Ziua Recoltei la Satu Mare

• publicat la: 7 octombrie 2014
Ziua Recoltei la Satu Mare

La sfârsitul acestei săptămâni,mai exact in perioada 10-12 octombrie,va avea loc la Satu Mare, Ziua Recoltei. Locul de desfăşurare a fost stabilit  între  Piaţa 25 Octombrie şi  Pasajul Corneliu Coposu .

Agricultori, fermieri şi producători de produse tradţionale vor etala si vor oferi spre vânzare ,recoltele obtinute in  acest an.

Potrivit celor declarate de  Ioan Pop,preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Satu Mare, până în prezent  si-au anuntat participarea peste 40 de producători din judeţ si zonele limitrofe judeţului.

„Incă nu avem producători participanţi din municipiul Carei dar mai este timp până vineri. Nu se percepe taxă de înscriere pentru participanti.Sperăm să avem parte de vreme favorabilă.In caz contrar  nu avem posiblilitatea să oferim corturi de ploaie decât  membrilor Asociaţiei noastre. Cei care doresc  să obţină atestat de producător mai au timp să-l  solicite  de la Ministerul Agriculturii până în data de 30 noiembrie” a declarat presedintele Ioan Pop.

Expansiunea,uneori chiar agresivă a marilor lanţuri de magazine  pe pieţele est europene în ultimii ani,a afectat  micii producători  traditionali care  au beneficiat prea puţin de suportul statului în încercările lor de supravietuire.

Asistăm de  câţiva ani incoace la  inundarea pietelor  noastre de mere  poloneze sau spaniole,de morcovi şi pere  turceşti sau struguri  de prin te miri ce meleaguri în conditile in care ţara noastră asigura şi cantităţi pentru export din aceste produse.

Varza,vinetele ,dovlecii,gogosarii si ardeii au rămas printre puţinele produse  locale care pot fi găsite  pe tarabele din piaţa careiană.

In piaţa agroalimentară din Carei ,greu mai găseşti un măr autohton sau struguri de prin gospodăriile  producătorilor. Si  nu   au trecut nici 20 de ani  de când  in livezile de meri din jurul Careiului  se  făcea  cu greu faţă recoltării.

Potrivit preşedintelui Asociatiei producătorilor,Ioan Pop,zona Tăşnad se laudă în acest an cu producţii deosebite de mere,atât pentru consum cât şi pentru procesare.

Lista pentru înscrieri la ziua Recoltei este încă deschisă. Cei interesaţi pot suna la telefon   0722260843, inginer Ioan Pop.

comentarii

de matei la 8 octombrie 2014 - 06:46

unnde is merele ionatane din piata?
tot liceul am umblat la cules de mere si erau de toate soiurile si acumcnu gasestii un mar ionatan!

Lasati un comentariu