Fără permis de conducere dacă nu ai 8 clase absolvite

• publicat la: 11 October 2014
Fără permis de conducere dacă nu ai 8 clase absolvite

Cetăţenii români care nu au absolvit minim 8 clase nu vor mai putea obține permis de conducere, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbatere în Parlamentul României.

De asemenea, nu vor mai avea dreptul să se prezinte la examenul pentru obținerea permisului de conducere persoanele condamnate pentru infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice și nici cei condamnați pentru infracțiuni de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcări unei reguli de circulație.

În proiect se spune că nu se va putea înscrie la examenul de șoferi “persoana care nu a absolvit învățământul primar și învățământul secundar inferior sau gimnazial”.

În expunerea de motive se invocă numărul mare de accidente rutiere care au loc în România, comparativ cu restul țărilor UE – 11,1 decese la mia de locuitori pe drumurile publice, comparativ cu 6,3 în Germania și Danemarca sau 3 în Suedia.

“În ultima vreme în România, mulți participanți în trafic, analfabeți, au obținut permise de conducere… având ca urmare producerea unor accidente foarte grave din necunoașterea legislației”, mai spun inițiatorii proiectului.

În prezent, legea nu face referire, pentru obținerea permisului de conducere, decât la vârsta de 18 ani și la condițiile de sănătate (șoferii să fie apți din punct de vedere medical).

Lasati un comentariu