„Aurul și argintul antic al României” de la Satu Mare – o Fata Morgana pentru elevii din judeţ

• publicat la: 8 octombrie 2014
„Aurul și argintul antic al României” de la Satu Mare – o Fata Morgana pentru elevii din judeţ

 Excursiile  cu caracter instructiv-educativ,în special cele de o zi,organizate de către cadrele didactice în folosul fixării şi  aprofundării  cunoştintelor dobândite la clasă,tind să devină de  domeniul trecutului. Copii noştri vor asculta în scurt timp deacum doar relatările noastre despre astfel de acţiuni ale  dascălilor de altădată sau  se vor îngropa  în faţa ecranului unui iPhone  sau calculator pentru a vizualiza imagini ale obiectivelor dorite.

In urma publicării de către Ministerul Educatiei  in Monitorul Oficial a conditiilor de organizare a taberelor, excursiilor şi expeditiilor şcolare, profesorii sunt obligati să se adapteze unor conditii foarte stricte de organizare a unor ieşiri cu elevii lor.

Din momentul în care grupul este constituit, cadrul didactic organizator trebuie să întocmească un dosar pentru solicitarea activităţii, să obtină avizul conducerii şcolii si aprobarea Inspectoratului Judeţean Scolar, să inainteze operatorului comanda scrisă, să se asigure că  mijlocul de transport ales detine licenta de transport pentru persoane, să solicite semnăturile tuturor membrilor grupului că au luat cunoştinţă de regulamentul excursiei, să detină adeverintele medicale pentru fiecare participant si să aibă acordul scris al părintilor,să asigure existenta unei persoane specializate în acordarea primului ajutor, la fiecare zece elevi va trebui să existe câte un profesor care să îi supravegheze iar anterior excursiei , cadrul didactic trebuie să prezinte  informatii cu privire la scopul vizitei: locul vizitat, durata activităţii, calitatea serviciilor oferite de către operatorul economic implicat, detalii referitoare la mijlocul de transport, distanţa de mers, adresa unităţii de primire, documente privind costurile, număr de participanti, activitati ce presupun un grad ridicat de risc .

Cu alte cuvinte,pentru o excursie de o zi a elevilor careieni dar nu numai,trebuie ca  un cadru didactic să îşi asume întocmirea si obtinerea documentatiei cerute iar apoi să se deplaseze la Satu Mare,la Inspectoratul Judetean Scolar pentru a solicita  aprobare. Din start,proiectul  se naşte  mort prin  sufocare. La fel şi iniţiativele viitoare ale cadrelor didactice care mai sunt dispuse să se preocupe in mod real de educaţia elevilor  lor.

Cerinţe minime de siguranţă pentru elevi au existat şi până acum,dar să soliciţi cadru specializat ( care trebuie şi remunerat ) pentru acordarea primului ajutor pentru o deplasare,să spunem la  Muzeul Judeţean aflat la 36km distanţă,sau să faci o deplasare specială la Inspectoratul Şcolar pentru a  depune dosarul şi solicita acordul ……parcă e prea trasă de păr.

Măsurile restrictive au fost luate  în urma unei întâmplări petrecute pe undeva în zona Constanta ,unde  elevii au afirmat într-un filmuleţ postat pe internet că s-au drogat în excursia cu diriginta.

Urmare a acestui nefericit incident,elevii din întreaga ţară sunt privaţi de a efectua ieşiri de o zi la casele memoriale ale patronilor spirituali ale şcolilor frecventate sau de a vizita muzeele sau grădinile botanice sau zoologice din oraşele învecinate.

Spun privaţi,pentru că foarte puţine cadre didactice îşi vor sacrifica  din timpul lor liber si din bugetul lor  ca să întocmească in mod voluntar,pentru o activitate instructiv-educativă neplătită,dosare de zeci şi sute de pagini.

Nici nu mai aduc în discutie faptul că astfel acceptăm tacit ca elevii  să nu participe la activităţi de grup ce presupun ieşiri în natură sau în institutii de cultură unde se impune o anumită conduită pe care nu au cum să o deprindă doar din faţa unui monitor sec.

Una din cele mai remarcabile şi importante expoziţii ce a poposit vreodată în  municipiul reşedinţă de judet,Satu Mare este  „Aurul și argintul antic al României”, o expozitie cu peste 1.000 de piese ce reprezintă „inima și sufletul tezaurului antic al poporului român”.

Impresionantul proiect prin care Tezaurul antic al României străbate întreaga țară a fost inițiat de Muzeul Național al României. Fără a cunoaşte însă reglementările legate de excursii ale ministerului Educaţiei.

Potrivit noilor reglementări al Ministerului Educatiei,şansa de a vizita această fabuloasă expozitie o au în mod special elevii din municipiul Satu Mare sau cei ai căror părinţi conştientizează valoarea acesteia şi efectuează o deplasare personală la Muzeul de Artă ce găzduieşte exponatele rare. Pentru elevii  din alte localităţi, şansele de a vizita expozitia se diminuează exponenţial în urma intrării în vigoare a noilor  reglementări publicate în Monitorul Oficial.

Datele oferite de Muzeul Judeţean  referitoare la vizitatorii-elevi ai expoziţiei „Aurul și argintul antic al României” de la Satu Mare confirmă cele descrise  mai sus.

Expoziţia de la Muzeul de Artă a fost admirată doar de 50 de elevi din Negreşti Oaş. Ceilalţi vizitatori-elevi au fost  din municipiul Satu Mare.

Principiul egalităţii de şanse pentru accesul la informare şi cultură al elevilor din judeţ nu este aplicat corespunzător când vine vorba de elevii ce frecventează alte şcoli decât cele din muncipiul Satu Mare.

Cine va avea curaj să ia taurul de coarne şi să  susţină şi şansele participării elevilor din provincie la evenimentele importante cu impact asupra îmbogăţirii cunoştinţelor lor generale,mai ales când acestea sunt în strânsă legătură  cu istoria poporului căruia îi aparţin?

Daniela  Ciută

 

Lasati un comentariu