Model nemţesc pentru învăţământul dual sătmărean

• publicat la: 17 octombrie 2014
Model nemţesc pentru  învăţământul dual sătmărean

Pentru a identifica modalităţi de implementare a învăţământului dual la nivelul judeţului Satu Mare, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dr. Eugeniu Avram a convocat vineri, 17 octombrie 2014, o întâlnire de lucru la care au participat inspectorul şcolar general Claudiu Mondici, inspectorul şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic, Adriana Dîngă, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Satu Mare, Marcel Maruşca, managerul public din cadrul Instituţiei Prefectului Satu Mare, Cristian Mariţa, respectiv reprezentanţi ai Asociaţiei Economice Româno-Germane (DRW), Dan Brumboiu şi Cornel Mureşan, precum şi Markos Tiberiu din partea Camerei Meşteşugarilor Satu Mare. De asemenea, la întâlnire a fost prezent Knecht Csaba, directorul Polipol Mobila SRL, singura unitate care în parteneriat cu Grupul Şcolar „Simion Bărnuţiu” din municipiul Carei a implementat cu succes sistemul de învăţământ dual, o premieră în judeţul Satu Mare. Învăţământul dual presupune o implicare în egală măsură a agenţilor economici şi a actorilor sistemului clasic de învăţământ în formarea profesională a elevilor.

Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram le-a propus factorilor instituţionali şi reprezentanţilor patronali intensificarea întâlnirilor de informare cu elevi, părinţi şi cadre didactice, pentru a le explica acestora care este nevoia de pe piaţa muncii sătmărene, dar şi care sunt beneficiile pe care le pot avea acei tineri care vor urma învăţământul profesional în sistem dual. De asemenea, până în luna ianuarie a anului viitor se vor aplica chestionare pentru a se identifica domeniile şi specilizările pentru care se caută specialişti.

Spre exemplu, în ţări precum Austria şi Germania, atât în cadrul şcolilor de meserii cât şi în şcolile înalte de formare profesională se aplică sistemul dual de instruire – combinaţia între teorie şi practică. Planurile de învăţământ sau punctele cheie ale instruirii sunt adaptate necesităţilor din economie. Astfel ucenicii sunt instruiţi în întreprinderi pe diverse meserii sau efectuează aici perioade de practică, model care se poate transpune şi în judeţul Satu Mare, dat fiind numărul mare de companii cu capital german deschise către astfel de practici.

comentarii

de Horia Mărieș la 18 octombrie 2014 - 06:37

Apropo de învățământ și de „nemți”.

Mă întreb oare cât se mai poate coborî în scârnăvie și în josnicie „Neamțul”, adică Szasz-ul L., pupincuristul nașului-primaș și al ospătarului-neșcoliț care-l asmute, în schimbul a doi dollari găuriți, asupra adversarilor politici?

N-a terminat încă bine campania de presă fetidă, jegoasă, suburbană îndreptată împotriva vechiului prieten la catarmă și la beție al ospătarului vice-preș pe județ, mă refer la (incă) senatorul ciudat, pe care-l umple zilnic de fecale în „Rubricuța mică a lu’ Castorică” – că scribalăul szasz a început să se umple de tot ridicolul posibil ducând o campanie similară în presă, la fel de murdară și de abjectă, împotriva pricipalului pericol electoral pe care l-a identificat șeful lui in persoana lui „ghiniohannis”.

Cred că Mircică ăla care mai este și Govor, este sau orb, sau chior, sau chiar prost de-l doare.
Nu realizează de fel că hrebenciucii, sârbi și alți baștani asemenea lui incep să infunde rând pe rând pușcăriile.
După Năstase – patru case.
Nu realizează că incet-încet, brațul cel lung al Legii o să-i vină de hac și lui, asta fără nici o urmă de îndoială.
Precum și altora de teapa lui, indiferent de apartenența politică, cum ar fi de exemplu și sălăjeanul, adică ăla numit și Silaghi.
El insistă în stupiditatea lui și in promovarea unor campanii electorale murdare.
Că numai atåt a învătat la școală, numai atãt l-a învățat măsa.

În ce-i privește pe acei sași (Szasz L.) infecți care nu știu altceva decât să denigreze, să-i acopere de murdărie si pe alții, crezând că astfel aceia le vor semăna, vor putea fi confundați cu haverii și cu stâpânii lui nași-primași și pincér-vicepreși, lipsa lor totală de caracter și de cel mai elementar bun simț este evidentă – ba chiar strigătoare la cer.
Mai du-te fă muiere, bă Szasz_ule, mai dă-te și bă și dracului, jigodie patentată umplută de Veress de balegă de cal, ce ești!
Asta doar ca să închei apoteotic și ca să-ti folosesc și eu limbajul castoricesc.

de Horia Mărieș la 18 octombrie 2014 - 08:57

Mamma mie, ce jigodii mai pot să fie!. În plus, dau pe afară de prea multă prostie.
Recunosc pe față, nu au absolut nici o jenă, nici o rușine, faptul că recurg la pomeni electorale.
N-au nici o scăpare. De-a dreptul la pårnaie o să ajungă.

Citez din szaszl:

„Mircea Govor a anunţat că săptămâna aceasta ****judeţul Satu Mare a mai primit 20 de milioane lei prin PNDL****, pentru comune şi Consiliul Judeţean”. Cred că Neamțul-SzaszL a greșit, tot de prost ce este. O fi vrut să scrie PSD. Le cam confundă individul. Data viitoare in loc de PSD va scrie UDMR, fiindcă in fond și la urma urmei tot aia este. Niște cretini.

de Horia Mărieș la 19 octombrie 2014 - 05:43

Doar pentru a contracara puțin campania murdară a pincérului-vicepreș, făcută de sluga lui umilă, neamțul-szasz-l.
Mai sunt și alte opinii in lumea asta largă, care este bine să fie cunoscute și ele.
Că doar n-o să ne impună nouă un mircică cu aia mică (vorba castor-ală a lui szasz_l) ce să credem, ce să gândim, ce să decidem și pe cine să votăm.

http://www.oradesibiu.ro/2014/10/17/iohannis-si-11-46/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=Oktopost-facebook-group&utm_campaign=Oktopost-Ora

Lasati un comentariu