Dobânzi pentru depozite la termen

• publicat la: 23 septembrie 2014
Dobânzi pentru depozite la termen

Dobânda maximă plătită pentru un depozit bancar în lei pe un an ajunge în prezent la 4,4% şi este oferită de TBI Bank, o bancă de talie redusă care încearcă să-şi creeze astfel o bază de clienţi. Astfel, un deponent cu 10.000 de lei într-un depozit pe 12 luni va obţine la scadenţă, după reţinerea impozitului pe venit de 16%, o dobândă de maximum 370 de lei.

TBI Bank este urmată în clasamentul dobânzilor de Veneto Banca (4,1%), Piraeus Bank (4,05%), Carpatica (4%) şi Banca Feroviara (4%). Băncile de talie mare au însă dobânzi mai mici, acestea fiind în jur de 3% pe an sau chiar sub acest prag în anumite cazuri. Spre comparaţie, la începutul anului dobânzile pentru un depozit constituit pe 12 luni ajungeau până la 5% pe an.

Un efect al scăderii dobânzilor a fost decelerarea ritmului de creştere a volumului depozitelor bancare. Populaţia avea în iulie depozite totale în valoare de 131 mld. lei, în creştere cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Spre comparaţie, ritmul de creştere al depozitelor populaţiei era de circa 7% la începutul anului şi de circa 25% la începutul crizei.

„Deşi ritmul de creştere a depozitelor în lei a accelerat marginal în iulie, la orizont se conturează un punct de cotitură. Depozitele în valută au fost principalul motor al creşterii depozitelor, în timp ce depozitele în lei ale companiilor au intrat în zona negativă. Dobânzile la depozitele în lei au scăzut în iulie, în condiţiile în care băncile continuă procesul de reducere a costurilor“, scriu analiştii BCR în ultimul raport macroeconomic lunar.

Scăderea dobânzilor la depozite a venit în contextul în care banca centrală a redus dobânda-cheie, după ultima mişcare nivelul acesteia ajungând la un minim de 3,25% pe an.

Analiştii apreciază că în şedinţa de politică monetară care va avea loc la finalul lunii banca centrală va reduce din nou dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale. Guver­na­to­rul BNR Mugur Isărescu a avertizat însă bancherii că prin reducerea agresivă a dobânzilor la depozite riscă să descurajeze economisirea.

Când aleg să constituie un depozit, clienţii trebuie să ia în calcul şi faptul că pentru această operaţiune băncile solicită deschiderea unui cont curent. Acesta are un cost de administrare cuprins între 1 leu/lună şi 7,5 lei/lună.

Există însă şi bănci care nu percep comision de administrare a contului curent, ceea ce poate constitui un avantaj, în special pentru sumele mici.

Suma finală depinde şi de comisioanele de retragere, băncile taxând în general lichidarea depozitelor în altă zi decât data scadentă. Totodată, deponenţii trebuie să ţină cont şi de soliditatea instituţiei bancare la care aleg să facă plasamentul, după cum a demonstrat criza de la Bank of Cyprus din primăvara anului trecut.

Populaţia se orientează tot mai mult spre depozitele pe termen lung, ca urmare a scăderii dobânzilor pe care le primesc dacă decid să-şi plaseze banii pe o perioadă mai mică de un an, astfel că depozitele în lei ale persoanelor fizice cu scadenţa mai mare de un an au avut o traiectorie ascendentă în ultima perioadă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2014

Lasati un comentariu