IREVOCABIL. Primăria demolează obeliscul „plantat” nelegal de Attila Dezsi şi Kelemen Hunor în Deva

• publicat la: 26 noiembrie 2014
IREVOCABIL. Primăria demolează obeliscul „plantat” nelegal de Attila Dezsi şi Kelemen Hunor în Deva

Autorităţile locale au început procedurile de îndepărtare a controversatului monument funerar, după ce instanţa de recurs a decis definitiv şi irevocabil că a fost construit nelegal. Obeliscul a fost plantat în centul istoric al Devei în 2011 printr-un şir de abuzuri şi nelegalităţi la care a contribuit şi Kelemen Hunor, pe atunci, ministru al Culturii.

Piatra funerară a grofului Acaţiu Barcsay (principe al Transilvaniei pentru doi ani) a fost „plantată”, în data de 12 noiembrie 2011, fără forme legale în zona monumentală a Devei, la iniţiativa liderului UDMR Attila Dezsi, pe atunci prefect al judeţului Hunedoara. Dezvelirea obeliscului din faţa Prefecturii Hunedoara a fost o sărbătoare a comunităţii maghiare la care au participat lideri UDMR din Transilvania în frunte cu preşedintele Kelemen Hunor, ministrul Culturii de la acea vreme. Hunor admitea că au existat unele „disfuncţionalităţi de comunicare între instituţii”, însă ne asigura, liniştitor, că amplasarea obeliscului respectă întru totul legislaţia. După aproape trei ani, un complet de judecată – singurul care s-a aplecat cu seriozitate asupra dosarului, deşi cauza trecuse prin mai multe instanţe, a obţinut probe de la Ministerul Culturii care arată că lucrurile nu erau chiar atât de „cusere” cum pretindea ministrul UDMR. Kelemen Hunor a aprobat construcţia în fals, invocând un aviz al Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public care nu a fost dat niciodată.

Piatra funerară, înapoi la mormânt

Primarul Devei, Petru Mărginean, spune că a început procedurile de desfiinţare a monumentului, după cum au dispus magistraţii Curţii de Apel Alba. „Am semnat trei dispoziţii – către Direcţia Tehnică, Economică şi Urbanism – pentru a îndepărta din spaţiul public acel monument. El va fi demolat, însă va mai dura un timp până îndeplinim toate formalităţile legale: alocare bugetară pentru demolare, proiecte şi avize. Apoi, trebuie să luăm legătura cu comunitatea maghiară să vedem ce facem cu el. Dacă dânşii sunt de acord, ar putea fi dus în curtea conacului de la Bârcea”, a spus Mărginean,potrivit ziarul hunedoreanului.

A fost demolat fără autorizaţie
Principalele motive care au stat la baza cererii cu care Costache Aoanei Rahovean s-a adresat instanţei sunt legate de actele care au însoţit amplasarea obeliscului în faţa Prefecturii. Aşa cum a arătat hunedoreanul în cererea de trimitere în judecată: „în cursul lunilor octombrie – noiembrie 2011, a fost ridicată piatra funerară care reprezintă patru morminte ale familiei Barcsay, de pe proprietatea din Bârcea Mare. Prefectul judeţului Hunedoara, care a văzut aceste pietre, a trimis trei persoane cu o macara, o volă şi un camion, care au demolat monumentul funerar, împărţindu-l în trei bucăţi, una fiind aruncată în Râul Cerna. Restul monumentului a fost dus la Deva, în curtea unei Biserici Catolice, unde au fost şterse înscrisurile originale şi au fost efectuate altele noi, care se află pe noul monument, inaugurat la 11.11.2014.” Tot în chemarea în judecată se mai arată că actul atacat încalcă dispoziţiile legale, întrucât nu s-a emis autorizaţie de demolare pentru materialul folosit la obelisc şi nici nu au fost expropriaţi foştii proprietari.

 

comentarii

de Mircea la 26 noiembrie 2014 - 13:23

Sunt Careian,locuiesc in Deva de peste 30 de ani.In toti acesti ani m-am intrebat daca in Deva sunt locuitori de etnie maghiara,pentru ca nu prea i-am auzit vorbind in limba lor.Am aflat de-a lungul timpului ca acestia sunt oameni cu bun simt,ca respecta orasul si tara in care s-au nascut si mai ales limba tarii.Am avut ocazia apoi sa intalnesc cativa compatrioti de etnie maghiara,cu care chiar m-am imprietenit,vorbesclb.romana cu mine desi eu sunt si vorbitor de limba maghiara.Printre discutiile purtate, mai toti spuneau la fel:”politicienii UDMR -fac regulile jocului, vorbesc in numele populatiei maghiare,au pretentii si nascocesc tot felu de prostii,doar ca ei sa aiba activitate si voturi de la etnia maghiara (pe care o mai poate prostii) ,nu ni se pare corect,ei exagereaza de multe ori”Pacat ca mai exista unii lideri ai UDMR care nu-si respecta electoratul si le spala creierii cu tot felu de „prostii”,atata timp cat noi traim si convietuim impreuna intr-o tara care se numeste Romania.Pe 16 Noiembrie electoratul maghiar le-a dat liderilor lor o lectie de bun simt !

de Pavel la 26 noiembrie 2014 - 15:23

tocmai acest aspect deranjeaza liderii udmr,ca se va trezi si la ei electoratul si isi vor da seama ca au fost folositi pentru interesele personale ale baronilor udemeristi iar ei tot saraci au ramas si calatori prin europa in cautarea unui trai mai bun!
si la carei este la fel. rapciugosii de jeno si lajos prospera doar cand sunt pe scaune platite de la bugetul de stat ca in rest au cam dat faliment cand au fost pe cont propriu….

Lasati un comentariu