8 motive pentru care Ponta nu va câştiga alegerile

• publicat la: 12 November 2014
8 motive pentru care Ponta nu va câştiga alegerile

1. Calculul aritmetic. Ponta a obţinut 3,83 milioane de voturi în primul tur, iar pentru câştigarea alegerilor ar avea nevoie de minimum 5 milioane de voturi. Cum votanţii săi sunt disciplinaţi, s-au prezentat în primul tur la vot, vor veni şi în al doilea tur, cam tot atâţia.

Ponta mai poate lua din cei 500.000 de votanţi ai lui Tariceanu, circa 2-300.000, cea mai mare parte a lor vor sta însă acasă, pentru că sunt liberali, nu socialişti, iar o bună parte va vota şi cu Iohannis. Voturile de la Vadim şi DD sunt cu totul impredictibile, pentru că votanţii acestora sunt „antisistem”, ori Ponta reprezintă sistemul însuşi, în esenţa sa cea mai pură. Să presupunem că circa 200.000 de voturi vor veni şi de aici. Nici zestrea lui Meleşcanu nu este sigur că va merge la Ponta, relaţia dintre cei doi este mai mult decât fragilă. UDMR a anunţat că nu-l susţine pe Ponta, votanţii maghiari având dezlegare să voteze cu cine doresc. Una peste alta nu văd cum Ponta ar trece de 4,5 milioane de voturi în turul doi.
2. Este în creştere în val de respingere, de repulsie împotriva lui Ponta, concretizat şi în manifestaţiile de sâmbătă seara, de la Cluj, Bucureşti, Timişoara şi alte oraşe. Un astfel de val am mai avut împotriva lui Vadim, în anul 2000. Declanşatorul l-a constituit votul din diaspora şi lipsa de interes cu care guvernul tratează organizarea votului din 16 noiembrie. Pentru că ştie că diaspora votează, majoritar, împotriva sa, Ponta şi guvernul său nu face nimic concret pentru mărirea numărului secţiilor de votare, deşi BEC şi-a dat acordul pentru acest demers. Dacă în 16 noiembrie vor curge pe ecrane imagini cu cozile imense de la Paris, Munchen, Londra şi alte capitale europene, valul de dezgust şi dispreţ faţă de Ponta se va accentua, cu consecinţe directe la urnele de vot. Până şi ambasadorul nostru la Paris, Bogdan Mazuru, spune că se aşteaptă la 10.000 de votanţi şi actualul număr de secţii de votare nu este suficient pentru a-i primi pe toţi.
3. Dincolo de a vota în mod direct, fizic, cei 4-5 milioane de români din diaspora au ocazia să-şi convingă rudele, prietenenii, cunoscuţii, să voteze anti-Ponta, posibil 1 milion de voturi, şi ca reacţie la faptul că nu li s-au creat lor condiţii să voteze.
4. Voturile de dreapta dispersate în primul tur între mai mulţi candidaţi, se vor duce acum către Iohannis, după toate declaraţiile şi poziţionările liderilor formaţiunilor de dreapta.
5. Cei care n-au votat în primul tur sunt, majoritar, alegători de dreapta, nehotărâţi între ofertele multiple pe care le-au avut. Aceştia vor creşte, ca şi în trecut, prezenţa la vot în turul doi, în favoarea candidatului de dreapta.
6. DNA şi justiţia au demobilizat baronii PSD, în cazul fericit în care nu i-a băgat direct în puşcărie. Activitatea de mobilizare şi dirijare a votului militanţilor PSD are mult de suferit din această cauză, iar Vanghelie este la cuţite cu conducerea PSD, lucru care s-a şi văzut în scorul obţinut de Ponta în sectorul 5 în primul tur.
continuare pe adevarul.ro

comentarii

de gheorghe la 12 November 2014 - 21:24

si eu votez iohanis!

Lasati un comentariu