Cine agită băţul prin gardul România – Ungaria ?

• publicat la: 13 octombrie 2014
Cine agită băţul prin gardul România – Ungaria ?

Din nefericire, era destul de puţin probabil ca meciul România – Ungaria să nu se lase cu incidente.

Si asta nu pentru că intre cele două popoare ar fi o autentică tensiune etnică, ci pentru că există o tensiune artificială bine intretinută, amplificată prin orice mijloace si cu orice ocazie.

Mărturisesc că am crescut intr-un oras multietnic. Am făcut scoala impreuna cu copii maghiari, sarbi, sasi, evrei. Am avut vecini care vorbeau ungureste, sarbeste, nemteste. Care isi sarbatoreau Pastele in alte zile decat noi, ortodocsii majoritari. Si, totusi, nu-mi aduc aminte ca vreodata sa se fi pus problema etnica intre noi, intre parintii nostri.

Si imi mai aduc aminte ceva. In 1990 am traversat Ungaria cu masina impreună cu părintii mei. O Dacie, masină cu număr de România. Nu stiam limba maghiara. Am făcut o pană de cauciuc si tatăl meu a avut nevoie de ajutor pentru schimbarea rotii. A făcut semn, un sofer nu numai că a oprit, ci i-a schimbat el roata pentru ca era mai priceput si mai rapid.

Asta e viata reala, acestea sunt relatiile interumane neotravite de tot felul de interese. Si, de aceea, eu nu cred ca cei care au afisat steagul Tinutului Secuiesc erau suporteri autentici, ci provocatori. Si le-a reusit, din nefericire. Reactia suporterilor romani a fost, ma tem, exact cea scontata.

Provocarea aceasta de natura etnica nu e noua. Am vazut-o si pe vremea lui Ceausescu. Cand Securitatea simtea ca nivelul de suportabilitate al populatiei la frig si foame era la limita, arunca pe piata diversiunea maghiara si nationalismul absorbea o parte din tensiune.

Motivele s-au schimbat, tehnica a ramas.

Jobbik este o creatie ruseasca. Relatia speciala dintre Victor Orban si Vladimir Putin nu mai e un secret pentru nimeni. Liderul maghiar este un exponent al intereselor rusesti in UE. Iar interesul rusesc este sa destabilizeze cat de mult poate zona europeana in toate felurile cu putinta.

Exista destabilizarile economice, iar Lukoil este o mostră. Dar importante sunt si tensiunile interetnice care sa mentina zone inflamate, manipulabile. Cu alte cuvinte, Vladimir Putin se staduieste sa tina tarile UE cat mai ocupate cu probleme in spatiul lor, pentru a face cat mai dificila o actiune comuna ferma a zonei europene.

Imi pare rău sa o spun, dar mă tem că si Proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc, care impinge revendicarile mult dincolo de limita acceptabilă, fiind parca menite sa irite si sa fie respinse, pare a face parte, dincolo de o chestiune electorala a UDMR, dintr-o strategie diversionista, provocatoare.

In mod real, România chiar este un model de respectare a drepturilor minorităţilor si din acest punct de vedere nu sunt multe ţări cu legislatie mai permisivă.

Sa nu ne imaginam cumva ca Romania nu este o miza important pentru Moscova. Suntem granita UE si NATO. Avem o baza americană la Deveselu. Nu cred că Putin isi doreste o Românie calmă si concentrată pe chestiunile cu adevărat importante. Si actionează in consecinţă.

sursa ziare.com-Ioana Dogioiu

comentarii

de emil la 13 octombrie 2014 - 14:49

O fi jobbik creație ungurească, dar mișcarea celor 64 de comitate și revizionismul unguresc au drept cauză o problemă ungurească, pe care rușii nu fac decât să o exploateze.

de emil la 13 octombrie 2014 - 14:49

errata o fi jobbik creație rusească

Lasati un comentariu