UDMR ar susţine tandemul Victor Ponta – Călin Popescu Tăriceanu la conducerea ţării dar îi încurcă Vadim Tudor

• publicat la: 6 noiembrie 2014
UDMR ar susţine tandemul Victor Ponta – Călin Popescu Tăriceanu la conducerea ţării dar îi încurcă Vadim Tudor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat astăzi că UDMR nu îl susţine pe Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidenţiale, după ce acesta nu a iniţiat negocieri cu maghiarii şi a declarat că este împotriva autonomiei teritoriale, mentionează napocanews.ro.

Kelemen Hunor a precizat că Victor Ponta şi-a ţinut promisiunea de a coopta UDMR la guvernare după câştigarea alegerilor şi că maghiarii au încheiat un protocol de colaboare cu acesta până în 2016, a cărui puncte nu au fost încă atinse în totalitate.

Liderul UDMR consideră că maghiarii s-au înţeles bine şi cu Tăriceanu, în mandatul său de premier.

Totuşi, preşedintele UDMR a mai spus că nu este de acord ca PRM să fie cooptat la guvernare, însă a menţionat că Vadim Tudor a semnat de fapt un acord de colabotare cu UNPR, nu cu Victor Ponta deşi respectivul acord era pentru susţinerea candidatului PSD.

Kelemen a concluzionat în final că UDMR a avut de ales între a susţine PSD-ul şi a lăsa maghiarii să voteze după cum le dictează conştiinţa, însă introducerea lui Corneliu Vadim Tudor în ecuaţie le-ar fi îngreunat decizia. Deci, în ciuda faptului că în mod categoric nu îl susţin pe Klaus Iohannis în turul al doilea, UDMR-iştii recomandă maghiarilor să voteze cum doresc.

Spre deosebire de cele afirmate de Kelemen Hunor, la nivel judetean,majoritatea membrilor  formatiunii au optat pentru sustinerea lui Iohannis. Ca o curiozitate,  localitatile svabesti au votat preponderent cu candidatul UDMR  iar multi etnici maghiari au votat inca din primul tur cu candidatul ACL.

Cu o prezenţă  la urne de 42,82%, sătmarenii au  optat  în primul tur  pentru:

  • Klaus Iohannis – 43.100 voturi – 32,37%
  • Victor  Ponta – 42.117 – 31,63%
  • Kelemen Hunor – 24.887 – 18,69%
  • Călin Popescu Tăriceanu – 7.114 – 5,34%
  • Elena Udrea – 4.187 – 3,14%
  • Dan Diaconescu – 3.276 – 2,46%

Tot joi, candidatul ACL la prezidențiale, Klaus Iohannis, a adresat un mesaj comunităţii maghiare, spunând că schimbarea pe care vrea să o facă spre binele României îi priveşte şi pe ei.

Aici, în Cluj, o parte semnificativă a populaţiei, ca şi în restul Ardealului, sunt etnici maghiari şi vreau să le transmit un mesaj foarte clar: schimbarea pe care vreau să o fac este spre binele României, pentru o Românie a respectului, pentru o Românie prosperă, pentru locuri de muncă şi venituri decente pentru toţi cetăţenii români. Şi pe dumneavoastră vă priveşte această schimbare, cu toţii, români, maghiari, germani şi alte minorităţi, suntem cetăţeni români. Pentru toţi este nevoie de o Românie a respectului, prosperă şi liberă.  Judecaţi bine atunci când votaţi”, a spus Iohannis într-o conferință la Cluj-Napoca.

Cu alte cuvinte,putem spune că bunăstarea unui popor depinde de nivelul ridicat de competenţă  al guvernantilor si al aparatului birocratic si de gradul scăzut de coruptie din societate.

redactia

Lasati un comentariu