,,După fel şi chip’’ -ul Paulei Oneţ impresionează Grecia la Festivalul AegeanDocs 2014

• publicat la: 6 octombrie 2014
,,După fel şi chip’’ -ul Paulei  Oneţ  impresionează Grecia la Festivalul AegeanDocs 2014

            Tânăra regizoare careiancă Paula Oneţ a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar social la Festivalul AegeanDocs 2014, din Grecia cu pelicula  ,,După fel şi chip’’ ( As you like it), filmat în Ianculeşti, în cimitirul din sat şi în cel din Cluj. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 20-28 septembrie, iar Paula Oneţ a fost singura reprezentantă a României la acest prestigios festival. În concurs au fost nu mai puţin de 347 de filme şi creaţii regizorale din 27 de ţări ale lumii, şi doar 54 au reuşit să treacă de selecţia juriului. Premiile s-au acordat la 4 categorii şi anume ,,Cel mai bun documentar istoric’’, ,,Cel mai bun documentar politic’’, ,,Cel mai bun documentar social’’ şi Premiul Special pentru tineri regizori.

                Documentarul careiencei Paula Oneţ s-a perindat pe la toate concursurile mari din Europa şi din ţară, unde a fost bine primit de critică şi public: Festivalul de film de la Karlovi Vary, Cel mai bun scurtmetraj românesc (2013), ales în cadrul Galei Uniunii Cineaştilor din România, Timishort Festival 2013 (Cel mai bun film românesc şi Premiul Publicului), Bucureşti Docuart Fest, culminând cu proiectarea acestuia în cadrul secţiunii Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes.

             Paula Oneţ şi-a prezentat şi acasă, la Carei filmul său de licenţă, documentarul de scurtmetraj ,,După fel şi chip’’ anul trecut, în prezenţa celor dragi şi a concitadinilor ei.

Filmul durează 22 de minute şi urmăreşte  câţiva săteni din Ianculeşti, inclusiv bunicii săi, care sunt în căutarea celei mai reuşite fotografii care va fi pusă pe piatra de mormânt,  pe care şi-o aleg cu o deosebită atenţie, care denotă atitudinea lor plină de cochetărie.

Paula surprinde prin film o felie de viaţă autentică, simplă, a unor vârstnici înţelepţi, care, după ce îşi construiesc crucea încă din timpul vieţii, fiecare îşi alege chipul după felul său. Este proiecţia sinelui pentru posteritate, un fel de “eu aşa mă văd şi voi trebuie să mă păstraţi în memorie aşa cum mă văd eu”, dar și multă iubire față de cei dragi care s-au dus, precum și față de urmaşi.

Paula Oneţ,fosta eleva a Liceului Teoretic Carei, este absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj Napoca şi masterandă la Universitatea de Arte Bucureşti, la specializarea Fotografie şi Imagine Dinamică.

În toţi aceşti ani, Paula a obţinut burse de studiu în Seoul, Coreea de Sud şi Turcia,  iar la începutul anului 2013 a primit  Menţiunea Specială de Excelenţă Academică oferită de Liga Studenţilor Români din Străinătate pentru rezultatele obţinute în urma bursei de studiu Erasmus.
Paula Oneţ locuieşte  şi studiază acum  în Valencia, unde îşi va lua masterul în Multimedia și Arte Vizuale.
Ea este coordonator multimedia în cadrul asociaţiei 4Culture şi lucrează la proiecte independente de film documentar.

In acest an, Paula Oneţ a regizat în colaborare cu Andrei Toth 2 videoclipuri ale cover-ururile ,,Déjà Vu’’ şi ,,Hey, brother’’  din cadrul proiectului pop simfonic ,,Music in pROgress’’, pentru renumita cântăreaţă Alexandra Ungureanu.

redactia

comentarii

de mihaela dobra la 7 octombrie 2014 - 08:01

felicitati Paula ,succes pe mai departe

de cristi la 7 octombrie 2014 - 09:05

Felicitari Paula!

de Aurel la 12 octombrie 2014 - 18:55

Bravo PAULA !
la cat mai multe succese pe viitor!

Lasati un comentariu