Academicianul Eugen Simion, Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai: “Şi eu sunt ardelean”

• publicat la: 9 noiembrie 2014
Academicianul Eugen Simion, Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai: “Şi eu sunt ardelean”

Criticul şi istoricul literar Eugen Simion, membru titular al Academiei Române și președinte al acestui for din 1998 până în aprilie 2006, a fost distins, vineri, cu titlul Doctor Honoris Causa, de către Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, a declarat că îl vede pe Eugen Simion pe urmele paşilor lui Sextil Puşcariu sau pe cei ai lui Lucian Blaga, precum un veritabil spiritus rector în cetate, ţinând dreaptă cumpăna judecăţii chiar şi după 1989, când nici literatura, mai precis critica, teoria şi istoria literară nu au fost ferite de excese, de răzbunări pătimaşe şi nedrepte, de atacuri lipsite de onestitate, unele scrise inclusiv de oameni albiţi de ani.

Eugen Simion este identificat de către rectorul UBB şi cu Academia Română, cu întărirea pilonilor de susţinere ai Academiei, cu promovarea scriitorilor de prim rang, cu o consistenţă inclusiv materială pentru premiile academicienilor, cu restaurarea prestigiului academicienilor “aşa cum a fost doar în timpul României Mari”.

În mesajul dedicat deschiderii ceremoniei, Ioan Aurel Pop a mai subliniat că dascălul a numeroase generaţii de studenţi, care la rândul lor au devenit dascăli, Eugen Simion, a vegheat la respectarea dreptăţii şi adevărului, la apărarea talentului în faţa detractorilor culturii şi literaturii româneşti, la construirea erei restituirii criticii autentice după ce o anumită literatură şi istorie fuseseră aservite.

Fostul decan al Facultăţii de Litere, Ion Pop, cel care a făcut propunerea de acordare a celei mai înalte distincţii, academicianului Eugen Simion, a declarat că oaspetele de onoare al UBB este unul dintre profesorii fundamentali ai facultăţilor de litere, numele său fiind ogligatoriu prezent în bibliografii.

Ion Pop a afirmat la rândul său că în timpuri deloc prielnice, când totul era subordonat politicului, Eugen Simion a fost pionierul afirmării esteticului, mereu caracterizat de o poziţie de echilibru.

Răspunsul academicianului Eugen Simion la respectivul Laudatio a purtat titlul “Şi eu sunt ardelean”, chiar dacă înaintaşii săi îi spuneau că sunt “transilvăneni”.

Eugen Simion a vorbit despre bogăţia culturală a Ardealului, chiar dacă Cioran se plângea că aici există doar o floare, Lucian Blaga. Însă aici mai erau şi Ion Maiorescu şi Ion Agârbiceanu – despre a cărui operă speră că va fi valorificată în curând.

Dacă apreciază ceva la gânditorii ardeleni, Eugen Simion a declarat că este ataşat faptului că Ardealul a produs talente culturale stabile şi stabilizatoare.

Printre cei care au fost prezenţi la eveniment se numără fostul preşedinte al Academiei Române, Ionel Haiduc, prefectul Gheorghe Vuşcan, ÎPS Andrei, PS Florentin Crihălmeanu, conducătorul Şcolii doctorale de Ştiinţe ale Comunicării, acad.Emil Burzo,presedintele filialei Transilvania a Academiei Române,acad.Marius Porumb,prof.univ. dr. Ilie Rad, criticul şi istoricul literar Mircea Popa şi mulţi alţii.

sursa clujazi.ro

Lasati un comentariu