 septembrie 2014,de la ora 11,00, a avut loc simpozionul dedicat  aniversării a 50 de ani cu ,,Castelanii’’. Evenimentul  aniversar a fost organizat de Direcția de Cultură a Municipiului Carei și Centrul Cultural  cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Carei.

Au  participat  deputatul Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, George Vulturescu, consilieri locali, soţia lui Peter Karacsonyi, Eniko, compozitorul  Zsolt Kerestely,primarul Kovacs Eugen,fosti  şi actuali membrii ai Castelanilor.

Moderatorul simpozionului a fost Directorul Direcţiei de Cultură Carei, Bogdan Georgescu ,care a oferit cuvântul de deschidere primarului Kovacs.

,,Dragi castelani şi stimaţi invitaţi, sunt bucuros să fiu aici, la aniversarea celor 50 de ani a formaţiei-brand cultural a oraşului Carei, ,,Castelanii’’.  Se întâmplă lucruri frumoase în oraş din punct de vedere cultural artistic datorită managerilor de cultură, iar domnul Karacsonyi a fost un manager al culturii foarte iscusit, pot să spun şi că ne- a dat o pildă din punct de vedere cultural şi a calităţilor sale şi mai ales a talentului cu care a fost înzestrat. Cetăţeni de onoare sunt puţini în oraşul nostru, este Ştefan Ruha, de exemplu, iar acum această distincţie îi va fi înmânată lui Peter Karacsonyi şi ne mândrim cu acest lucru.’’

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef s -a adresat asistenţei spunând că ,,am văzut la intrare panoul cu numele membrilor formaţiei ,,Castelanii’’ şi am numărat peste 500 de persoane. Este fascinant! Cred că toţi dintre voi aveţi amintiri frumoase ca şi castelani şi sunt conştient de faptul că Peter Karacsonyi a reuşit să însămânţeze în sufletul vostru dragostea pentru muzică, dar şi principii sănătoase de viaţă. Îi mulţumesc formaţiei ,,Castelanii’’ pentru faptul că ne- a promovat şi ne- a făcut cunoscuţi  cum nu au reuşit mulţi dintre sătmăreni prin succesele lor de excepţie şi pentru faptul că ne încântă şi acum cu talentele muzicale actuale. Îi aducem un pios omagiu marelui Peter Karacsonyi pe această cale, acum la ceas aniversar.’’

Una din apreciatele  castelane a revenit şi de această dată la ceas aniversar. Marina Dorina şi a adus aminte cu bucurie de anii petrecuţi la Castelanii şi ,,de acest castel, în care ca şi copil am alergat şi am petrecut mult timp in fiecare cotlon al său. Aici am făcut repetiţii foarte serioase cu domnul profesor Karacsonyi pentru a fi cât mai bine pregătiţi pentru evoluţia noastră în faţa publicului’’.

A rememorat apoi momentele  înregsitrărilor  cu Radio Cluj ,a videoclipurilor  care au fost difuzate la Televiziunea Română.

Am apreciat  în mod special  prezenţa compozitorul Zsolt Kerestely la Carei, cel, care, pe lângă faptul că a îmbogăţit considerabil fonoteca formaţiei, a avut o relaţie specială cu profesorul Káracsonyi Péter şi Castelanii. Acesta  a ţinut un discurs emoţionant în care a spus că ,,sunt mândru că am contribuit şi eu la fenomenul Castelanii şi că am fost primul om care a reuşit să duc formaţia la Televiziunea Română, făcând cunoscut acest brand întregii ţări. Mă leagă amintiri minunate şi frumoase de Carei. Aici a fost o şcoală extraordinară de muzică condusă de marele om de cultură, Peter Karacsonyi’’. El a evocat personalitatea lui Káracsonyi Péter, spunând că ,,era un om deosebit. ..a fost cel mai mare impresar cultural din epoca sa, nu era un obstacol care să i fi ieşit în cale şi peste care să nu treacă.  Pot spune despre el că era o persoană pe care dacă îl dădeai afară pe uşă, intra pe fereastră. A bătut la toate uşile oamenilor de cultură importanţi ai vremii pentru a face cunoscută formaţia şi a o aduce la cât mai multe festivaluri şi concursuri prestigioase., unde Castelanii a obţinut success după success. Oraşul  Carei este cel mai mare centru de cultură, deşi este un oraş mic, a dat numeroase talente şi persoanalităţi cultural. Rămân cel mai bun prieten cu careienii.’’

Adrian Ştefănuţi a prezentat apoi un scurt istoric privind evoluţia formaţiei Castelanii din Carei din anul 1964 până in anul 2014, pe fundal rulând  imagini cu toţi cei  care au evoluat de a lungul timpului in formaţia Castelanii. Au fost prezentaţi membrii care au evoluat în etapa naşterii, tinereţii şi maturităţii formaţiei Castelanii, începând cu membrii fondatori şi continuînd  cei din perioada 1970- 2014.

Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură Carei şi castelan a luat cuvântul şi vizibil emoţionat a spus că ,,la Carei am lucrat 20 de ani şi acum când intru în biroul meu de la castel nu există zi în care să nu îmi amintesc că aici, la  capela castelului  s- a amenajat prima sală de repetiţii a trupei . De castelani mă leagă bucurii şi amintiri foarte frumoase. Noi nu eram doar Castelanii, eram de la Carei. Toţi au aflat de Carei de la noi toţi, un mic orăşel care a făurit un curent cultural celebru, ,,Castelanii’’. Vreau să le mulţumesc profesorilor care au coordonat activitatea castelanilor, bineînţeles domnului profesor Karacsonyi şi apoi fiicei sale,  Karacsonyi Zsusza, Renatei Barothi şi celor care sunt acum coordonatorii formaţiei, doamna Mariana Vulcan şi Szucs Jozsef . La Casa de Cultură să ştiţi, acesta a fost secretul succesului, profesorii şi educaţia pe care au insuflat- o castelanilor. Prin puterea exemplului, care are o mare forţă, au dus formaţia foarte sus şi au demonstrat că se poate şi aici, la Carei, un oraş mic din nordul ţării,  unde se pune în cui harta României.

În cei 50 de ani de existenţă continuă Castelanii au obţinut nenumărate, care a culminat cu premii la prestigioase festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale, înregistrări audio-video, apariţii în programele radio şi de televiziune, editarea mai multor albume. De-a lungul timpului, Castelanii au colaborat cu artişti consacraţi precum Adrian Romcescu,Angela Similea, Aurelian Andreescu, Bródy János, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Dan Spătaru, Dida Drăgan,  Florin Piersic, Freddy Staufer,  Mihaela Mihai, Mihaela Runceanu, Mihai Constantinescu, Mirabela Dauer, Mircea Drăgan, Olimpia Panciu, Poór Péter, Ricky Dandel, Széles Anna etc. La realizarea repertoriului formaţiei au contribuit compozitori celebri precum Adalbert Winkler, Dan Adrian, Dan Beizadea, Dinu Giurgiu, Horia Moculescu, Ion Vasilescu, Ionel Tudor, Liviu Borlan, Marius Ţeicu, Nicolae Kirculescu, Radu Şerban, Temistocle Popa.

A fost prezentată  şi cartea “Castelanii 1964-2014 – Istoria formaţiei de la începuturi până azi”,  volum scris de către coordonatorul  cercului de muzică uşoară de la Centrul Cultural, Szucs Joszef, dar care nu a putut fi tipărită din lipsă de fonduri.Ediţia imprimată digital  a  putut fi răsfoită de cei prezenţi la eveniment.

Momentul solemn  al simpozionului a fost  acordarea titlului de cetăţean de onoare  post mortem profesorului Karacsonyi Peter, primarul Kovacs înmânundu-i soţiei acestuia, Karacsonyi  Eniko, iar apoi  s-a trecut la  dezvelirea bustului lui Karacsonyi Peter.

La final, Bogdan Georgescu i-a invitat pe toţi cei prezenţi să facă un tur al panourilor pe care au fost amplasate afişele, diplomele şi pozele formaţiei ,,Castelanii’’ de- a lungul evoluţiei sale în timp.

După simpozion,am stat de vorbă cu compozitorul Zsolt Kerestely,care a compus pentru artişti ca Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer şi pe la studioul căruia au trecut artişti ca Bănică jr , Nico,Voltaj, Holograf. L-am întrebat ce sentimente încearcă  cu ocazia acestui eveniment aniversar de la Carei.

,,Vin cu plăcere la Carei de care mă leagă amintiri de o viaţă. Am făcut parte din juriul concursului Steaua sătmereană şi pot să spun că la Carei a fost cel mai mare centru cultural muzical. Careiul a fost inima muzicii care a dăruit multe talente extraordinare. Profesorul Karacsonyi a fost un mare om, un mare profesor. Nici nu îmi vine a crede că au trecut 50 de ani, spun cu mare emoţie că a zburat timpul foarte repede. Este o mare minunăţie acest curent cultural al vostru, Castelanii, este o mândrie şi castelul renovat unde se făcea muzica interpretată de formaţie.

Întrebat fiind care este activitatea sa de la ora actuală, el a spus că ,,acum lucrez zilnic şi compun, am făcut noul album a lui Fuego, în studioul meu de la Bucureşti şi lucrez alături de fiul meu, compozitorul Andrei Kerestely,care a terminat primul o facultate de specialitate ca inginer de sunet. Lucrez în continuare şi nu mă las, chiar dacă am pest 80 de ani, compun şi fac muzică pentru că am o mare dragoste pentru ea’’.

În seara  zilei de sâmbătă,la fostul Club 9 mai are loc spectacolul oferit de foştii şi unii dintre  actualii membrii ai  Castelanilor.

AnaMaria Roman

comentarii

de castelan la 7 septembrie 2014 - 23:52

Nu are primarul bani pentru tiparirea cartii ca-i trebuie pentru ziaristii din Ungaria, unde a putut aloca 6000 lei

de Prof.Mihai Bertiean la 12 septembrie 2014 - 20:02

Cinste lor!Cinste lor!Cinste Castelanilor!Felicitari cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la infiintarea formatiei de muzica usoara din Carei,CASTELANII.A fost o zi de neuitat pentru cei ce au participat la aniversare.Numai ca un lucru m-a deranjat destul de mult,faptul ca MICII CASTELANI care erau de fapt membrii cercului de la Casa Pionierilor,a caror instructor era Karacsonyi Petru si care era pepiniera formatiei Castelanii,nu au fost amintiti in luarile de cuvant a celor care au cuvantat sau a celor ce au intocmit materialele prezentate.Putina amnezie sau memorie scurta pentru Szucs Jozsef si a lui Georgescu Bogdan care au fost in MICII CASTELANI ? De ce nu v-ati uitat pe afisele cu spectacolele organizate de catre Casa Pionierilor,le-ati avut in sala,puteati vedea pe ele ca regia a fost semnata de Tosa Viorica si Bertiean Mihai.La intrebarea mea :”de ce nu ati inclus si Casa Pionierilor in materiaalele intocmite?Raspunsul a fost evaziv,ca acuma vorbim numai despre CASTELANII de la infiintare,etc.Pai,sarbatroriti 50 de ani DE LA INFIINTAREA FORMATIEI si in acesti 50 de ani cine va asigurat pepiniera de talente?Nu Casa Pionierilor?Ati mai facut o greseala la capitolul”Cine a sprijinit formatia ?”Pai,cel mai mult am sprijinit-o eu de la Casa Pionierilor prin faptul ca eu am semnat statul de plata pentru salarul lui KaracsonY Peter,de aici a primit salarul si el si ceilalti colaboratori.In plus eu l-am ajutat sa-si faca si lucrarea de gradul I.Pacat ca nu sunteti recunoscatori.Ce s-ai faci,vremuri si vremuri.In rest PACE SI PRIETENIE!Poate peste alti 50 de ani o sa va amintiti c -a fost odata si o CASA A PIONIERILOR.

de Horia Mărieș la 25 septembrie 2014 - 02:49

Din articol : „Au participat deputatul Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, George Vulturescu, ……. primarul Kovacs Eugen…” Numai lume bună!

Din ciclul cel făr’ de sfârșit: Mâna cea lungă și incă netăiată a lu’ Secu:

http://yorick.ro/moartea-lui-mircea-vulcanescu-un-scenariu/

Comentarii (2 Comentarii pentru acest post):

viorel rogoz Says:
October 23rd, 2013 at 5:44 pm
Cazul George Vulturescu

Viorel Rogoz a zis:

Un cuplu de securisti pe care C.N.S.A.S-ul nu mi l-a deconspirat prompt. Se numesc George Vulturescu (in acte Gheorghe Pop-Silaghi) si Claudia Vulturescu (colonela de Securitate). A cerut si Uniunea Scriitorilor, oficial, sa se comunice care este identitatea delatorului “S3”. L-am descoperit cu oroare in Dosarul de Urmarire Informativa, criptat ‘Poetul”, deschis de Securitate poetului Radu Ulmeanu. Prieteni ai turnatorului , pe care l-am idenificat ca sursa “S3’-(Vulturescu!), mi-au cerut să justific afirmațiile în legătură cu activitatea securistică a familiei Vulturescu. Aduc câteva detalii (nu toate!), reproducând dialogul cu Radu Cenan, pe care l-am purtat pe blogul unui distins intelectual, Liviu Ioan Stoiciu.

Radu Cenan
aprilie 23rd, 2011 at 12:35
Am citit şi eu dezvălurile din “Acolada”, referitoare la sotia lui Vulturescu. Femeia e insa mai respectabilă decât liota de turnători devoalată recent, iar Vulturescu e chiar un poet autentic, un excelent director de revistă şi un om de onoare. Să nu exagerăm, domnilor!

Viorel Rogoz
aprilie 26th, 2011 at 14:09
Claudia Vulturescu a lucrat la Departamentul “S”(sef col.Mircea Irimia, cu indicativul “S1″) unde i-au facut de petrecanie profesorului Ioan Ternaru (dupa o suita de anchete, intr-o zi, l-au ridicat pe OM de acasa si l-au dus…E dus si azi…Era in 1984. De l-ar fi lasat printre cei vii, avea timp suficient sa se intoarca. Doar ca DRUMUL SPRE UNITATEA DOAMNEI VULTURESCU A FOST UNUL FĂR’ DE INTOARCERE. Onorabilă doamnă, doamna asta Vulturescu, nu-i asa , Radu Cenan?)
Deci, doamna Vulturescu a avut, in indicativ un « S ». Iar, in dosarul lui Radu Ulmeanu, apare ca turnator « S3 ». Acesta a fost utilizat cu aprobarea sefului Securitatii. Ori, se stie, membrii familiilor de securist erau folositi doar cu aprobarea comandantului. Aici, e dator George Vulturescu sa faca lumina. Ar putea si el sa-si puna cenusa in cap si sa spuna, ca altii, ca asa au fost vremurile. Prietenii, oricum, l-au iertat. Din moment ce fac interventii sa nu-i mai pun numele in « Acolada ».

• Radu Cenan
aprilie 26th, 2011 at 14:47
Cat i-am cunoscut eu, familia Vulturescu e una onorabila. Ca om de cultura G. Vulturescu e un poet stralucit, care tine in viata o publicatie excelenta, Poesis. Ca e sapat pe plan local de tot soiul de invidiosi, asta nu e decat ceva traditional spiritului mioritic. Domnul Rogoz ca oenolog si folckorist ar trebui sa stie mai bine povestea cu cei trei pacurarei.

• Viorel Rogoz
aprilie 26th, 2011 at 20:24
O stiu si cu cei doi Vulturei…Mie cel mai mult imi place poetul cand tine discursuri publice…”Asa deci”…”nu-i asa?” …”asa “…Discutăm altundeva. Eu sunt unul dintre cei care l-au sustinut pe fostul culturnic-metodist, in ’90, la atestarea pe post, cand fostul meu coleg Corneliu Balla a pus problema eliminarii sotului de Securistă din Sistem (“Sistemul Culturii!”). “Poesisul” a fost argumentul forte pe care l-am adus atunci. Numai ca, intre timp, am descoperit dosarele de la CNSAS, CEALALTA FATA A FAMILIEI PE CARE Dv. O CONSIDERATI “una onorabila”. Am descoperit ca, in Institutia ONORABILEI DOAMNE VULTURESCU , profesorul osan, autor de scrisori impotriva lui Ceausescu, pe nume Ternaru, a fost adus la Biroul “S”, (“onorabilul” loc de munca al aceleiasi doamne), intr-o noapte a anului 1984, cu ajutorul patriotilor de acolo, și incă nu s-a intors la copii si la nevasta. S-o fi inaltat la Ceruri…Pentru astfel de fapte minunate, propun ca onorabilei doamne sa i se ridice o statuie.. Iti sugerez sa initiezi in acest sens o colecta publica..Mai sunt oameni ca dumneata care vor fi onorati s-o transpuna, pe admirabila ofitera, in bronz, marmura sau granit… Iti mai recomand, asta numai dumitale care esti un admirator al poetului, sa citesti Acolada nr. 4 / 2011 (vezi. pag.20-21 : “George Vulturescu-un voluptuos al penisului captiv”.Vei vedea cât de Sus poate coborî un mic geniu care, vorba dumitale, “strălucește” în literatură..Cred ca Manolescu nu mai doarme noptile de necaz că a omis să-i dedice un capitol în a sa “Istorie…”.) P.S.- Cu invidia n-am niciun fel de raporturi. Am plecat la Baia-Mare in clipa cand au venit la cârmă tot felul de fesenisti, peremistiti, peuneristi. In ciuda faptului ca m-au inaintat in inaltul grad de director peste întreaga “Cultură”( fara sa-mi ceara consimtamantul!). Am lasat onorabila functie fostilor activisti…Desi, sub ministeriatul Plesu-Andor, initiasem cateva proiecte… De anvergură…

Viorel Rogoz
Un P.S- in « Acolada », nr. 5 / 2011, referitor la apararea cuplului Vulturescu : Un oarecare LASZLO ALEXANDRU, ale cărui conferinte ştiintifice (vezi festivalul ≪FIRE DE TORT!≫) sunt foarte apreciate de minerii din Rodna (după cum am aflat in timp ce derulam o anchetă etnologică de teren), intervine, pe internet, cu o filipică ambiguă, dar care se vrea o caldă strangere de mană, duioasă imbărbătare adusă Familiei Vulturescu, aflată in grea suferintă, după ce partea bărbătească a insolitului melanj mitoman şi-a adjudecat titlul de Pinocchio – prin inventarea unui dezonorant penis captiv cu a cărui demantelare, in ultima vreme, poetul născut pe aliniamentul mitic Nord-Vest —> Nord-Est (secondat de securista lui colonelă) s-a afirmat. Iată-l pe vanătorul de sconcşi, amirosind pestilentele desfundate, in editie princeps, de revista „POESIS”: ≪P.S. Nu lipsesc miasmele de latrină din această revistă impodobită ca pomul de Crăciun.
Un oarecare Viorel Rogoz işi intitulează „dezvăluirile” despre un poet concitadin şi sotia acestuia: George Vulturescu – un voluptuos al penisului captiv (p. 20-21). Cine zice – aşa să i se-arate!≫ (vedeti, dacă mai apucati şi dacă vă descurcati, revista crepusculară „Tribuna”, in editie populară online!). E de mirare că a-vidul de publicitate Laszlo işi incheie maledictia cu o anatemă prevestitoare: „Cine zice – aşa să i se-arate!” Păi, George Vulturescu zice, intr-un „J’ACCUSE!” furibund in urma căruia a ieşit cu revista pătată. Şi nici obrazul, atat cat mai are, nu mai exprimă o figură intrutotul imaculată… Aşteptăm siderati deconspirarea de către C.N.S.A.S. a sursei S3 din D.U.I.«POETUL», o bubă malignizată, pritocită de Institutia Răufamată a securistei-sotii, unui fioros duşman al Poporului:Radu Ulmeanu
Răspunde · Îmi place · Urmăreşte postarea · acum 14 ore

Marcel Papuci

In tara asta, turnatorii sunt “cetateni de onoare”.

Doi turnatori sunt propusi sa li se acorde titlul de “om al anului 2012″. Unul, Rudolf Fatyol, este directorul Filarmonicii din Satu-Mare si a turnat de a stins. Al doilea , George Vulturescu, este in lucru la C.N.S.A.S. ca turnator sub numele de cod “S3″ si, scrie presa, a turnat cu aprobare speciala deoarece sotia i-a fost colonel de securitate la Baia Mare. Turna sistematic un poet din Maramures care semneaza Radu Ulmeanu.

viorel rogoz Says:
October 26th, 2013 at 4:06 pm
Monica Popescu spune:
26 octombrie 2013 la 14:50

Eu Monica Popescu recunosc ca am turnat. Nu puteam suporta inpertinenti ce incalcau politica partidului. Si astazi sunt pedepsiti cei care au criticat Psd-ul sau alte formatiuni. Pe Valer Marian l-au dat afara pentru ca nu a fost de acord cu Ponta si l-a tradat. Eu l-am raportat pe Viorel Rogoz si am pus si elevii pe urmele lui. Am adunat un material valoros. L-am intocmit in interesul tarii si a poporului. Sotul meu era secretar de partid. Era normal sa fiu vigilenta. Acum, dupa ce partidul a fost inlaturat , sotul a trecut la altul tot atat de uman casi pcr-ul. E vorba de Partidul Socialist al Munci. Noi muncim si azi. Eu am fost promovata in post important. Meritele acelora care au informat sunt recunoscute si astazi. Statul nostru ii apara pe cei care au fost si sunt adevarati patrioti

Lasati un comentariu