MAE nu suplimentează secţiile de votare din diaspora.Primarii italieni au oferit posibilitatea de a deschide noi secţii de vot. MAE a refuzat

• publicat la: 9 noiembrie 2014
MAE nu suplimentează secţiile de votare din diaspora.Primarii italieni au oferit posibilitatea de a deschide noi secţii de vot. MAE a refuzat

MAE a remis presei un comunicat prin care a anunţat măsurile pe care le-a întreprins pentru turul II de scrutin din diaspora. Nici vorbă de suplimentarea secţiilor de votare.

Ce spune MAE că a făcut pentru 2 noiembrie

Duminică după-amiază, MAE a remis următorul comunicat de presă:
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în baza articolului 2 al deciziei Biroului Electoral Central/BEC nr. 125D din 04.11.2014 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare al celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României din 2014 la secţiile de votare din străinătate, a transmis, în termenul prevăzut de decizia menţionată, Biroului Electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate/BE48SVS lista cu propuneri de personal, pentru completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate.
În acest sens, MAE a pus la dispoziţie aproximativ 800 de persoane, atât din cadrul centralei MAE, cât şi al misiunilor diplomatice şi consulare, urmând ca BE48SVS să decidă completarea birourilor electorale cu personalul necesar, acolo unde va fi cazul, cu prioritate prin implicarea personalului MAE din serviciul exterior.
După cum se poate vedea, nici vorbă de suplimentarea secţiilor de vot din diaspora. Sâmbătă, un alt comunicat al MAE preciza că „se evaluează” situaţia în minister, în lumina ultimilor precizări ale BEC, care, printr-un comunicat de presă preciza că „prin Hotărîrea nr. 4H/4.11.2014 BEC a dat o interpretare dispoziţiilor art.54, alin.1 din Legea 370/2004, în sensul INEXISTENŢEI impedimentului legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate, invocat de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului II de scrutin”. „Evaluarea” viza tocmai o eventuală suplimentare a secţiilor de vot din străinătate. Ceea ce, după cum se vede, MAE nici nu intenţionează să facă. De altfel, cine citeşte cu atenţie comunicatul, poate observa că lipseşte orice referire la Hotprârea BEC nr.4H/4.11.2014.
Cu siguranţă acest scandal va înfierbânta din nou spiritele. Totuşi, pentru a amortiza şocul, şi pentru a anestezia manifestanţii pro-diaspora, site-urile arondate Puterii au primit misiunea să arunce pe piaţă o informaţie „liniştitoare”, pe „surse”: „Guvernul anunţă luni suplimentarea secţiilor de votare  din străinătate,mentioneaza cotidianul.ro.

Primariile din doua orase italiene cu mari comunitati de romani au pus la dispozitia Romaniei spatii si ajutor logistic pentru deschiderea de sectii de vot in Italia, la cererea diplomatilor romani din Peninsula, dar conducerea Ministerului de Externe a refuzat ofertele. Doua documente oficiale ale primariilor din Riano si Verbania, puse la dispozitia HotNews.ro de consilieri locali, arata ca oficialii italieni au fost pregatiti sa ofere ajutor guvernului Romaniei pentru sectii de vot inca dinaintea turul 1 al prezidentialelor, dar MAE nu a raspuns ofertelor, scrie Hotnews.ro.

Gabriel Pîrjolea şi Adrian Chifu sunt consilieri români aleşi la Riano şi Verbania, localităţi aflate în două din regiunile cu cele mai mari numeroase comunităţi de români, Lazio şi Piemonte. Au pus la dispoziţia HotNews.ro scrisori ale administraţiilor locale prin care se confirma disponibilitatea de organizare a unor secţii de votare. Ulterior, secţiile nu au mai fost deschise.

Mecanismul a fost următorul: primăriile au primit cereri de a organiza secţie de votare, fie din partea cetăţenilor stabiliţi în zonă, fie din partea oficialităţilor diplomatice româneşti din Italia. După ce şi-au dat acordul şi disponibilitatea, administraţiile locale au primit răspuns că în acea localitate nu se va mai organiza secţie,scrie realitatea.net.

Lasati un comentariu