Administraţia pieţei se împiedică în comercianţi

• publicat la: 20 octombrie 2014
Administraţia pieţei se împiedică  în comercianţi

După  ce in perioada mai-iunie a fost blocată o arteră de circulaţie pentru a ajuta chipurile comercianţii de haine second să  îşi vândă marfa direct pe caldarâm pentru a-si rotunji veniturile precare,acum aceştia au căzut în dizgraţie. Nu se mai găseşte pentru ei nici un spatiu in incinta pietei în conditiile în care cei veniti din alte părţi sunt serviti ad-hoc. Administratorul pietei a refuzat să îşi exprime punctul de vedere în ce priveste situaţia creată.

La ora actuală, în piaţa agroalimentară domneste haosul. Locurile rezervate comercianţilor de flori sunt amestecate de-a valma cu cele ale celor care vând haine vechi, cu cele pentru comercializare de haine sau alte produse industriale,  coroane sau produse agricole.

 

Luni,20 octombrie, dis de dimineaţă,zeci de comercianti careieni din piata orasului au fost revoltati de faptul că nu li se ofera un spatiu al lor unde să isi poată comercializa produsele second. Nemultumirea vine de la faptul că  nu au mai  reusit să beneficieze de spatiile acordate în urmă cu o lună,acestea  ffind ocupate astăzi de  comerciantii din alte oraşe sositi cu flori si coroane.

In urma mobilizării comerciantilor in data de 18 septembrie,când au solicitat o rezolvare a problemelor lor si la primărie si la administratia pietei,fapt semnalat de Buletin de Carei,acestia au primit câteva mese pe care să isi poată desfăşura serviciile comerciale. Convinsi că spatiile primite le pot utiliza  de acum inainte in baza sumelor plătite pentru acestea,nu au mai initiat niciun protest aşa cum plănuiseră.

Comercianti din  Sălaj sau  din Secuime sunt avantajati in detrimentul celor careieni. Lipsa de organizare si a unei evidente riguroase  creează discutii  intre comerciantii de diferite produse,intre comercianti si administratie si intre comerciantii ce provin din localităţi diferite.

Comercianţii de flori  sunt necăjiţi de condiţiile în care sunt nevoiţi să îşi vândă florile dup ace au fost mutate din partea de la intrare inspre capatul pietei. Acestia au specificat ca au plătit  tarabele pe tot anul în spaţiul care trebuie să fie rezervat comerţului cu flori, care este însă de multe ori ocupat de cei care vând haine vechi.  Superbele crizanteme, gerbere, trandafiri, panseluţe sau coroanele pentru Ziua Morţilor tronează  în spatele pieţei unde au fost surghiunite.

Pe de altă parte, cei care comercializează haine second hand sunt şi ei revoltaţi de situaţia din piaţă, deoarece nu au tarabe suficiente ca să îsi poată vinde marfa.

Necăjiţi de condiţiile grele în care sunt nevoiţi să-şi vândă hainele second hand,unii dintre ei au avut puterea să îşi exprime opiniile, deşi ştiau că se pot aştepta apoi la şicane din partea administraţiei.

Doamna  O. din Carei ne-a spus că este tare necăjită deoarece ,, Ne-au dat câteva mese cu mare dificultate ca să ne putem vinde marfa şi să facem un bănuţ cinstit şi acum nici asta nu mai putem face!  Îşi bat joc de noi!  Chiar nu ne pot da un rând de tarabe, uitaţi aici este pentru voi, acolo pentru florari, dincolo pentru produse industriale. Trebuie să fie un pic de organizare, să fie rândurile ordonate, nu aşa de-a valma.  Chiar aşa am ajuns, să ne certăm între noi pentru un spaţiu de tarabe?Asta nu- i treabă, vrem să ne înţelegem, fiecare vrea să facă un bănuţ cinstit. Piaţa este a primăriei, ei trebuie să facă ordine.  Astăzi ne-am putut aşeza hainele aici unde este rezervat comerciantului cu haine second care are magazine în oraş care nu a venit azi să vândă în piaţă, dar dacă venea  nu aveam loc.  Îmi pare rău că ne- au fentat acum o lună, în septembrie, când ne- o zis  adminstratoarea că ne dă 2 rînduri de tarabe şi uitaţi cum s- au ţinut de cuvânt.  Acum ne certăm între noi, dar de aia este pusă o adminstratoare ca să facă ordine. Bine că putem plăti taxa în fiecare zi, când de multe ori nu vindem nici de un leu. Această administratoare nu face nimic  ca să fie mai bine în piaţă şi acum fiecare se pune unde apucă, unde găseşte loc. Pensia este tare mică, cu 350 de lei nu te poţi descurca’’.

Mulţi comercianţi sunt nevoiţi să se descurce cum pot,să îşi pună produsele pe ciment,jos, lângă hale de lactate, în lipsa unui spaţiu la tarabele amenajate pentru comerţ.

Am intrat şi în biroul adminstraţiei pieţei ca să luăm punctul de vedere, însă administratoarea Avram  nu a vrut să declare nimic.

Doamna I. este supărată din această cauză, ca nu există dialog între ei, comercianţi  şi adminstraţia pieţei…

,, Ne- au promis că ne dau 2 rânduri de mese ca să ne putem vinde marfa ca să ne câştigăm o pâine şi după trei zile le- au vândut florarilor,iar tarabele de aici din spaţiul  de lângă hala de lactate este dat în folosinţa celor care au magazine second hand în oraş. Bine că le dă spaţiu celor care vin din Zalău sau din secuime ca să şi vândă marfa şi coroane de Ziua Morţilor şi pe noi de aici ne pune deoparte.. Vineri a fost  domnul cu geacă roşie  de la Satu Mare  şi i- am spus problema noastră. A vrut să meargă la administratoare în birou, dar a fost pus lacătul pe uşă desi era in timpul serviciului.  Am vrut să mergem şi la prefect să îl rugăm să ne ajute, dar a spus că nu ar avea niciun rost. Aici, local, trebuie să ne rezolvăm problemele.  

Piaţa Agroalimentară din Carei,renumită pentru buna organizare şi diversitatea de produse agricole,a devenit  o amintire.

redacţia

Lasati un comentariu