Liderul Sindicatului sătmărean din învăţământ la negocieri

• publicat la: 13 septembrie 2014
Liderul Sindicatului  sătmărean din învăţământ la negocieri

In zilele trecute a avut loc Colegiul Liderilor FSLI, in care s-au discutat si finalizat revendicarile FSLI. Din judet a participat presedintele Sindicatului Liber Satu Mare prof. Oprea Victor.

Inainte cu o zi, Biroul Operativ al FSLI s-a intalnit cu domnul Ministru al Educatiei, Remus Pricopie. In cadrul sedintei membri biroului au expus problemele urgente si arzatoare a Invatamantului Romanesc. Au fost prezentate revendicarile FSLI, si a fost criticata Ordonanta 49 de modificare a LEN. Discutiile au fost aprinse.

Urma ca la sedinta Colegiului Liderilor, printre alti invitati sa participe si doamna Ministru al Finantelor, dar dansa a trebuit sa plece din tara, intalnirea fiind  reprogramata pe la sfarsitul lunii. Au participat la sedinta liderilor: Doamna Ministru Cristea, Ministru delegat pentru dialogul social, de la Ministerul Muncii au participat domnul director Gibescu Ion, si doamna consilier Voinescu Mariana.

S-au trecut in revista revendicarile FSLI, care sunt cele pe care conducerea FSLI le-a trimis de mai multe ori la toti factorii decizionali. Lista revendicarilor este destul de lunga. Sunt vizate in primul rand revendicari de natura salariala. A urmat ca in cursul zilei de azi sa aiba loc o intalnire intre primul ministru Victor Ponta, Ministrul Educatiei, Presedintele FSLI dl. Simion Hancescu.

In cadrul Colegiului Liderilor s-a hotarat ca in functie de rezultatele discutiilor de azi, FSLI va decide urmatoarele actiuni. In saptamana viitoare va avea loc din nou o sedinta a Colegiului Liderilor, in care se va vota urmatoarele actiuni FSLI. Daca nu vom fi de acord cu ofertele, nu se exclude deschiderea actiunilor de protest. In primul rand in Bucuresti.

Printre revendicari amintim:

1. Aplicarea legii 221 (fie si gradual) pentru angajatii din invatamant. Daca nu, atunci barem aplicarea legii 284, care este o lege de salarizare in vigoare, dar nu se aplica.

2. Rezolvarea salarizarii personalului nedidactic.

3. FSLI propune ca sa exista in invatamant doar doua categorii de personal: Didactic si Auxiliar. (Nedidacticul vor fi si ei auxiliari). Acesta ar ajuta personalul nedidactic, ca sa obtina legal niste sporuri pe care nu le-au avut ca personal nedidactic.

4. Plata sentintelor judecatoresti. Se solicita ca pentru personalul care intra in pensie sa se plateasca intreaga suma ramasa intr-o singura transa.

5. Posibilitatea pensionarii anticipate la cerere cu 3 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, fara diminuarea pensiei.

6. Rezolvarea situatiei platii navetei cadrelor didactice si auxiliare. Plata conform Legii Educatiei, de la Consiliile Locale.

7. Personalul din invatamant sa beneficieze din nou de bilete de odihna si tratament prin Casele de pensii, asa cum au fost pana in 2011.

8. Finalizarea programului pentru sentinte in Edusal. Un program unitar care sa faca calculele necesare.

9. Demararea renegocierii Contractului Colectiv de Munca Ramura Invatmant.

10. Modificarea regulamentului pentru Consiliile de administratie, si a regulamentului privind functionarea unitatilor de inv. (ROFUIP) tinand cont de observatiile FSLI.

11. Rezolvarea problemei metodistilor (ca directorii si inspectorii sa poata fi metodisti, ca mai nou nu pot fi).

12. Revenirea acordarii ajutorului de 100 Euro pentru materiale educationale. (S-a identificat fonduri europene de 43 milioane de euro de ar putea fi folositi din 1 ian. 2015).

13. Rezolvarea cu adevarat a reducerii cu 2 ore a normei didactice pentru pers. didactic cu gr. 1 si peste 25 ani vechime. 14. Revenirea privind pensionarea. Sa se poata pensiona la data implinirii varstei, nu numai la sfarsitul anului scolar. Acestea sunt principalele aspecte. Asteptam rezultatele discutiilor cu domnul ministru Victor Pop.

Victor Oprea

comentarii

de Slava acoperitilor neamului la 13 septembrie 2014 - 21:43

Ei, bravos naţiune! Doar n-o să ne dăm de ceasul morţii doar pentru atâta lucru. Parcă asta îl doare acuşica pe biet român, săracul, că de dat ca racul înapoi tot nu o face din voia lui. Ia să ne uităm noi sub ce auspicii începe acest nou an şcolar, şi ne lămurim cât ai bate din palme de părinteasca grijă a partidului fost comunist (piei drace!), aflat în fruntea guvernului, faţă de odraslele patriei. Absolvenţii de liceu nici până acum nu au intrat în posesia diplomelor de bacalaureat, din pricina pârdalnicelor afaceri încropite pe ici, colo, cu şi de către cei ce trebuiau să le tipărească. Nicio problemă, diverse facultăţi şi-au deschis larg porţile chiar şi pentru absolvenţii care n-au reuşit să-şi treacă examenul, amânându-şi asemenea performanţă pentru sfântul aşteaptă. Pe de altă parte, copiii de printr-a-ntâia şi-a doua rămân fără manuale, căci, iarăşi, afaceri murdare l-au făcut pe preacuratul la faţă ministru de resort să dispună la loc comanda.
Ceea ce nu-l opreşte pe primul între miniştrii cei rotofei, dragii de ei, să se împăuneze cu toată fala de marile investiţii din învăţământ. Iar cel mai durduliu dintre toţi, Victor Ponta, ne trâmbiţează ştirea salvatoare cu privire la microbuzele şcolare ce-i vor face fericiţi pe toţi şcolerii din ţară, inclusiv cei care-şi freacă funduleţele de limuzinele părinţilor în drumul spre şcoală.

de Horia Mărieș la 13 septembrie 2014 - 22:59

.Ministrul învățământului a anunțat că începând cu anul 2015 se vor simplifica formalitățile de admitere în Universități.
Nu vor fi admiși cei care au obținut notă de trecere la BAC ci numai ceilați. Se va face dreptate.

de totusi:Quo Vadis Domine? la 14 septembrie 2014 - 09:04

În sfârşit Dottore Plagiatore a făcut dreptate. De ce doar elevii merituoşi să intre la facultate iar loazele să stea pe dinafară? Sigur că şi până acum existau unii fără BAC care intrau la facultate. Pe geam să fure calculatoare şi laptopuri, dar astea erau cazuri izolate.

Pentru prima oară în istoria bimilenară a neamului, Guvernul lui Victor Viorel declară dictatura proştilor, stabilind legătura indisolubilă între executiv şi popor: la aşa guvern, aşa populaţie. Totuşi, cred că încă mai există resurse pentru decăderea definitivă a învăţământului. Aşa că, măi băieţi, mai băgaţi şi alte minunăţii în legea educaţiei, cum ar fi:

Pot intra la facultate şi absolvenţii şcolilor profesionale, dar numai dacă sunt instalatori sau electricieni şi doar în interes de serviciu.
Pot să se înscrie la doctorat elevii care se angajează că în maximum 5 ani iau BAC-ul şi în cel mult 30 de ani termină, la propriu, o facultate.
Dacă până acum se putea face doctoratul la FF, acum se va putea face şi la seral dar numai sub formă de învăţământ la distanţă.
Elevii cu coeficient de inteligenţă negativ vor face parte din rezerva de cadre a Guvernului.
Toate lucrările de doctorat originale, asupra cărora nu există suspiciunea de plagiat vor fi declarate nule.
Proba de abilităţi de limbă se va transforma în cea de abilităţi de limbi.
Şcolile superioare se vor transforma în Universităţi Postliceale Profesionale.
Clasa zero se va generaliza atât în ciclul gimnazial, cât şi în cel liceal pentru a fi în ton cu nivelul cunoştinţelor elevilor.
Admiterea în universităţi va avea un singur criteriu: ordinea alfabetică.
Deviza lui Lenin „Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi” va fi înlocuită cu sloganul „Ţara te vrea prost”.

Lasati un comentariu