Lansarea cărţii ,,Turn desfrunzit’’ a lui Felician Pop,un eveniment de înaltă ţinută

• publicat la: 20 septembrie 2014
Lansarea cărţii ,,Turn desfrunzit’’ a lui Felician Pop,un eveniment de înaltă ţinută

Ca la fiecare lansare de carte a scriitorului si publicistului Felician Pop,mulţi si de seamă participanţi. Evenimentul de vineri, 19 septembrie,a fost  o manifestare culturală de înaltă ţinută.  Felician Pop şi-a lansat  cartea „Turn desfrunzit”.

Lansarea cărţii ,, Turn desfrunzit’’ ,autor  Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a avut loc într-o locaţie mai aparte, în parcul din jurul  Turnului  Pompierilor din Satu Mare, inspirându-se în alegerea locaţiei după cum afirma la un moment dat ,de la  regretatul jurnalist Iosif Ţiproc care alegea să-şi facă lansările de carte  în locuri neconvenţionale.

Au participat oficialităţi, oameni reprezentativi  din sfera culturală,clerici  sau iubitori ai actului cultural dintre care am remarcat :preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef , Mircea  Ciocan din partea Prefecturii, viceprimarul Marcela Papici,  prof. Teodor Curpaş,care a fost moderatorul  evenimentului, dr. Virgil Enătescu,  criticul literar Voicu D. Rusu, Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, poeta Cornelia Pop Bălan, deputatul UDMR Kereskneyi Sandor, directorul editurii Citadela, Aurel Pop,publicistul Mihai Fodor şi mulţi alţii.

Aceştia l-au descris în general ca pe un om de cultură adevărat, un jurnalist incisiv şi un scriitor talentat.

Intermezo-urile muzicale au aparţinut  formației  lui Francisc Edmund Balogh, Corului  Astra careiană, dirijat de prof. Mariana Vulcan, cantautorului  George Negrea, tinerei  Raluca Dumitru şi formaţiei  Harp.

S-au spus multe cuvinte frumoase,toate  din suflet. Aprecierile la adresa lui Felician Pop  au venit din partea tuturor vorbitorilor,a artistilor care au asigurat momentele muzicale si care au venit în semn de recunoştinţă   pentru colaborarea pe care o au cu persoana lui dar si din partea publicului care  nu a mai contabilizat scurgerea timpului, cuceriti de derularea evenimentului.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef,  a deschis sirul luărilor de cuvânt-

,,Îl cunosc pe Felician, este prietenul meu. Mă susţine foarte mult. E foarte interesant cum m-am întâlnit cu el, poate nici eu, nici el nu credeam că vom ajunge să construim lucruri mari pentru judeţ. Dacă stăm să analizăm câte evenimente avea Centrul de Creaţie, cred că erau 15-20 în 2008 când eram vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, acum sunt peste 170 de evenimente anual.  Am reuşit  să facem lucruri frumoase pentru conservarea şi promovarea culturii, acesta este şi scopul pe care Felician şi noi ni-l propunem.

Din partea Instituției Prefectului Satu Mare,  Mircea Ciocan :,, În carte a spus că a învăţat că ,, a fi liber nu înseamnă să obţii ce-ţi doreşti, ci să nu doreşti ceea ce nu poţi obţine’’ , iar acest lucru este reprezentativ pentru dvs. Aţi constribuit ,încă o dată, prin acestă carte la patrimoniul cultural al judeţului. Ne dorim ca în continuare oamenii şi locurile din Satu Mare să fie o inspiraţie pentru dvs.!’’

Cuvinte de laudă la adresa lui Felician Pop a avut si criticul literar Voicu D. Rusu,care a afirmat  că acesta este inspirat și original ca întodeauna, a scris o nouă carte prin care dovedește că este un scriitor admirabil şi un eseist incisiv. Voicu D. Rusu mărturiseşte că a citit cartea cu mare interes ,, și pe măsură ce lecturam cartea, admirația mea a crescut încontinu. Secvențele cărții, numite tablete, pot fi numite eseuri care abordează multiple aspecte ale vieții sociale. Autorul manifestă îngrijorare față de toate aspectele vieții noastre pentru că ,, omenirea habar n-are ce o aşteaptă, iar busola nu mai are capacitatea de a arăta nordul’’. A evitat să ne ţină lecţii, el analizează cauzele relelor și nădăjduiește că răul va fi eradicat . O reușită a acestei cărți este că încearcă reabilitarea povestirii ca gen literar. Este şi o carte de cultură generală care evocă personalităţi culturale ale ţării noastre. Valoarea stilistică a cărții este remarcabilă pentru un scriitor foarte talentat şi este o mare izbândă editorială a sa.’’

Deputatul Kereskényi Sandor a remarcat calitatea excepțională a autorului ca poet, scriitor, publicist și personalitate publică, el fiind ,, o prezență deosebită în cultura sătmăreană, un mesager al momentului trăit. Este realist, un artist al cuvântului’’.

Editorul cărții, Aurel Pop, a spus că ,, după cinci cărți de poezie autorul vine cu un volum de tablete,115 la număr, fiecare tabletă creionează pozitiv sau negativ realitatea noastră. Acum, prin intermediul cărţii ,,Turn desfrunzit’’, Turnul Pompierilor, care a stat de strajă Sătmarului de-a lungul zecilor de ani va fi cunoscut mai bine.’’ De asemenea a rugat auditoriul să nu uite că scriitorii au schimbat cursul lumii.

Directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Robert László, ucenic al lui Felician Pop, a spus că ,, Această carte este o mărturisire a autorului ca om al cetății. Scriitorul reușește să sădească speranțe în sufletele oamenilor, chiar dacă la prima vedere pare a fi un autor pesimist. Se vede că a scris cartea de undeva de sus, a reuşi să panorameze lumea, societatea, în ansamblul său.  Foarte mulți au ce învăța de la el. Ca director al Centrului de Creaţie a lansat un proiect cultural de anvergură şi a mizat pe un viitor cultural strălucit cu o promovare a tinerilor creatori sătmăreni, ca de exemplu, cenaclul Alfazet. Am avut de învăţat de la el foarte mult, chiar dacă nu s-a erijat într-un mentor, acesta a fost pentru mine! Una din problemele omenirii, spune Felician în carte, este refuzul tristeţii pentru a înţelege fericirea şi a bolii ca pe o înţelegere a sănătăţii. Probabil că unele tablete ale cărţii ar trebui luate pentru însănătoşirea noastră!’’

Au mai luat cuvântul pictorul Aurel Țenț care a apreciat elogios munca autorului, pe care îl vede ca un ,, Blemir-ist cu şevaletul pictând frenetic multe obiceiuri, mituri, oameni istorici din ţară şi din Ucraina.’’

A rostit o alocutiune si  academicianul dr. Virgil Enătescu, care a remarcat stilul limbii clasice, reale folosit de autor, analizele științifice pe care le face, și faptul că cartea e un documentar trecut prin sufletul scriitorului. Cornelia Bălan Pop a precizat  că ,, opera scriitorului demonstrează că și proza scurtă este o provocare. Cartea este ușor de citit fiindcă place și te magnetizează din primele pagini. Ea cuprinde seria unor instantanee din societate a unor portrete umane, şi pot să spun că nu este un psiholog, nci antropolog, este Felician Pop! El dă valoare trecutului istoric ca simbol şi cel mai important lucru este că arta, literatura, cultura rămân şi supravieţuiesc oricărei intemperii!

Din Ucraina a fost prezentă deputata Jana Nichitsciuc din raionul Hust, raion proaspăt înfrățit cu județul Satu Mare. Doamna deputat a afirmat  că ,, l-am cunoscut la un festival de rock din Ucraina, în provincia Zakarpatia şi de atunci colaborez cu el şi ne leagă o  prietenie de durată.  Şi datorită lui noi cântăm în Ucraina cântece româneşti şi recităm în limba română.’’ Ca semn al recunoașterii contribuției aduse la dezvoltarea culturală a relațiilor transfrontaliere româno-ucrainene, Jana Nichitsciuc i-a înmânat lui Felician Pop o diplomă, spunând că viaţa este scurtă, însă arta, cultura sunt veşnice!

Ultimul cuvant a apartinut autorului,Felician Pop .Acesta a  mărturisit că el crede ,,în  oameni, în oamenii adevărațI. Am mulți inamici care sunt de calibru şi care nu-mi dau pace, şi îi iubesc… şi cum să nu îi iubesc, când văd că am atât de mulţi prieteni? Eu vin de la Odoreu, în carte este vorba despre sat, din satul magic din care mă gândesc că şi voi vă trageţi. Să vă vorbesc puţin despre titlul cărţii ,,Turn desfrunzit’’. Artistul este ca un turn, care se desfrunzeşte cu fiecare carte şi îl vezi aşa cum este, în măreţia sa.

După cuvenitele multumiri aduse  tuturor prietenilor care i-au fost alături la lansarea cărții, Felician Pop a precizat  că această carte a fost realizată cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, de aceea nu se vinde, ci se dăruiește celor interesați.

Dacă  cunoscutul Turn Babel a dezbinat oamenii când Dumnezeu le-a amestecat limbile, Turnul Pompierilor din Satu Mare, lângă care s-a lansat cartea, adună oamenii, și nu îi dezbină precum Turnul Babel la vremea lui,a afirmat in incheiere.

Felician Pop  susţine că la Satu Mare trebuie reconstruit un spirit care i-a ţinut aproape pe sătmăreni, indiferent de etnie ,, Dacă nu ne vom iubi semenii, indiferent de etnie fie că suntem români, maghiari,  ucraineni, vom fi probabil handicapaţi din punct de vedere spiritual.  Trebuie să vedem flacăra din fiecare om! Trebuie să reconstruim un spirit al cetăţii şi această carte este o foarte mică şi neînsemnată cărămidă în această construcţie”, a mai spus Felician Pop.

Admiratorii l-au mai ţinut captiv pe Felician Pop, la final ,preţ de o oră pentru autografe.

redactia

 

Lasati un comentariu