La Muzeul Horniman din Londra se deschide expoziţia “Revisiting Romania: Dress and Identity”

• publicat la: 2 octombrie 2014
La Muzeul Horniman din Londra se deschide expoziţia “Revisiting Romania: Dress and Identity”

Muzeul Horniman, înfiinţat în ultimii ani ai secolului al XIX-lea prin generozitatea unui magnat al ceaiului din Epoca Victoriană, este un celebru muzeu de antropologie culturală din Londra, având importante colecţii de artizanat european, amerindian şi african şi din alte continente. Situat pe unul dintre dealurile care mărginesc Tamisa, în mijlocul unui parc foarte pitoresc, unde au loc în mod curent diferite evenimente, muzeul e vizitat anual de sute de mii de iubitori ai folclorului şi culturii tradiţionale.

Expoziţia care se va deschide vineri, intitulată Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate (Revisiting Romania: Dress and Identity), pune în valoare peste 500 de costume populare, covoare, ştergare, ţesături şi obiecte casnice, adunate de muzeografii britanici în ultimii o sută de ani din diferite zone etnografice ale României sau donate de diferite persoane particulare de-a lungul timpului. O parte dintre obiecte provin şi din alte muzee londoneze care au colecţii similare, printre care şi un superb costum ce a aparţinut Reginei Maria a României.

Rezultat al colaborării dintre Muzeul Horniman şi Institutul Cultural Român din Londra, expoziţia este curatoriată de muzeograful Fiona Kerlogue, care, în timpul celor 3 ani de pregătire a proiectului, a beneficiat de consilierea specialiştilor din marile muzee de gen din România. Expoziţia va putea fi vizitată până în septembrie 2015.

Alături de această mare expoziţie, va fi deschisă şi Expoziţia Români din Londra (Portraits from London), o galerie de 35 de portrete ale românilor care trăiesc în capitala britanică, semnate de fotograful londonez de origine română Ion Paciu. Fotografiile, prezentând o selecţie diversă de români care trăiesc în Londra, de toate vârstele şi provenind din sfere sociale diferite, vor fi însoţite de scurte fragmente de istorie orală, narând poveştile de viaţă ale acestora. Printre protagoniştii expoziţiei se numără Sir George Iacobescu, Şerban Cantacuzino, Anda Anastasescu, Anamaria Marinca, Alexandru Bălănescu.

continuare pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu