UAT Carei refuză satului Ianculeşti dreptul la Cămin Cultural dar le conferă dreptul de a plăti pentru terenul folosit de alţii

• publicat la: 20 octombrie 2014
UAT Carei refuză satului Ianculeşti dreptul la Cămin Cultural dar le conferă dreptul de a plăti pentru terenul folosit de alţii

Satul de moţi Ianculeşti aparţine de UAT Carei. Deşi drumul principal a fost asfaltat abia în primăvara acestui an, prin bunăvoinţa preşedintelui Adrian Ştef de la Consiliul Judeţean, satul figurează la administraţia financiară din Carei la loc  „de cinste”, ca făcând parte din zona A, alături de Calea 1 Decembrie 1918.

Satul moţesc Ianculeşti nu are are nici canalizare , nu este racordat la reţeaua  de apă potabilă iar drumurile colaterale celui principal sunt de pământ peste care au fost aruncate de-a lungul timpului câteva camioane de piatră spartă. Important este că figurează la loc de frunte,în prima zonă, alături de cel mai select bulevard al municipiului Carei şi că pentru un hectar de teren arabil  impozitul  este de 112 lei,comparativ cu 45 de lei  în satele Marna sau  în Ciumeşti sau cu 76 şi 60 lei din zonele III şi IV din municipiul Carei.

Un sat cu un număr redus de locuitori suscită totuşi interesul unor  elemente destabilizatoare ce nu văd cu ochi buni o comunitate moţească formată din descendenţi ai lui Avram Iancu, în vecinătatea Careiului, oraşul multietnic cu primar şi viceprimar UDMR.

În satul Ianculeşti  care contribuie cu taxe şi impozite la primăria Carei ,nu există  un punct de prim ajutor şi nici de intervenţie în caz de urgenţă după cum am mai scris de altfel. Aici. dar si aici,aici,aici,aici..aici

Clădirea Căminului Cultural şi a şcolii săteşti sunt clădiri neglijate până la ignorare din 1990 până încoace.

După alegerea noului delegat sătesc în februaruie 2013 în persoana lui Ciprian Chiorean,acesta a solicitat în mai multe rânduri sprijin pentru preluarea în gestionare de la primăria Carei a celor 2 clădiri,chiar de la consilierul local fiu al satului. Se dorea ca prin voluntariat, aceste clădiri să fie redate circuitului normal adică să poată fi utilizate de săteni pentru evenimentele locale specifice fiecărei comunităţi.

Ianculeştiul este singurul sat din întrega zonă care nu dispune de Cămin Cultural utilizabil,adica sătenii nu au un spatiu unde să poata ţine o nuntă,un parastas sau o serbare pe timp de iarnă!  Doar astfel de întruniri  sunt periculoase pentru cei ce nu doresc întărirea unei comunităţi româneşti,nu?

O simplă semnătură din partea primarului Kovacs ar putea  reda sătenilor în recondiţionare şi apoi gestionare Căminul cultural şi şcoala, deja dărăpănate.

Nu numai că nu doreşte ca frumosul sat Ianculeşti să beneficieze de Cămin Cultural, dar a fost preluat în administrarea conducerii UDMR a oraşului şi luciul de apă al satului. Preluarea a însemnat de fapt îngrădirea  lacului CU SÂRMĂ GHIMPATĂ,pe un teren  pe care sătenii  PLĂTESC IMPOZIT şi care figurează ca făcând parte din păşune.

Pe aceeaşi păşune a satului pe care se plătesc dările către primărie, s-a construit o parcare fără autorizatie de construcţie şi o fundaţie de clădire tot fără autorizaţie,sfidându-se cu bunăştiinţă Legea 50/1991 şi OUG 34/2013. –aici

Deşi am scris de mai bine de un an de zile despre aceste lucruri, nicio autoritate competentă  nu a luat măsuri pentru intrarea în legalitate a stării de fapt de la Ianculeşti,via primăria Carei.

Delegatul sătesc Ciprian Chiorean a depus în luna iunie 2014 şi un Memoriu către Primăria  şi Consiliu Local Carei prin care solicită atribuirea în folosinţă a întregii suprafeţe de păşunat din hotarul satului Ianculeşti,a luciului de apă şi a pădurii satului care este consemnată în documentele de care dispune în urma deplasărilor sale la Arhivele Naţionale.

În contextul în care  se face uz de lozinci si patriotism de paradă,confiscându-se până şi  însemnele naţionale care sunt de fapt ale tuturor cetăţenilor români,administraţiei  UDMR a municipiului Carei i se permite eludarea legilor în vigoare ale statului român.

Daniela Ciută

comentarii

de motii la 20 octombrie 2014 - 21:37

cand vom primi inapoi banii dati pentru gaz domnule primar?
gazul a fost bagat de domnul ciocan care a platit toata lucrarea si apoi au fost luati de la noi bani grei tot pentru aceiasi lucrare!
cine a impartit miliardele ce s-au adunat de la oameni?
are legatura cu vizitele ce le faceti la apropiatii din sat care au certificat de handicapat????

de marko la 27 octombrie 2014 - 23:06

jeno nu vrea sa dea la oameni casa de cultura si scoala pentru ca sa poate spune ca ei nu au grija si sa poate bate joc de ei/ si mai mare sovin ca si el este lajos care nu suporta romanii in jur la el si nici nu stie sa vorbeste bine romaneste dar banii de la tzighi au fost buni/

Lasati un comentariu