Cozi uriase la vot in diaspora: Proteste la Paris si curcubeu la Munchen

• publicat la: 16 November 2014
Cozi uriase la vot in diaspora: Proteste la Paris si curcubeu la Munchen

Duminica, romanii isi aleg presedintele pentru urmatorii cinci ani, iar al doilea tur de scrutin a inceput cu cozi uriase si nemultumire in diaspora, in contextul in care autoritatile romane au dat asigurari ca de aceasta data nu vor mai exista problemele din primul tur, cand multi romani din strainatate nu au mai apucat sa voteze.

Potrivit ziare.com,Duminica, in fata sectiilor de vot din Europa, romanii au venit duminica cu noaptea in cap la vot, formandu-se noi cozi la Paris, Madrid, Stuttgart, Torino, Munchen, Londra si Chisinau.

Germania

Romanii din Munchen au venit la sectiile de votare cu multe ore inaintea deschiderii acestora, in fata lor formandu-se cozi inca de sambata noapte.

“Au venit deja oameni de la 30 de kilometri departare de Munchen. Vrem sa votam!”, a scris pe Facebook Madalina Rosca, o tanara din Germania, inainte de deschiderea sectiilor.

“8.00 AM: A iesit curcubeul in Munchen. Am inaintat 5 m intr-o ora. Suntem optimisti. Nu stiu insa cum sunt cei de la capatul cozii care are cateva sute de m!”, a notat pe Facebook Radu Neag.

Acesta a revenit ulterior cu un mesaj pe reteaua de socializare: “8.50 AM: capatul cozii de 500m din Munchen. Personal, cred ca multi nu vor reusi sa voteze”.

O sursa Ziare.com de la Munchen, Constantin Dohataru, transmite ca erau cel putin 3.000 de persoane la coada, la ora 10.30. “Mi-au dat lacrimile, in turul 1 a fost chiar mai soft. Nu cred ca vom apuca cu totii sa votam”, a spus acesta.

“In Munchen si Londra se sta la coada pentru vot deja! Sunt profund impresionat de vointa si darzenia voastra si sunt 100% alaturi de voi!”, a notat pe Facebook Klaus Iohannis.

De asemenea, in jurul orei 8.30, peste 1.000 de persoane asteaptau la coada sa voteze, la Stuttgart. “La Stuttgart coada e cel putin dubla fata de primul tur. Data trecuta am asteptat 6 ore pana sa pot vota”, a scris pe Facebook David Iach.

Austria/ La Viena, coada in fata Ambasadei se intinde pe un kilometru inca de la 7 dimineata, potrivit unui corespondent Ziare.com.

Si la Paris, romanii s-au asezat la coada inca de la primele ore ale diminetii si asteapta sa voteze. In jurul orei 10.40, aproximativ 3.500 de persoane asteapta in fata unei sectii de vot, arata Digi 24, al carui corespondent din Paris transmite ca oamenii au inceput sa protesteze.

“Avansam avansam…si in fata si in spate. Conditii meteo acceptabile. Burnita discreta. Diaspora rezista. Pe romanii ce au votat deja ii recunosti usor. Au fetele ceva mai zambitoare”, a declarat Vlad Crosman pentru Ziare.com.

Tanarul asteapta sa voteze la Ambasada Romaniei din Paris. “Coada e imensa. Cea de la Ambasada pana la Metrou 8,Ecole Militaire si cea de la Consulat pana spre Champs de Mars. Lumea striga ‘Jos Ponta!’ si ‘Jos comunistii!’, sunt tot mai multe masini ale politiei franceze”, a mai spus el.

“Rezistam, sunt reprize scurte de ploaie. Practic cine a ajuns dupa 9 dimineata nu prea mai are sanse sa voteze”, a adaugat Vlad.

Italia//De asemenea, in Torino, zeci de romani s-au asezat la coada cu cateva ore inaintea deschiderii sectiilor. Un clip in care se poate ob

Lasati un comentariu