Festivalul de Teatru Spot 2014. Nu puneţi dragostea la încercare

• publicat la: 18 noiembrie 2014
Festivalul de Teatru Spot 2014. Nu puneţi dragostea la încercare


Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului de Teatru “SPOT” a debutat luni, 17 noiembrie, la sala de sport a Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu’’  Carei.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT este programată pentru perioada 17 – 23 Noiembrie 2014. Conform tradiției, ea păstrează o serie din particularitățile devenite mărci și propune o serie de noutăți, organic integrate în ritmul de dezvoltare al evenimentului.

Aseară, în  sala de sport care găzduieşte a opta ediţie a Festivalului de Teatru SPOT ,iubitorii de teatru au avut şansa de a asista la un spectacol de calitate.Universitatea de Artă Târgu Mures a prezentat piesa ,, Nu puneţi dragostea la încercare’’ de B. Locateli.Studenţii în anul 2 la master  de la  facultatea mureşană, coordonaţi de Radu Olăreanu , regizorul piesei, au oferit o reprezentaţie la cote înalte, fapt remarcat şi apreciat de public, care a râs şi s-a simţit bine pe toată durata spectacolului.

 În deschiderea evenimentului, Paul Sarvadi, organizatorul festivalului a  spus că ,,această edţie a festivalului este prima din epoca Iohannis. De-a lungul  intregii săptămâni a festivalului vor avea loc 24 de spectacole în limbile română, maghiară, germană şi fraceză, susţinute de studenţi ai unor şcoli de teatru din România, Moldova, Serbia, Ungaria, Elveția și Marea Britanie. În prima zi a festivalului,  programul începe cu acest spectacol pus în scenă de către studenţii de la Universitatea de Artă Târgu Mureş care sunt pregătiţi de regizorul Radu Olăreanu, căruia îi mulţumesc că a acceptat invitaţia mea. Va fi  inaugurată Biblioteca SPOT, în cadrul căreia se vor regăsi colecții de cărți de teatru obținute din donații și sponsorizări, care, după festival vor fi oferite Bibliotecii Municipale Carei, iar seara va fi un concert gratuit la manejul din parc.’’

NU PUNEȚI DRAGOSTEA LA ÎNCERCARE este un  exerciţiu de teatru stradal construit pe 5 caractere din commedia dell arte. Povestea pusă în scenă  a fost simplă şi plină de peripeţii. Încă de la început apar probleme, cei 4 actori vin în faţa publicului şi încep să tragă de timp pentru că un actor întârzie şi nu este de găsit. Din acest moment începe nebunia. Cei 4 actori încep să „improvizeze”  pentru a întreţine atmosfera şi astfel se naşte umorul de situaţie şi de limbaj, care fac deliciul publicului.

Spectacolul prezintă  încercarea disperată a căpitanului de a cuceri inima celei mai frumoase domnişoare din oraş. Actorul întârziat (Arlechino) produce dezastru dupa dezastru, frumoasa domnişoară refuză cererea în căsătorie şi într. -un final spectacolul se încheie apoteotic cu un cântec ironic de bucurie, cântat monumental de toată distribuţia.

Am putea conchide că o piesă bună de teatru poate fi ca o gură de aer proaspăt, prin faptul că te introduce într-o lume fascinantă şi plină de imaginaţie, reuşind  astfel să te binedispună şi să te energizeze.

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu