Campanie în Covasna: Invită-ţi un prieten maghiar la Ziua Naţională a României

• publicat la: 20 noiembrie 2014
Campanie în Covasna: Invită-ţi un prieten maghiar la Ziua Naţională a României

Conducerea cotidianului „Mesagerul de Covasna” din Sfantu Gheorghe a lansat campania „Invita-ti un prieten de etnie maghiara sa sarbatorim impreuna Ziua Nationala”, propunandu-si sa contribuie in acest fel la strangerea legaturilor dintre romani si maghiari si la „coagularea” comunitatii locale.

„Exista multa invrajbire intre romani si maghiari si nu vad rostul. E timpul si e cazul, dupa 25 de ani de la Revolutie, sa intindem o mana unii altora, pentru ca nu se poate sa o ducem asa mai departe. Inainte de 1989 eram prieteni, eram impreuna la gradinita, la scoala, acum totul e separat si nu stiu cine are de castigat.

Eu am foarte multi prieteni maghiari pe care ii respect si am sa-i sun sa ii invit la Ziua Nationala. Am sa-mi invit si vecinii, ca ei sunt cei mai apropiati si daca ne adunam zece acum si zece data viitoare, eu zic ca e un lucru bun. Atat cat pot vreau sa contribui la aceasta reconciliere”, a declarat managerul cotidianului, Maria Graur, indemnandu-si concetatenii de nationalitate romana sa-i urmeze exemplul.

Ea a mentionat ca va contacta si politicienii maghiari pentru a-i invita la manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei, considerand ca, prin neparticipare si mesajele pe care le-au dat de-a lungul timpului, si ei sunt responsabili pentru negativismul cu care comunitatea maghiara se raporteaza la sarbatoarea nationala.

„Parerea mea e ca politicienii, si nu ma refer doar la cei maghiari si la cei de aici, au dat tonul invrajbirii. Mi-ar placea sa fim cu totii impreuna, si romani si maghiari, sa sarbatorim Ziua Nationala si cred ca e un moment politic bun care deschide un nou drum”, a mai spus Maria Graur, referindu-se la alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei.

Manifestarile oficiale dedicate Zilei Nationale a Romaniei, organizate sub egida Prefecturii Covasna, se vor derula anul acesta pe parcursul unei saptamani, incepand 24 noiembrie a.c cand va avea loc o masa rotunda pe tema Marii Uniri de la 1918.

Pe 27 noiembrie a.c este programat simpozionul „Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 si problema minoritatilor nationale”, urmat vineri de lansari de carte, iar sambata de un spectacol de opera. Traditionalul bal dedicat Zilei Nationale a Romaniei va avea loc duminica seara si va fi precedat de un spectacol sustinut de solistul Nicolae Furdui Iancu si Grupul instrumental „Crai Nou”.

Pe data de 1 Decembrie, sarbatoarea va incepe cu un mars al Unirii pe strazile din Sfantu Gheorghe, urmat de un ceremonial militar si religios la statuia voievodului Mihai Viteazul.

Pe scena amplasata in centrul municipiului vor avea loc mai multe concerte si spectacole folclorice, printre invitati numarandu-se si trupa Voltaj. Sarbatoarea se va incheia cu un joc de artificii, care va lumina cerul in culorile rosu, galben si albastru.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu