Pensionari careieni. Doleanţe de Ziua Internaţională a persoanelor vârstnice

• publicat la: 2 octombrie 2014
Pensionari  careieni. Doleanţe de Ziua Internaţională a persoanelor vârstnice

La data de  1 octombrie a fost sărbătorită  Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Aniversarea aceasta omagiază persoanele în vârstă  care sunt părinţii noştri, bunicii noştri, oamenii dragi nouă care au dobândit experienţă, înţelepciune şi care au trecut peste multe probleme şi obstacole in viata , care ne ajută şi cărora le suntem datori cu mult respect şi afecţiune.  Cu ocazia acestei zile a vârstnicilor de pretutindeni şi care se sărbătoreşte în ţara noastră din anul 1998, am stat de vorbă cu câţiva pensionari din municipiul Carei  pentru  a-i întreba ce semnificatie are pentru ei aceasta zi,cum  sărbătoresc, cum se descurcă, cum trăiesc şi ce îşi doresc astăzi, de ziua lor.

Pe domnul Vasile Horn l-a întâlnit în piaţa agroalimentară unde vinde flori împreună cu soţia lui.

,,Fără să vindem aceste flori nu ne-am descurca. Din acest venit, mai cumpărăm ulei, cele necesare pentru casă şi credeţi-mă, mult trebuie să lucrăm ca producători de flori. Din acest venit o mai ajutam şi pe fiica noastră la facultate, să-şi plătească cheltuielile, deoarece din pensia de 630 de lei, după ce am muncit 40 de ani ca şofer, timp de 16 ore pe zi, nu ne descurcam nicicum şi cheltuielie sunt tare mari. Ceea ce mă doare este faptul că am ţinut-o cu greu pe fată în facultate, cu multă trudă, a învăţat foarte bine şi nu-şi găseşte loc de muncă. A trebuit să se angajeze ca barmaniţă, ea având masterul. E o foarte mare problemă în ţara asta pentru tineri. Dacă nu avem cunoştiinţe şi bani, nu avem şanse ca tinerii noştri să aibă un loc de muncă.Mai bine era pe vremea lui Ceauşescu, toată lumea a avut loc de muncă, o fost salariul mic şi atunci băgam bani la CEC, acum transpirând, străduindu-ne să ne descurcăm cu florile mai putem pune un ban deoparte şi ăla foarte puţin. Ne este tare greu, dau 400 de lei pentru certificatul de producător să ştiţi, plătim de 2 ori pentru a putea vinde în piaţă, şi administraţia pieţei ne-a aruncat aicea în spate să vindem, când florile ar trebui să fie în faţă, la intrare să fie la vedere, că sunt frumoase. Ştiţi, doar, cum este la Satu Mare. Ne descurcăm greu şi nu ne dorim pentru noi decât sănătate să avem, vrem pentru copii, pentru nepoţel să le fie mai bine, la ei ne gândim şi îmi vine să plâng când mă gândesc  cât de greu le e şi le va fi şi nu avem cui să ne plângem pentru situaţia din ţara asta pentru că nimeni nu ne ascultă pe noi, nu-i interesează problemele cu care ne confruntăm şi cât de greu ne este’’, rosteşte cu amărăciune  domnul Vasile.

Doamna Eva ne-a dezvăluit  că a sărbătorit această zi a vârstnicilor prin muncă…

,,am muncit, cu toate că sunt operată trebuie să muncesc prin şi pe lângă casă.Greu ne descurcăm noi pensionarii, pentru că toate sunt scumpe, medicamentele, tratamentele că suntem bolnavi. Tot ce ne dorim este să fim sănătoşi ca să-mi pot ajuta copii şi nepoţii, cât putem şi noi. Vrem să ne crească pensia, asta ne dorim, bineînţeles, cât se poate, că nu aşteptăm de unde nu-i. Şi vreau să fie bine în ţară, să vină oameni capabili şi buni la conducere, să conducă ţara asta bine, nu să-şi bată joc de poporul ăsta.”

Domnul Avram Costea spune că ,,foarte bine am sărbătorit Ziua celor în vârstă. Luni am fost la o întâlnire a pensionarilor. Am mâncat mâncare bună, am băut cafea, am mâncat prăjituri şi am sărbătorit cu prietenii. Este foarte bine că se sărbătoreşte ziua asta, e foarte bine că se întâlnesc bătrânii şi ne mai distrăm şi noi.

Eu sunt pensionar de 24 de ani, din 1990, am lucrat ca maistru la Staţiunea pentru Mecanizarea Agriculturii (SMA) Carei. Mă descurc ca mai toţi pensionarii, greu, ca un om la 82 de ani şi muncesc împreună cu soţia. E greu că sunt bolnav, am multe medicamente şi sunt tare scumpe. Îmi doresc  să am parte de multă sănătate şi de libertate şi aş vrea să scap de Băsescu, care mi-a tăiat pensia, iar eu am muncit pentru banii ăştia, el care a făcut atât de mult rău ţării ăsteia şi românilor.’’

redactia

comentarii

de Horia Mărieș la 2 octombrie 2014 - 13:45

Articole de acest fel, cu aspecte simple dar reale din viață, aș mai dori să citesc în BdeC.
Chiar și unele triste, cum este acesta.

Lasati un comentariu