Smecheria cu sectiile de votare

• publicat la: 11 noiembrie 2014
Smecheria cu sectiile de votare

Numarul sectiilor de votare de anul acesta este similar cu cel din 2009, dar au fost desfiintate sectii in comunitati mari de romani si au fost infiintate altele in zone cu comunitati mai mici, sustine deputatul Eugen Tomac.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Eugen Tomac a dat exemple concrete din Italia, de unde au disparut 15 sectii, Spania si Republica Moldova.

„Numarul de sectii este acelasi ca in 2009, dar intre timp statul roman mai are cateva sute de mii de cetateni romani, 350 de mii numai in Republica Moldova, iar numarul celor care au plecat din tara a continuat sa creasca, chiar daca nu in acelasi ritm din cauza crizei economice”, a explicat Eugen Tomac, cel care s-a ocupat ca secretar de stat in MAE de organizarea votului din 2009.

Eugen Tomac sustine ca infiintarea de noi sectii de votare depinde exclusiv de vointa ministrului de Externe si ca ea nu este impiedicata de lege.

Va multumesc masurile anuntate de T Melescanu pentru fluidizarea votului in diaspora?

Nu, pentru ca masurile pe care le poate lua Ministerul de Externe sunt simple si clare. MAE are toata responsabilitatea legala de a organiza noi sectii de votare sau de a suplimenta numarul de cabine in sectiile in care au existat probleme in primul tur. Articolul 43 din Legea privind alegerea presedintelui nu limiteaza numarul de cabine care trebuie sa existe intr-o sectie.

Dl Melescanu spune ca a suplimentat numarul de cabine si stampile la maximum posibil, sapte in fiecare sectie. Se putea mai mult?

Legea permite infiintarea de cabine cate considera ministerul ca sunt necesare pentru un proces cat mai eficient de votare. Nu stiu de unde scoate domnia sa aceasta limita si as fi curios sa prezinte cadrul legal. Legea spune ca unde exista peste 1.000-1.500 de cetateni romani statul roman are obligatia sa infiinteze o sectie.

Sa va dau un exemplu. Statul roman are peste 150 de mii de cetateni romani cu domiciliul permanent in Chisinau. Deci aproximativ cat populatia Sibiului. Cum ar fi daca la Sibiu ar exista doar 4 sectii de votare cate exista acum la Chisinau? Am cerut guvernului sa mareasca numarul la cel putin 20. S-a vazut ca 4 sunt insuficiente.

Reprezentantii PSD se prevaleaza de o prevedere legala care spune ca turul al doilea se organizeaza in aceleasi sectii si dupa aceleasi liste electorale ca turul intai. Si acesta ar fi motivul pentru care nu s-ar putea organiza noi sectii intre tururi…

BEC a transmis deja MAE ca poate mari numarul de sectii. Si sunt convins ca daca exista vointa, in pixul ministrului de Externe sta suplimentarea numarului de sectii. Nu exista un cadru clar privind infiintarea sectiilor din strainatate. Si atunci pleci de la cadrul existent care spune ca statul infiinteaza sectii de votare unde exista o comunitate de cetateni mai mare de 1.000-1.500 de cetateni.

La referendumul de demitere a presedintelui din 2012, cand guvernul a avut tot interesul sa aiba cat mai multe sectii de vot, au fost atunci 306 sectii. La Roma existau atunci 5 sectii, acum sunt doar 3, desi logistic era spatiu suficient si pentru 10 sectii. In toata Italia au fost desfiintate peste 15 sectii, desi autoritatile locale au avut disponibilitatea de a pune la dispozitie spatiu. Pentru un milion de romani, cati se afla in evidentele autoritatilor din Italia sunt insuficiente doar 51 de sectii de vot.

Si in Spania au existat la referendumul pentru demiterea presedintelui sectii de vot acum desfiintate. De exemplu, a fost desfiintata sectia de vot de la Alcala de Henares, la cativa km de Madrid, unde exista o comunitate foarte mare de romani. In Roquetas De Mar a fost sectie de votare la referendumul din 2012.

Au fost desfiintate si sectii de vot din 2009, unde in urma cu cinci ani au votat mii de romani.

Eu am informatii ca au fost infiintate in schimb sectii in localitati cu comunitati foarte mici de romani. Ce stiti despre acest lucru?

Asa este. Am observat asta studiind atent unde au fost create noi sectii. In Republica Moldova, de exemplu, au fost desfiintate sectii de vot unde in 2009 si 2012 au votat foarte multi romani si au fost infiintate sectii acolo unde au votat 100 de cetateni. A existat si aceasta tendinta.

Numarul de sectii este acelasi ca in 2009, dar intre timp statul roman mai are cateva sute de mii de cetateni romani, 350 de mii in Republica Moldova, iar numarul celor care au plecat din tara a continuat sa creasca, chiar daca nu in acelasi ritm din cauza crizei economice.

MAE a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a descuraja votul din strainatate. E limpede ca V Ponta nu a dorit ca un numar cat mai mare de romani din strainatate sa voteze, avand in vedere experienta din 2009 cand din cei 146 de mii de cetateni romani care au votat, 75% au votat cu  Traian Basescu.

In 2009 v-ati ocupat direct de organziarea alegerilor. Cum ati procedat, pentru ca nu au existat plangeri din partea romanilor care sa nu fi putut vota desi ar fi dorit?

Am solicitat misiunilor diplomatice sa ne raporteze care sunt localitatile unde locuiesc cetateni romani. Unde erau intrunite conditiile si a existat deschiderea autoritatilor locale de a ne sprijini cu spatiu si chiar cabine de vot, adica peste tot cu numai doua exceptii, cetatenii au putut vota.

Am dus o ampla campanie de popularizare a sectiile de vot fara costuri sumplimentare. Comunitatile romanesti au presa lor in limba romana si oamenii au stiut exact unde sunt sectiile de vot, care e cea mai apropiata si cand incepe votul.

Acelasi lucru trebuie facut si acum, sa infiintze sectiile in mijlocul comunitatii si sa popualarizeze unde sunt ele.

Ministerul de Externe avea obligatia prin lege ca imediat dupa stabilirea datei alegerilor sa comunice prin intermediul misiunilor unde doreste sa infiinteze sectii. Ambasadele si consulatele au in evidenta unde sunt comuntiatile mari de romani, cu peste 1.000 de rezidenti.

sursa ziare.com

comentarii

de Alex la 12 noiembrie 2014 - 21:27

ce de smecherii au si sefii de sectii de votare pusi din functionarii de la primarie sau din sotii lor….

Lasati un comentariu