Noul ministru al Culturii propus de UDMR, abonat la contracte cu statul
Guvernul condus de Victor Ponta care a pierdut recent alegerile prezidentiale, a numit-o in fruntea Ministerului Culturii din România pe Hegedus Csilla, vicepreşedinta organizatiei de femei a UDMR, fost secretar de stat . Aceasta va fi si vicepremier al României în locul lui Kelemen Hunor. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi seară, decretul privind numirea lui Hegedüs Csilla ca ministru al Culturii.
“Cu propunerea pentru funcţia de ministru al Culturii nu pot avea obiecţii. Este a doua propunere, chiar dacă am văzut în spatiul public dezbateri cu privire la afacerea domniei sale, a familiei legată de bani europeni”, a spus Traian Băsescu, despre propunerea premierului pentru portofoliul Culturii şi a funcţiei de vicepremier, în persoana reprezentantei UDMR, Hegedüs Csilla. “Curtea Constituţională mă obligă să semnez decretul pentru a doua propunere pe care o face Guvernul. În această situaţie, responsabilitatea este integrală a celor care au făcut cea de a doua propunere, eu nu o pot respinge” a adăugat Băsescu, conform Mediafax.
Hegedüs Csilla, propunerea UDMR pentru portofoliul Culturii, acceptata de premierul Victor Ponta, isi leaga intreaga activitate de cultura si patrimoniul national, insa nu doar sub aspect politic ci si ca abonat la contracte cu statul: 2.631.555 de lei in doar 5 ani.
Fundaţia Transilvania Trust, al cărei director a fost Heghedus Csilla între 1997 şi 2014, a beneficiat de contracte în valoare de 200.000 de euro de la Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, un contract încheiat pe 27 noiembrie 2013, de o predecontare de 75.000 de euro de la EEA Grants, un alt contract de 5.000 de lei de la Primăria şi Consiliul Local Cluj în 2014, 6.000 de lei şi 4.000 de lei de la Consiliul Judeţean Cluj, 14.600 de lei de la Uniunea Arhitecţilor din România, 30.000 de euro de la Fondul Cultural Naţional din Ungaria, 600.000 de forinţi de la Fondul Bethlen Gabor din Ungaria.
Potrivit declaraţiei de avere publicate pe Ministerul Culturii, în ultimul an fiscal, Hegedus Csilla a primit suma de 36.105 lei ca director executiv al Fundaţiei Transilvania Trust şi 57.807 lei ca secretar general adjunct al UDMR Bucureşti. De asemenea, Csilla Hegedus a primit suma de 8.520 de lei ca expert al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi 4.306 euro ca expert al Comisiei Europene.
Din funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național, a respins toate proiectele majore pentru conservarea istoriei românilor, în timp ce apropiații maghiari au primit fonduri importante.
Nici tatăl ei nu a fost uitat, beneficiind și el de niște fonduri importante, în calitate de președinte al unei asociații numite Transsylvania Nostra, care cu ostentație afișează stema Transilvaniei cu ”șapte scaune”, aceeași stemă pe care o puteți regăsi și pe stema ”Ungariei Mari”.
Potrivit declaraţiei de interese publicate pe Ministerul Culturii, Szabo Balint Gyorgy, tatăl acesteia, care deţine firma SC Utilitas CCPDRPC SRL, are peste 10 contracte cu diverse entităţi, printre care cu Institutul Naţional al Patrimoniului, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, cu municipalitatea Bistriţa sau Carei.
Aşa cum se arată in propria declaratie de avere, secretarul de stat a încheiat, începând cu 2009, 19 contracte cu statul în valoare totală de 2.631.555 de lei, derulate prin fundația Transilvania Trust, ca director executiv sau în calitate de membru în consiliul de administrație al Institutului Național al Patrimoniului.
Anul 2010 a adus o mană cerească pentru tatăl Csillei Hegedus, care, datorită relațiilor foarte apropiate cu ministrul Culturii, a câștigat proiect după proiect, în defavoarea altor firme. Astfel, Utilitas a primit 160.233 de lei pentru servicii de asistență tehnică ”Circuitul târgurilor medievale din Transilvania de Nord – Castelul Karoly din Carei și Castelul din Ardud”,consemnează jurnalistii de la ziaruldeinvestigatii.ro
Si Parohia romano-catolică din Carei, de pe strada 1 Decembrie 1918 a beneficiat de prestări servicii de asistenţă tehnică în valoare de 5.130 de euro din partea firmei Utilitas , conform contractului 11 din martie 2013.
Proiecte românești precum ce al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia –”Conservarea și valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918”, ”Dolia Dacica, Chipul dacic și arheologia experimentală” al Muzeului Județean Satu Mare ori ”Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum” al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, au fost respinse de Csilla Hegedus din funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național.
redactia
comentarii
de Horia Mărieș la 22 noiembrie 2014 - 04:24
Titlul articolului: „Noul ministru al Culturii,propus de UDMR, abonat la contracte cu statul”.
Și ce este nou în știrea asta?
Am văzut de foarte multe ori filmul ăsta în ultimii 25 de ani.
Probabil că o să-l mai văd, deși mie unuia nu-mi plac de loc filmele horror.
de viki la 22 noiembrie 2014 - 07:57
noul consta in sustinerea ministrului cu bani de la careieni chiar daca ei nu au dorit dar primarul presedinte de udmr a hotarat in locul nosrtru ca sa dea bani la tata lu’ csilla