Ofertă de toamnă în piaţa din Carei. Reţeta de zacuscă

• publicat la: 4 septembrie 2014
Ofertă de toamnă în piaţa din Carei. Reţeta de zacuscă

A venit toamna, iar piaţa din Carei abundă în legume pe partea rezervata acestora,jumatate din piata fiind ocupata de comerciantii de haine si marfuri industriale. Vinete, cartofi, dovlecei, morcovi, ardei şi alte legume, dar şi fructe sănătoase şi gustoase gasiti in piata din Carei. Aşa că, de ce să nu profiţi de acest anotimp şi să te aprovizionezi cu legume şi fructe prospete de sezon pe care le poti si procesa pentru zilele reci ale iernii?

Multe gospodine care ştiu să facă diferenţa între legumele şi fructele cumpărate din supermarketuri şi cele de la producători, le prefer pe cele piaţă. Acestea din urmă sunt mai proaspete şi provin de la producator,direct.

Pe tarabele din piaţa agroalimentară din Carei găsim gogosari, la preţuri ce variază intre 3 si 4,5 lei/kg,in funcţie de calitate,de marime,ardei ce pot fi cumpăraţi cu 1,5 lei/kg. Cei cărora le place ardeiul kapia îl pot cumpăra cu 3,5 lei / kg. Ardeii dulci şi gogoşarii sunt surse excelente de vitamina C, de betacaroten şi conţin bioflavonoide care au un rol activ în neutralizarea radicalilor liberi, care produc cancer.

Gogonele sunt la 1 leu/kg, spanacul la 5 lei/kg, cartofii la 0,80 sau 1 leu/kg, sâmburii de nucă la 30 lei/kg.

Pentru cei care adoră savoarea vinetelor, pentru salate, dar şi pentru zacuscă le pot cumpăra la preţul de 1 leu kilogramul sau 10 lei sacul, dacă cantităţile achiziţionate depăşesc  10 kg.

Reţeta de zacuscă cu vinete

Pentru cei care preferă să pregătească acasă  borcanele cu  diverse amestecuri de legume pentru anotimpul  rece ce va veni,vă propunem  o reţetă de zacuscă foarte gustoasă:

Se aleg 16 vinete mari şi se coc cu o zi inainte. Se lasă la scurs de seara până dimineaţa.

Se curăţă 30 de gogoşari mari şi se macină. Se călesc intr-o cratiţă,  impreună cu  0,4 l ulei.

Se curăţă 1 kg de ceapă şi se macină apoi se căleşte separat tot cu 0,4l ulei.

Când sunt  bine călite, s-au inmuiat suficient, se amestecă ceapa cu gogoşarii intr-un vas mare şi se lasă să mai dea un clocot  împreună.

Se adaugă apoi vinetele scurse şi tocate şi se adaugă 1l de bulion.Se adaugă sare şi piper după gust . Se amestecă mereu pentru a nu se prinde compoziţia de fundul vasului.La final se adauga foi de dafin.Se lasă la fiert până se ingroaţă puţin apoi se adaugă  1 pliculeţ de conservant.

Se porţionează in borcane care se inchid bine apoi şi se pun intr-un loc cald( intre pături care să păstreze căldura cât mai mult timp).Borcanele trebuie sa fie bine spalate si apoi uscate.

Pentru cine preferă zacusca cu fasole, puteţi să cumpăraţi din piaţă diferite soiuri de fasole la preţuri cuprinse între 8-13 lei.

Cine dispune de puţin spaţiu în cămară  sau garaj, poate încerca să pună în practică una din reţetele pentru varză murată la bidon,şi pentru o mică economie în gospodărie dar mai ales pentru o binevenită cură de varză acră în timpul iernii.Conţine multă vitamina C şi fibre şi este un ingredient natural, considerat un veritabil medicament datorită probioticelor care se găsesc în aceasta, în special iarna, când organismul este predispus la numeroase infecţii.

Găsiţi varză  cu 1 leu/kg la căpăţână şi o puteţi mânca proaspătă în salate foarte hrănitoare sau să preparaţi o delicioasă varză călită cu paste.

Fructe pe alese

Începeţi o cură de vitaminizare cu fructele de toamnă pe care puteţi cumpăra de la tarabele îmbelşugate. Găsiţi mere la  2 lei/kg, piersici cu un preţ de 2 lei kilogramul şi prune numai bune pentru magiun la 2 lei/kg. Pentru gutui însă trebuie să scoateţi din buzunar 3,5 lei kg, dar merită pentru că sunt şi sănătoase şi gustoase atât prospete, cât şi în compoturi sau ca marmeladă. Cei care vor să mănânce gustoasa lebeniţă, o pot achiziţiona de la producătorii din Curtuişeni şi Pişcolt la un preţ ce variază între 0,80 şi un leu.

 AnaMaria Roman

Lasati un comentariu